Tadić: Srbija želi nastavak dijaloga o Kosovu

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija želi nastavak dijaloga o Kosovu

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Beograd želi što brži nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i da je sa predstavnicima Srba sa severa Kosova dogovoreno da u ekspertskim grupama koje pripremaju platformu za razgovore učestvuju i njihovi predstavnici.

Tadić je novinarima na Sajmu knjiga rekao da ne može da garantuje da će problem na severu Kosova biti rešen do decembra, kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << očekuje eventualna preporuka Evropskog saveta za davanje statusa kandidata Srbiji, ali je izrazio nadu da je to moguće i da će Srbija ući u proces evropskih integracija.

Kosovo je neverovatno težak problem, ne samo za srpski i albanski narod, već i za Evropu i svet, i rešenje je teško doseći. To je jedan od konfliktnih prostora kojima se bavi međunarodna zajednica”, rekao je Tadić.

Tadić je rekao da Beograd želi povratak u pregovore jer bez toga nema rezultata - rešavanja problema građana i zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Predsednik Srbije je naveo da je juče otvoreno i konstruktivno razgovarao sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

„Rekao sam im kako izgleda realna politička situacija i potencijal Srbije da branimo interese na Kosovu i principi kojih ćemo se držati u narednom periodu i od kojih nećemo odstupiti”, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija nije odgovorna za prekid dijaloga sa Prištinom i u toku su razgovori da se ono što je poremećeno na severu Kosova vrati u normalan proces.

„Svi koji misle da treba da se zatvorimo u svoju kuću i ne komuniciramo i ne pregovaramo, a imamo problem koji je svetski, koji je internacionalizovan, prave metodološku grešku”, rekao je Tadić.

Tadić i naveo i da je bilo mnogo grešaka u politici i srpske i albanske strane.

Kosovo nije problem koji se lako rešava. Postoje i srpska i albanska i međunarodna stvarnost, postoje velike sile i interesi. Postoje mnoge greške u srpskoj i albanskoj polici. Borba za životni prostor Kosova postala je borba za geopolitički uticaj. To je prostor u kome se međunarodne sile nadmeću u svom kredibilitetu” , rekao je Tadić.

On je ocenio da je bitno „da se izbegnu velike reči, a da se nađe veliko delo” koje će problem Kosova rešiti.

„Najvažniji cilj je da sačuvamo naš narod na Kosovu, potom izgradimo institucije, obezbedimo sve okolnosti za pomirenje Srba i Albanaca. Mi svakako od Kosova nećemo odustati”, poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je ključno da Srbija obezbedi da ljudi na Kosovu normalno žive, ali i da se sačuvaju legitimni nacionalni interesi.

„Ja od njih kao predsednik ne mogu da odustanem”, poručio je Tadić.

Tadić je podsetio da su ga sa raznih strana optuživali istovremeno i da „se odriče i da se ne odriče Kosova” i dodao da smatra da je sve u redu dok postoje takve optužbe.

Beta

objavljeno: 24.10.2011.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbija želi nastavak dijaloga o Kosovu

Izvor: Mondo, 24.Okt.2011

Predsednik Srbije izjavio da vlasti žele što brži nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i da je sa predstavnicima Srba sa Kosova dogovoreno da u ekspertskim grupama koje pripremaju platformu za razgovore učestvuju i njihovi predstavnici.

Nastavak na Mondo...

Tadić ne može da garantuje ispunjenje uslova za EU

Izvor: Danas, 24.Okt.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da „ne može da garantuje, ali da se nada da je moguće“ da će Beograd do 9. decembra - zvanične odluke o sticanju statusa kandidata za EU, rešiti krizu na severu KiM i pitanje sprovođenja dogovora s Prištinom, posebno u vezi sa spornim kosovskim...

Nastavak na Danas...

Brisel: status kandidata nije „gotova stvar”

Izvor: Politika, 24.Okt.2011

U nezvaničnim razgovorima u EU se pominje i mart kao mesec kada bi Savet EU mogao da razmatra donošenje odluke o datumu početka pregovora..Od našeg specijalnog izveštača..Brisel – Uprkos tome što u srpskoj javnosti vlada mišljenje da samo odluka o datumu početka pristupnih pregovora zavisi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.