Brisel: status kandidata nije „gotova stvar”

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: status kandidata nije „gotova stvar”

U nezvaničnim razgovorima u EU se pominje i mart kao mesec kada bi Savet EU mogao da razmatra donošenje odluke o datumu početka pregovora

Od našeg specijalnog izveštača

Brisel – Uprkos tome što u srpskoj javnosti vlada mišljenje da samo odluka o datumu početka pristupnih pregovora zavisi od uspeha dijaloga Beograda i Prištine, u sedištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropske unije može se saznati da će pregovori o Kosovu i te kako uticati na odluku Saveta EU 9. decembra o eventualnom odobrenju statusa kandidata Srbiji.

Visokopozicionirani evropski diplomata u Briselu, koji se bavi zapadnim Balkanom, istakao je da „ne može da kaže da je za Srbiju dobijanje statusa kandidata 9. decembra ’gotova stvar’”. U nezvaničnom razgovoru on je kazao da „pregovori Beograda i Prištine mogu da utiču na to da li će 27 šefova vlada i država EU doneti odluku o davanju statusa kandidata Srbiji”.

„Narednih nedelja za Srbiju je veoma važan svaki korak i ovde je tajming od presudnog značaja”, kazao je nezvanično ovaj diplomata i dodao da su predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji, takođe, jedan od faktora u donošenju odluke.

U razgovorima sa zvaničnicima i ekspertima koji se u Briselu bave pitanjima evropskih integracija zapadnog Balkana niko ne želi zvanično da kaže procenu koliko je izvesno dobijanje statusa kandidata kao i to da li je moguće da Srbija ne dobije status kandidata ukoliko u međuvremenu ne bude nastavila pregovore sa Prištinom.

Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, i Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kazali su da ne mogu da spekulišu o ovom pitanju, ali da je preporuka Evropske komisije jasna kao i da je na predstavnicima država članica EU da donesu konačnu odluku.

„Nadamo se da će narednih nedelja biti nastavljen dijalog, kao i da će narednih dana biti održane konsultacije radnih grupa o primeni postignutih dogovora, kao što je dogovor o carinskom pečatu. Mi želimo da dođe do primene dogovora o carinskom pečatu na način da bude prihvatljiv za obe strane”, kazala je Maja Kocijančič i dodala da EU podržava akcije Kfora, koji ima mandat da obezbedi slobodu kretanja na teritoriji Kosova.

Zvaničnici u Briselu izbegavaju da otvoreno i zvanično komentarišu vezu između dobijanja kandidature i pregovora Beograda i Prištine, iako se u nezvaničnim razgovorima stiče utisak da ta veza postoji premda nije direktno naglašena u preporuci Evropske komisije Savetu EU da Srbiji da status kandidata za članstvo u EU.

Već na sastanku šefova diplomatija EU 1. decembra znaće se stav država članica EU. Ukoliko 9. decembra Savet EU ne da Srbiji status kandidata, kako objašnjavaju briselske diplomate, savet to može da uradi svakog sledećeg meseca prilikom sastanka ovog tela EU. Prema oceni diplomata, svaka država EU imaće na umu i to kada se održavaju izbori u Srbiji. Čak se u nezvaničnim razgovorima pominje mart kao mesec kada bi Savet EU mogao da razmatra donošenje odluke o datumu početka pregovora.

Ipak, zvaničnici u Briselu su saglasni da su dobijanje kandidature i datuma početka pregovora samo prvi koraci jednog dugog puta budući da se iz dosadašnjih iskustava u evropskim integracijama zemalja zna da pretpristupni pregovori traju najmanje pet godina.

Nenad Radičević

objavljeno: 25.10.2011.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.