Tadić: Početak pregovora do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Početak pregovora do kraja godine

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je moguće da Srbija do kraja godine dobije datum za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u EU, čime će, kako je istako, proces evrointegracija postati nepovratan.

"Mi nismo zadovoljni do kraja, jer ovo je veliko postignuće, ali nije epohalno. Suštinsko postignuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće datum za pregovore, jer će evropski put Srbije tada biti nepovratan", izjavio je Tadić obraćajući se članovima Saveta Vlade Srbije za evropske integracije.

Savet pozvao na ispunjavanje uslova za početak pregovora

Savet Vlade Srbije za evropske integracije pozvao je danas sve činioce da nastave rad na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU i napore na ispunjavanju uslova za početak pregovora.

U zaključcima sa sednice Savet je pozdravio odluku Saveta Evrope da Srbiji dodeli status kandidata.

Istovremeno Savet je pohvalio napore Vlade Srbije, predsednika Republike, Skupštine Srbije, pravosudnih organa, nezavisnih tela, organa civilnog društva i socijalnih partnera u procesu dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Takođe, Savet je u zaključcima pozivao na nastavak rada na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU i nastavak napora na ispunjavanju uslova za početak pregovora.

Savet za evropske integracije doneo je četiri zaključka koje je pročitao premijer Srbije i predsednik Saveta Mirko Cvetković.

Tadić je sa velikim zadovoljstvom konstatovao da je Komitet za spoljne poslove pozvao na što skorije otpočinjanje pregovora sa Srbijom a to, kako je rekao vlasti u Beogradu obavezuje na proaktivno delovanje, odnosno što hitnije formiranje tima za pregovore.

"Srbija će nastaviti da sprovodi reforme i da bude partner svima u

regionu, naša politika je mirovna i usmerena na modernizaciju društva, ali taj proces ne sadrži samo zajedničke vrednosti eu, već i znanje kako se brani naš identitet i kulturna posebnost, u kojoj meri je naša privreda spremna da bude konkurentna", objasnio je Tadić.

Prema njegovim rečima, bolji život kao posledica procesa evrointegracija uslediće tek nakon što Srbija podigne ukupne perfomanse društva a kvalitet institucija, a uprava i građani promene odnos prema radu.

Tadić je izrazio očekivanje da će Srbija stupiti u strateško partnerstvo sa svim državama članicama EU, i da će, po dobijanju statusa kandidata, u međunarodnim poslovnim krugovima biti doživljena kao povoljnija destinacija za ulaganja.

"Ovo je postignuće za našu zemlju i njenu ukupnu perspektivu i ono menja sliku o Srbiji i podseća da je Srbija na dobrom putu. Status je garancija sigurnosti za investitore i poruka da je Srbija zemlja koja poštuje evropske vrednosti i u kojoj političari ispunjavaju reč", kazao je Tadić.

Obaveza političara u Srbije je, nakon dobijanja statusa, da u budućnosti još više ispunjavaju obećanja data građana, ali bi trebalo i da budu uzdržaniji kada daju obećanja kako ne bi proizvodili unutrašnje tenzije, rekao je Tadić.

Čitav svet se, kako je objasnio, danas suočava s padom poverenja u institucije, ali je ovo povod da se u Srbiji preduzmu koraci kako bi građani povratili poverenje u institucije države i one koji u njima rade.

Tadić je poručio da su za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU pre svega zaslužni građani koji su podneli teret zahtevnih reformi, sve vlade od 2000. godine koje su sprovodile reforme, kao i pokojni premijer Zoran Đinđić i predsednik Evropskog pokreta Živorad Kovačević koji su bili "barjaktari" tog procesa.

Tadić je zahvalio i svima koji su "daleko od svetlosti reflektora" sprovodili proces integracija, pre svih Tanji Miščević i Milici Delević zbog toga što su stvorile administrativni potencijal za evrointegracije, ali i Borislavu Stefanoviću koji vodio pregovore sa Prištinom, premijeru, ministrima i parlamentu.

"Više nego išta poštujem ljude koji preduzimaju rizike, ne samo Dačić, već i Krkobabić i Marković, napravili su taj težak iskorak. Samo oni koji preduzimaju rizike doprinose suštinski kvalitetu života građana. Verujem da ćemo i u budućnosti sa našim koalicionim partnerima graditi evropsku Srbiju", istakao je Tadić.

Kada je reč o Kosovu, Tadić je izrazio očekivanje da će biti moguće nastaviti tehničke pregovore sa Prištinom, ali i da će biti moguće doći do sveobuhvatnog rešenja na osnovu plana sa kojim je već upoznala međunarodnu zajednicu.

"Postoji tačka od koje ne odstupamo, i u tome smo otvoreni u dijalogu sa evropskim partnerima. Srbija je zemlja koja drži reč ali ovo je i zemlja ljudi koji drže do svojih principa", zaključio je Tadić.

