Tadić: Srbija radila na alternativnim ekonomskim pravcima (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Nov.2011, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija radila na alternativnim ekonomskim pravcima (VIDEO)

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio nadu da će EU sprečiti prelivanje krize iz evrozone na druge zemlje, uključujući i Srbiju. Srbiji opasnost najviše "preti" od Grčke i Italije, upozorava Tadić. Osim saradnje sa EU, alternativni ekonomski pravci Srbije Kina, Japan, Rusija i Brazil, kaže Tadić.

Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Boris Tadić izrazio je danas nadu da će Evropska unija naći rešenje i sprečiti eventualno prelivanje krize iz evrozone na druge zemlje, uključujući Srbiju, ali je naglasio da je naša zemlja u međuvremenu nastojala da obezbedi i alternativne pravce ekonomske saradnje.

Tadić je, povodom krize u evrozoni, konstatovao da Sbiji opasnost najviše "preti" od Grčke i Italije i izrazio nadu da će grčke banke uz pomoć EU uspešno savladati probleme.

On je, odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Šapcu, izrazio nadu da će Brisel pronaći rešenje za krizu u Grčkoj, Italiji i Španiji, jer se ona može "preliti" na druge zemlje izvan evrozone, uključujući Srbiju.

Dežer: Ne tražimo priznavanje Kosova

Đelić fit za dan "D"

Odluka o kandidaturi Srbije u EU 9. decembra?

"Mi imamo bojazan da bi kriza evrozone mogla da pogodi Sbiju. Idemo prema EU, ali to ne znači da ona nije ranjiva. Sve ekonomije su danas ranjive", rekao je Tadić. "Verujemo da EU mora da nađe rešenje, jer bi slom politike EU imao refleksije na ekonomske sisteme svake pojedinačne zemlje", upozorio je Tadić.

Komentarišući krizu u Grčkoj, on je rekao da, kada je reč o Srbiji, najveća opasnost postoji po pitanju grčkih banaka.

"Verujem da će grčke banke uz pomoć aranžmana iz EU u narednom periodu postići stabilnost i uspešno savladati krizu".

U slučaju Italije, Tadić je podsetio da Srbija i Italija imaju izbalansiran uzvoz i izvoz i da je Srbija u prethodnom periodu podigla izvoz u tu zemlju.

"Mogli bismo, ukoliko kriza pogodi Italiju i mi da budemo veoma pogođeni. Italijanski dug je veoma veliki, ali sve to ne znači da italijanski investitori ne treba da dolaze u Srbiju", rekao je Tadić.

Alternativni ekonomski pravci Srbije

Navodeći da Srbija pomno prati situaciji u tim zemljama i u Španiji, on je podvukao da je Srbija, iako su njeni najveći partneri zemlje članice EU, radila i na alternativnim ekonomskim pravcima sve ovo vreme.

"To su Kina, Japan, Rusija, Brazil", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, svaka država mora da se orjantiše pre svega na izvoz, iako je u vremenima krize izvoz prvi na udaru.

Tadić je posebno istakao značaj diversifikacije izvoza, odnosno neophodnost da se izvozi u što više država.

Kako je rekao, Srbija treba sada da akumulira iskustva iz krize za bududća vremena.

On je skrenuo pažnju da u predstojećem periodu niko ne sme da obećava blagodeti ili neki izuzetno veliki privredni rast, ali da mora da se radi na očuvanju razvojnih potencijala.

"Srbija mora da bude spremna za nove investicije", zaključio je Tadić.

"U predstojećem vremenu otvoriće se nova tržišta i Srbija treba da bude spremna za nove investicije."

(Tanjug)

Foto: AP/Beta
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.