Tadić: Radimo kao nikada pre (FOTO)

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Radimo kao nikada pre (FOTO)

Nepričava -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da veruje da će 2014. godine Srbija imati daleko ozbiljniju i razgranatiju drumsku infrastrukturu nego sada.

Tadić je obilazeći radove na Koridoru 11, između Uba i Lajkovca, u selu Nepričava ukazao da je razvijena putna infrastruktura preduslov ekonomskog razvoja i istakao da radove na Koridoru 11 treba ubrzati.

On, međutim, nije želeo da komentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nerealna obećanja, koja je u više navrata o dinamici radova na toj deonici davao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Kako je izgledala poseta Borisa Tadića gradilištu kod Nepričave i kako teku radovi, pogledajte u našoj Galeriji

Mrkonjić je, naime, tvrdio da će deonica duga 12,6 kilometara, vredna oko 73 miliona evra, biti okončana u novembru 2011, dok izvođači radova navode da im za okončanje posla treba godinu dana.

Deonica od Uba do Lajkovca deo je Koridora 11, koji bi od granice sa Rumunijom, preko Beograda i Čačka, vodio do granice sa Crnom Gorom kod Boljara, a zatim i do Bara. Predviđeno je da ta saobaraćajnica dalje vodnim putem Bar-Bari povezuje Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Najavljivano je da su u pripremi početni radovi na trasi autoputa Beograd-Čačak, na deonicama Beograd - Obrenovac (25 km), Obrenovac-Ub (27 km), Lajkovac- Ljig (25 km) i Ljig-Cacak (50 km).

Na konstataciju novinara da radovi na ovoj deonici Koridora 11 kasne, Tadić je objasnio da je prioritet bio angažovanje domaće građevinske firme za radove na Koridoru 10 i Koridoru 11 i da su radovi na autoputu kroz centralnu Srbiju odlagani iz tog razloga.

"Danas imamo dinamiku radova koju nikada nismo imali do sada. Ja sam se ljutio na ministra Mrkonjića zbog davanja rokova, ali to je bio njegov način da ubrza radove", objasnio je Tadić.

"Bez savremene infrastrukture nema potencijala za ekonomski razvoj centralne Srbije", rekao je Tadić i izrazio očekivanje da će uskoro biti zatvorena finansijska konstrukcija i početi radovi i na sledećoj deonici autoputa ka Čačku.

Prema Tadićevim rečima, za izgradnju svake od četiri deonice na potezu od Beograda do Čačka biće potrebno dve do dve i po godine.

Te deonice će, kako očekuje, biti finansirane kombinacijom evropskih kredita i međunarodnih sporazuma kako bi se izbeglo prekomerno zaduživanje i ugrožavanje makroekonomske stabilnosti.

"Neke države su gradile autoputeve javno-privatnim partnerstvom i danas su na ivici bankrotstva. Mi smo se odlučili za drugi model finansiranja koji ne prenapreže naš finansijski sistem", rekao je Tadić.

Tadić je izrazio nadu da će Koridor 11 biti stavljen na liste evropskih koridora, odnosno da će biti prepoznat njegov značaj za medjunarodni saobraćaj, budući da će jedan od njegovih krakova izbiti na granicu sa Crnom Gorom, a drugi kod Višegrada na granicu sa BiH.

Prema rečima, direktora "Puteva Užice" Milana Bojovića plan je da se radovi na pravcu Ub -Lajkovac završe za godinu dana. Ovaj deo autoputa od Uba do Lajkovca, gradi konzorcijum domaćih preduzeća medju kojima su najveću "Putevi Užice" i "Planum", a vrednost investicije je osam milijardi i 652 miliona dinara. Radovi su počeli krajem prošle godine, a, kako navode, izvođači jedan od razloga za kašnjenje bili su problemi oko ugovora i eksproprijacije koji su u međuvremenu rešeni.

"I ovoga puta učinili smo sve da angažujemo domaću operatuivu koja je podizala kapacitete gradnje na ovoj deonici i na severnom kraku Koridora 10", rekao je Tadić i konstatovao da je u prošlosti bilo problema zbog usporenog projektovanja i izgradnje autoputeva, ali da je u međuvremenu taj problem rešen.

Tadić je obećao da će "za nekoliko dana" kompletna mehanizacija Preduzeća za puteve "Užice", koja je angažovana na izgradnji severnog kraka Koridora 10, biti prebačena na Koridor 11.

On je dodao da će radovi na Koridoru 10 biti okončani za desetak dana.

Predsednik Srbije je istakao da na Koridoru 11 treba započeti radove i na deonicama ka Obrenovcu i Ljigu i da će za "veoma kratko vreme" biti okončani pregovori sa potencijalnim stranim investitorima tih deonica.

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je danas dve tačke na deonici Ub - Lajkovac, na Koridoru 11, dugačku 12,5 kilometara.

Trenutno se, između ostalog, na toj deonici izvode radovi na vijaduktu u selu Nepričava i još pet mostova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Ubrzati radove na Koridoru 11

Izvor: EMportal, 07.Nov.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je danas radove na Koridoru 11, između Uba i Lajkovca, u selu Nepričava i ukazao da je razvijena putna infrastruktura preduslov ekonomskog razvoja.

Nastavak na EMportal...

Tadić: Ubrzati radove na Koridoru 11

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je danas radove na Koridoru 11, između Uba i Lajkovca, u selu Nepričava i ukazao da je razvijena putna infrastruktura preduslov ekonomskog razvoja...Tadić je rekao da radove na Koridoru 11 treba ubrzati, ali nije želeo da komentariše nerealna obećanja, koja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Ubrzati radove na Koridoru 11

Izvor: NaDlanu.com, 07.Nov.2011

LAJKOVAC, 7. novembra 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je u ponedeljak radove na Koridoru 11, izmedju Uba i Lajkovca, u selu Nepričava i ukazao da je razvijena putna infrastruktura preduslov ekonomskog razvoja... LAJKOVAC, 7. novembra 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić obišao...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.