Tadić: Očuvati kulturnu baštinu

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Očuvati kulturnu baštinu

Srbija ne negira identitet bilo koje nacije, a isti pristup očekuje i od drugih, rekao u Parizu predsednik Boris Tadić, ukazujući da moraju biti sprečeni pokušaji da se srpska kulturna baština na Kosmetu preimenuje u "kosovsku baštinu".

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je Unesko da učini sve kako bi bili sprečeni pokušaji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se nesporni spomenici srpske kulture na Kosovu i Metohiji učine "kosovskim".

Tadić je, obraćajući se u Parizu učesnicima Foruma lidera Generalne konferencije Uneska, istakao da Srbija, kao multietnička, multikonfesionalna i demokratska država nikome ne uskraćuje pravo na identitet, ali da očekuje da se i drugi ponašaju na isti način.

Tadić je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze najsvetiji objekti Srpske pravoslavne crkve, i da su neki od njih na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine.

"Srbija je kao država zadužena za te spomenike i ostaće posvećena tom zadatku, ali računamo i na podršku Uneska", poručio je Tadić na forumu, na kojem se ove godine učesnici bave pitanjem izgradnje kulture mira i održivog razvoja.

Tadić je podsetio da u Jugoistočnoj Evropi kulturno nasleđe jednog naroda često prelazi međunarodno-priznate granice između država i objasnio da upravo zato Srbija nastoji da bude lider u jačanju prekogranične kulturne saradnje, čime doprinosi i procesu regionalnog pomirenja.

Briga o malim kulturama

Osvrćući se na temu ovogodišnje diskusije, Tadić je rekao da je zajednički zadatak sprečavanje da proces globalizacije izbriše male kulture, i da, upravo suprotno tome, globalizacija treba da bude iskorišćena za dobrobit čitavog čovečanstva, razvijanje razumevanja i saradnje.

"Ako uspemo, imaćemo svet u kojem će se sve kulture međusobno više poštovati. Rezultat će biti to da će nejednakosti postati manje važne, diskriminacija manje prisutna, a nestabilnost i nasilje, ne samo manje ekstenzivni, već proterani na margine istorije", rekao je Tadić.

U današnjim uslovima je, kako je naveo, neophodno stvoriti globalnu vertikalu vrednosti, osovinu uz koju će se okupiti svi narodi i kulture i dati svoj doprinos stvaranju humanijeg i moralnijeg sveta.

"U našem veku ne može više biti podela između velikih i malih kultura i tradicija. Svaka od njih, na sebi svojstven način, baštini fundamentalne vrednosti koje niko ne sme da ospori ili ugrozi", rekao je Tadić.

"Uspeh će biti ako naši potomci budu mogli da se osvrnu na naše napore i konstatuju da je u 21. veku nada prevladala strah i da su kulture, nastupajući sa svim svojim divnim različitostima, uspele da pobede neprijateljstvo i mržnju", objasnio je predsednik Srbije.

Moderni svet na temelju tradicije

Prema njegovim rečima, globalno dominantne kulture danas često previše pažnje poklanjaju sadašnjem trenutku, odnosno onome što je moderno, a čitav svet je opsednut željom da se bude moderan i u trendu.

"Ovaj inače zdrav pristup ima i svoju mračnu stranu. Ako ne budemo pažljivi možemo da izgubimo i zaboravimo svoje korene. Ne mislim da možemo biti promišljeno moderni, a da ne budemo istovremeno snažno povezani sa našim tradicijama, sa našim specifičnim nasleđem", rekao je Tadić.

Predsednik je podsetio na sve korake koje je Srbija proteklih godina preuzela na nivou regiona kako bi kulturne različitosti postale ono što povezuje, a ne nešto što razdvaja i konfrontira.

Srbija je, kako je objasnio, podnela kandidaturu za članstvo Komitetu za svetsku baštinu Uneska u periodu od 2011. do 2015. godine kako bi podelila svoja iskustva na polju zaštite spomenika i povezivanja kultura.

"Naša dužnost prema budućnosti kakvu želimo da stvorimo jeste da se postaramo da Unesko nastavi da podstiče sve nas zemlje članice da se odupremo iskušenju da stvaramo jazove i pravimo zidove umesto mostova razumevanja. Naš zadatak je stvaranje harmonične simfonije čovečanstva, da se bolje i čvršće povežemo i tako stvorimo svet 21. veka u kakvom želimo da naša deca odrastaju", zaključio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.