Tadić: Datum do kraja godine moguć

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Datum do kraja godine moguć

Beograd -- Dan nakon što je Srbija postala kandidat za člantvo u EU, predsednik Boris Tadić izjavio je da je moguće da do kraja godine dobije i datum za početak pregovora.

Tadić je na sednici saveta za Evropske integracije rekao da su za dobijanje statusa kandidata zaslužni pre svega, građani Srbije, kao i da je to rezultat sprovođenja reformi.

"Mi nismo zadovoljni do kraja, jer ovo je veliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignuće, ali nije epohalno. Suštinsko postignuće biće datum za pregovore, jer će evropski put Srbije tada biti nepovratan. Tada ce svi naši snovi 5. oktobra o promeni društva na bolje Srbije koja je kredibilna i pouzdana i ugledna zemlja na evropskom kontinentu suštinski biti i ostvareni. I zbog toga mi očekujemo da bismo do kraja godine u skladu sa projekcijama koje dolaze iz Brisela mogli ostvariti i taj veliki strategijski cilj", rekao je predsednik Boris Tadić.

Predsednik Srbije kaže da status kandidata treba sagledavati u kontekstu koristi za građane i objašnjava šta kandidatura donosi sasvim običnim ljudima u Srbiji.

"Građani dobijaju vecu šansu, veću šansu za zapošljavanje jer kao sto je rekao ministar Vamen svaka kompanija u svetu danas upućije pogled na Srbiju kao zemlju kadisat za clanstvo u EU, sa većim nivoom sigurnosti. Dobijanje statusa kandidata ne otvara nažalost mogućnost Srbiji da u sirem pristupi razvojnim fondovima EU do 2013 jer su budzetska sredstva opredeljena ya period 2007 -2013 po kojima Srbija već dobila milijardu i 400.000 evra u ovom periodu", dodao je Tadić.

Premijer Cvetković je podsetio je na vrlo blisku proslost od pre samo 4 godine kada je Srbija bila na repu procesa evropskih integracija.

"U međuvremenu počela je primena prelaznog trgovinskog sporazuma što je privredi uštedelo 1,5 milijardi evra na ime neplaćenih carina pri izvozu u EU, intenzivirana saradnja sa EU što je samo u 2011. donelo Srbiji 25 000 radnih mesta kao posledica stranih investicija. Ukinute su vize građanima Srbije.

Predsedenik Tadić je rekao da zaslugu za dobijanje statusa kandidata imaju sve vlade Srbije od 5. oktobra do danas, a posebno je istakao "izuzetan doprinos bivšeg premijera Zorana Đinđića", reakvši da je on bio "barjaktar ideje evropske Srbije".
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.