Cvetković: Srbija se promenila na bolje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je zadovoljstvo urađenim u protekle četiri godine, za vreme mandata aktuelne vlade, ocenivši da se u tom periodu Srbija promenila na bolje.

Cvetković je naglasio da, iako je tokom poslednje četiri godine urađeno mnogo, preostaje još dosta posla.

Premjer Srbije je naveo da put do statusa kandidata za članstvo u EU nije uvek bio lak, ali da je veliko zadovoljstvo videti koliko je do danas učinjeno.

"Jula 2008. Srbija nije imala nikakav ugovorni odnos sa EU, a danas je kandidat za člantsvo", rekao je Cvetković i naveo da sve što je postignuto na putu evropskih integracija učinjeno u poslednje četiri godine.

"U mišljenju Evropske komisije o kandidaturi Srbije, EK je istakla veliki napredak Srbije. To je rezultat rada vlade, skupštine, nezavisnih tela, pravosuđa i svih građana Srbije", rekao je Cvetković.

Dejanović: Kandidatura, šansa koja se ne sme propustiti

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da se šansa koju je Srbija dobila sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU ne sme propustiti, već iskoristiti za sveukupan boljitak u državi.

Đukić-Dejanović je rekla da je status kandidata samo jedan korak ka punopravnom članstvu u EU, što je cilj Srbije, navodeći da intenzivan rad koji je doprineo kandidaturi mora biti nastavljen.

Ona je istakla ulogu Skupštine Srbije koja je imala intenzivan rad na postizanju tog cilja.

"Parlament je institucija koja je imala epitet moguće crne rupe u evropskim integracijama do epiteta lokomotive tih integracija", rekla je Đukić-Dejanović, navodeći da će parlament dalje ciljeve ostvarivati na način kao što je to radio i u aktuelnom mandatnom periodu.

"Imam duboko osećanje odgovornosti za ono što će se od danas dešavati. Status je samo jedan korak, a naš cilj je punopravno članstvo u EU", zaključila je Đukić Dejanović.

Dačić: I status i očuvanje nacionalnih interesa

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je zahvaljujući doslednoj politici državnog rukovodstva Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, ali istovremeno uspela i da zaštiti državni interes.

"Ovo nije značajan dan, ovo je veliki dan za Srbiju. Ja nisam za euforiju, ali ni za potcenjivanja ovog dana", rekao je Dačić i izrazio nadu da neće proći mnogo vremena do dobijanja datuma za početak pregovora.

On je istakao da bi EU trebalo da, prilikom procene koje to zemlje treba da dobiju kandidaturu ili članstvo, ima isti tretman i iste kriterijume.

"Ako kriterijumi budu isti, naš put biće mnogo kraći", rekao je Dačić i dodao da neke države spremnost Srbije za rešavanje problema tumače kao njenu slabost.

Govoreći u ime SPS, čiji je predsednik, Dačić je naglasio da EU nije cilj već sredstvo da građani Srbije bolje žive.

"Ne idemo u EU zbog EU, već zbog Srbije", rekao je on i naglasio da ni jedna buduća vlada neće razmatrati da li treba ići u EU ili ne.

Prema njegovim rečima, da je koalicija SPS-JS-PUPS 2008. godine donela odluku da podrži Koštunicu i Šešelja Srbija ne bi dobila status kandidata, a u šali je poručio okupljenima na sednici: "niko od vas ne bi sedeo ovde".

Dačić je naveo da su predizborna obećanja od 5. oktobra realizovana tek u koaliciji sa SPS što pokazuje da je proces evropskih integracija moguć samo ako za to postoji politička volja.

Dačić je zahvalio svima sa kojima je MUP sarađivao u EU, što je, kako je rekao, doprinelo da se ostvari vizna liberalizacija i saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Početak pregovora sa EU moguć do kraja godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak da je moguće da Srbija do kraja godine dobije datum za početak pregovora o punopravnom članstvu u EU, čime će proces evrointegracija postati nepovratan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Tadić: Datum do kraja godine moguć

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 00:45

Beograd -- Dan nakon što je Srbija postala kandidat za člantvo u EU, predsednik Boris Tadić izjavio je da je moguće da do kraja godine dobije i datum za početak pregovora...Tadić je na sednici saveta za Evropske integracije rekao da su za dobijanje statusa kandidata zaslužni pre svega, građani...

Nastavak na B92...

Tadić: Datum do kraja godine moguć

Izvor: B92, 03.Mar.2012

Beograd -- Nakon što je Srbija postala kandidat za članstvo u EU, predsednik Boris Tadić izjavio je da je moguće da do kraja godine dobije i datum za početak pregovora...Tadić je na sednici Saveta za evropske integracije rekao da su za dobijanje statusa kandidata zaslužni, pre svega, građani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.