Tadić: Potpisan ugovor o početku radova na Koridoru 11

Izvor: Blic, 07.Apr.2012, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Potpisan ugovor o početku radova na Koridoru 11

Direktor preduzeća ''Koridori Srbije'' Mihailo Mišić potpisao je večeras ugovor sa predstavnicima azerbejdžanske firme ''Azvirt'' o izvođenju radova na deonici Koridora 11 od Ljiga do Požege, vrednosti 308 miliona evra.

Direktor kompanije Azvirt Kamil Alijev je, posle potpisivanja ugovora izjavio da u ovom poslu očekuje značajnu pomoć srpskih kompanija, inženjera, stručnjaka.

Prema njegovim rečima, radna snaga, građevinski materijali, tehnika i oprema će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uglavnom biti iz Srbije.

''Posao ćemo ispuniti uz punu odgovornost'', kazao je Alijev i izrazio nadu da će po okončanju radova deo auto-puta odgovarati svetskim standardima.

Ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov je rekao da je dosadašnji predsednik Srbije i kandidat za to mesto Boris Tadić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, prijatelj Azerbejdžana, inicijator i arhitekta ovog projekta.

''Za kratko vreme ostvaren je značajan napredak u svim oblastima, a odnosi su podignuti na viši nivo stateškog partnerstva. To su sve praktični rezultati rada tokom vašeg predsedničkog mandata'', dodao je Hasanov, obraćajući se Tadiću.

On je naveo da dve zemlje sa sigurnošću gledaju u budućnost, dodavši da su tome doprineli iskreni i prijateljski odnosi dva šefa država.

Hasanov je naglasio da je za dve godine njegovog mandata, koji su se podudarali sa Tadićevim predsedničkim mandatom, bio svedok uspostavljanja mira, stabilnosti i prosperiteta, povoljnog ekonomskog ambijenta i ubrzavanja procesa evropskih integracija.

''Dobijanje statusa kandidata, realizacija reformi, infrastrukturnih i drugih projekata rezultat su vizije srpskog rukovodstva za interes i blagostanje naroda'', kazao je Hasanov.

Boris Tadić izjavio je večeras da ugovor o početku radova na deonici Koridora 11 predstavlja konkretno delo sve intenzivnije saradnje Srbije i Azerbejdžana.

Boris Tadić je, posle potpisivanja ugovora, rekao da ovaj put predstavlja konkretno delo koje će građani moći da koriste decenijama, a možda i stotinama godina, ali da nije jedino.

Kao primer Tadić je naveo da je nedavno obnovljen Dom kulture u Novom Pozoru, parkovi u Beogradu i Vojvodini...

"Uz podršku ministara iz obe vlade i predsednika Azerbejdžana došli smo do današnjih ostvarenja. Ogromna mi je čast što sam u protekle dve godine učestvovao u stvaranju intenzivnih, prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje", rekao je Tadić, istakavši izuzetan doprinos ambasadora Eldara Hasanova.

Tadić je kazao da je u proteklom periodu, od njegovog prvog sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, mnogo toga učinjeno na intenziviranju saradnje u svim oblastima - ekonomskoj, kluturnoj, verskoj, kao i na međunarodnom političkom polju.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i muftija beogradski Muhamed Jusufspahić.

Naglasio je i da su velika istorijska iskušenja približila dva naroda koja "imaju povezane sudbine i brojne sličnosti".

"Kroz saradnju u raznim oblastima mogu se ostvariti velike tekovine za budućnost", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, i Srbija i Azerbejdžan su kroz istoriju poštovale različite religijske i verske pristupe, a u obe zemlje neguje se i islam i hrišćanstvo.

"Nastavićemo dalje da sarađujemo. Ovo je samo jedna etapa saradnje na dobrobit građana, ali pored saradnje u sferi energetike, infrastrukture od koje ne možemo odustati, isto je važno negovati i kulturnu saradnju koja je suštinski važna i koja nas tek čeka", zaključio je Tadić.

Ugovor su potpisali direktor azerbejdžanske firme "Azvirt LLC", Kamil Alijev i direktor kompanije za Srbiju Isa Abul, i direktor "Koridora Srbije" Mihajlo Mišić. Taj put se odnosi na deo koridora koji će voditi od Beograda do južnog Jadrana.

Uskoro kreću radovi na autoputu kroz centralnu Srbiju

Boris Tadić najavio je ranije danas u Požegi da će uskoro početi radovi na autoputu kroz centralnu Srbiju.

Tadić je rekao da je veoma zadovoljan što je došlo do realizacije dogovora sa Azerbejdžanom. Ti pregovori, koji su trajali veoma dugo, i koji su posledica, kako je naveo, strateških odnosa koje su vlasti kreirale sa Azerbejdžanom, nesumnjivo su i deo dogovora koji je postigao sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim, tokom njegove posete Beogradu prošle godine.

"Od prvog dana razgovarali smo o načinu na koji bi Azerbejdžan mogao ekonomski i finansijski da utiče na razvoj Srbije, da razvijemo trgovinu ali i istovremeno da obezbedimo zajedničke nastupe preduzeća u infrastrukturnim radovima", objasnio je Tadić.

Tadić je posebno podvukao značaj dogovora oko izgradnje infrastrukture, što je važno za, kako je naveo, građane Požege, ali i za građane u Užicu, Arilju, Ivanjici, one na Pešterskoj visoravni, za ljude u Čačku, Milanovcu, u Takovu, ali i za sve druge građane jer će konačno biti izgrađen autoput kroz centralnu Srbiju, čime rastu šanse za nove investicije.

"Mislim da je sada više nego očigledno da će taj put biti završen u roku od dve do tri godine. Krećemo sa radovima ovih dana", poručio je Tadić.

Povezane vesti: „Blic” u Nepričavi: Ozbiljni radovi samo kad je vreme za slikanje Tadić sutra obilazi koridor 11

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ugovor konkretno delo saradnje Srbije i Azerbejdžana

Izvor: Press, 07.Apr.2012

Dosadašnji predsednik Srbije i kandidat za to mesto Boris Tadić izjavio je večeras da ugovor o početku radova na deonici Koridora 11 predstavlja konkretno delo sve intenzivnije saradnje Srbije i Azerbejdžana.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.