Tadić: Srbija je kao nedovršena kuća

Izvor: Politika, 03.Jan.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija je kao nedovršena kuća

Beograd nema ambiciju da političko stanje na Kosovu vraća na nivo od pre 1999. godine, jer je to nerealistično, poručio predsednik Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da 2011. godina mora biti posvećena realizaciji razvojnih ciljeva od kojih će zavisiti dobrobit građana i države u predstojećoj deceniji. „Srbija ove godine mora da dobije status kandidata za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU, da završi saradnju s Haškim tribunalom, da okonča reformu pravosuđa, da donese zakon o restituciji, da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da završi neke kapitalne infrastrukturne projekte”, rekao je Tadić u intervjuu agenciji Tanjug.

Prema njegovim rečima, Srbija je kao nedovršena kuća. „Teškoće koje osećaju svi građani posledica su činjenice da je mnogo toga neučinjenog što je moralo biti dovršeno u mnogim decenijama u prošlosti, ali istovremeno i nedovoljno odlučnosti nas danas da pokrenemo neke procese koji su veoma teški i riskantni, ali za koje mora da se plaća cena”, istakao je predsednik Tadić i istakao da, uprkos okolnostima, Srbija mora snažno da uđe u evropske integracije i reforme.

On je ukazao da je naša zemlja iz prošlosti nasledila i tradicionalne slabosti u privređivanju i administraciji, ali i naviku da propušta prilike: „Srbija nikada ne propusti priliku da propusti priliku, mi smo zemlja koja je propuštala mnogo prilika, i poslednjih godina, ne samo u proteklih nekoliko decenija, i više nemamo pravo ni na jednu propuštenu priliku”, objasnio je Tadić i ukazao da će naša zemlja u 2011, bez obzira na ne sasvim povoljne spoljnopolitičke okolnosti, morati snažnije da nastupi u procesu evrointegracija i reformi.

Srbiji je, po njegovom mišljenju, potreban nacionalni konsenzus o pitanjima razvoja, a ne serija neprekidnih vanrednih izbora jer to znači vanredno stanje u političkom smislu u kontinuitetu i isključuje mogućnost da ozbiljno radimo na rešavanju problema građana. „Ako budemo živeli u neprekidnom izbornom vremenu onda neće ni administracija, niti će ministri, niti će političari, niti će bilo ko obavljati svoje nadležnosti i mi ćemo biti u permanentnoj nedovršenosti, što neće biti dobro za nas”, istakao je Tadić. Predsednik je istakao da očekuje ozbiljnu raspravu o strateškom planu razvoja „Srbija 2020”, kako bi se taj, kako je istakao, nadstranački dokument unapredio, ako je moguće, novim sugestijama i rešenjima.

„Međutim, energija koja je uložena da se odmah na prvom koraku sruši prvi i jedini plan koji je u poslednjih nekoliko decenija nastao u Srbiji, svedoči o tome koliki je otpor u našoj zemlji, tradicionalni i instinktivni, prema bilo kakvom planiranom ponašanju”, ocenio je Tadić, dodavši da smo „mi narod koji je poznat po tome što je šampion u improvizaciji”.

„Nijednog trenutka mi nismo od opozicije čuli alternativni ekonomski pristup svetskoj krizi, nijednog trenutka nismo od tih stranaka dobili predlog za vođenje drugačije ekonomske politike, niti za prikupljanje novih investicija u oblasti strateškog razvoja”, ocenio je predsednik Srbije.

Kada je reč o pregovorima o Kosovu i Metohiji, koji bi trebalo da započnu ove godine, Tadić je poručio da je Srbija spremna za razgovore, ali da čeka da ista spremnost bude iskazana i u Prištini. Dijalog je, kako je naglasio, jedini način da Srbija ostvari svoja legitimna prava jer u suprotnom ima stanje zamrznutog konflikta.

Beograd je, kako je poručio, spreman za fleksibilni dijalog i nema ambiciju da političko stanje na Kosovu vraća na nivo od pre 1999. godine jer je to nerealno. „Taj dijalog neće biti kratak i zahtevaće određeno vreme. Mislim da je prošlo vreme lažnog i nedelotvornog patriotizma u kome su samo jake reči, a vrlo slaba dela”, zaključio je Tadić. On nije mogao da predvidi kada će dijalog Beograda i Prištine otpočeti, jer je izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija otežao formiranje vlade na Kosovu. „Postoje razne strategije. Razmatra se i mogućnost da se možda na neki način čak i ponove izbori na KiM jer ne postoji mogućnost da se formira stabilna vlada sa čvrstom većinom pa da onda bude produžen na veštački način i proces ulaska u dijalog”, rekao je Tadić.

Tanjug

objavljeno: 03/01/2011
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Restitucija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.