Tadić: Sprečiti ugrožavanje mira

Izvor: B92, 15.Sep.2011, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Sprečiti ugrožavanje mira

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić upozorio da bi jednostrane akcije Prištine najavljene za sutra mogle ozbiljno da ugroze mir i stabilnost celog regiona.

"To mora da se spreči", rekao je Tadić danas, otvarajući Beogradski bezbednosni forum.

Predsednik Srbije je naveo da je jedino prihvatljivo rešenje za Kosovo ono koje bi proizašlo iz dijaloga u kojem bi bile prevaziđene razlike. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je upozorio da će, u slučaju da Kosovo bude nezavisno, eskalirati konflikti u mnogim državama i da će kosovski presedan učiniti nepredvidim buduće odnose.

"Dešavanja na Kosovu teško su narušila osnove međunarodnih odnosa, a ako se to nastavi, taj sistem će biti trajno narušen", kazao je Tadić, kao i da bi to dalo legitimitet nasilnom otcepljenju i narušavanju granica jedne suverene države.

Osnovni princip međunarodnih odnosa je podrška i poštovanje teritorijalnog integriteta država i nenarušavanje granice, kazao je Tadić i naveo da bi šest principa međunarodnih odnosa time bilo ugroženo.

Tadić je takođe rekao da je kriminal jedan od najvećih izazova za državu i region i da Srbija neće štedeti napore da iskoreni tu pretnju.

"Niko neće ostati van zakona o nastavićemo bespoštednu borbu. Uradili smo mnogo, ali čeka nas još posla i očekujemo da se i druge držzave posvete borbi protiv kriminala kao što je to učinila Srbija", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je zapadni Balkan "priča o uspehu u nastajanju", da odnosi u regionu nikada nisu bili bolji i da će proces pomirenja biti završen.

"Moramo da posvetimo ogromnu energiju da izbalansiramo želje i potrebe i to je uloga države i onih koji je vode", kazao je on.

Tadić je naveo da međunarodnu scenu poslednjih godina karakteriše drastičan porast "karata, igrača i pravila" koji se istovremeno pojavljuju.

"Više ništa nije predvidljivo i zemlje poput Srbije moraju dobro da procene međunarodne okolnosti", rekao je predsednik Srbije.

"Šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje?"

Glavna tema skupa je "Balkan i globalna bezbednost: šta nam je zajedničko, a šta nas razlikuje?", a učestvuje više od 300 eksperata iz Srbije i inostranstva koji će diskutovati o najširem spektru aktuelnih bezbednosnih tema od interesa za region Zapadnog Balkana.

Drugog dana Beogradski bezbednosni forum , koji organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku biće održani brojni paneli.

Između ostalih, o globalnim bezbednosnim izazovima, evropskim bezbednosnim perspektivama, ulozi NATO-a u regionu, bezbednosnoj ulozi Turske, ulozi medija u stvaranju regionalne stabilnosti, bezbednosnoj saradnji u okviru Višegradske grupe i ulozi žena u bezbednosnim procesima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.