Tadić: Nisam optimista

Izvor: B92, 22.Feb.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nisam optimista

Beograd -- Boris Tadić izjavio da ne može da iskaže optimizam kada je reč o dobijanje EU kandidature, jer je danas "malo dalje" rešenje za problem KiM nego sinoć.

"Situacija je lošija nego sinoć zbog načina na koji Priština predlaže rešenja", rekao je predsednik Srbije novinarima u Beogradu i ocenio da je prištinski predlog "van svake realnosti".

Tadić je ocenio da je vrlo teško dostići >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << status kandidata, ali da će se on do poslednjeg trenutka truditi oko toga.

"Ne zavisi samo od nas nego od svake države članice EU", rekao je Tadić i poručio da Srbija nikada neće odustati od svojih strateških ciljeva sadržanih u formuli "i EU i Kosovo".

Tadić je rekao da je do koraka unazad u razgovorima Beograda i Prištine došlo zbog načina na koji Priština predlaže rešenje za pitanje svog regionalnog predstavljanja, a koje je, kako je istakao, daleko od realnosti.

Tadić je naglasio da je nezamislivo da pitanje proširenja EU danas možda zavisi i od Prištine, koja ne samo da nije članica EU, već nije ni država u klasičnom medjunarodnom političkom smislu.

"Vrlo je teško dostići status kandidata, to je više nego očigledno jer u svakom satu imamo novo iskušenje, ali borimo se ", rekao je Tadić novinarima.

U Briselu je danas sa zakašnjenjem nastavljen dijalog Beograda i Prištine, na koji je delegacija Kosova kasnila. Glavna tema ove runde dijaloga je regionalno predstavljanje Kosova, o kojem dve strane imaju različite stavove. Takođe, današnja runda dijaloga u Briselu ocenjena je kao ključna za dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU.

Predsednik Srbije je poručio da će bez obzira na sve nastaviti da se bori za ostvarenja dva glavna strateška cilja, a to su očuvanje teritorijalnog integriteta na Kosovu i evrointegracije, i dodao da će narednih dana biti izvesnije da li je moguće ostvariti oba cilja.

"Ovih dana ćemo videti da li je to politički održivo ili ne. Biće to politički test i za mene i ja ću nakon svih razgovora i pregovora izaći i reći kakav je moj stav kuda dalje", rekao je Tadić.

Prema rečima predsednika Srbije, problemi sa kojima se danas država suočava na putu evrointegracija jesu posledica nesavršenosti političkog sistema u Evropi, kompleksnosti medjunarodnih odnosa i svega kroz šta je region prošao devedesetih godina.

Upitan da li su vlasti u Beogradu donele odluku o tome da li će održati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, Tadić je rekao da "ćemo preko tog mosta preći kada do njega dodjemo", ali i decidno poručio da Srbija nikada neće odustati od zaštite svog teritorijalnog integriteta na Kosovu.

"Ima tu i pravnih pitanja, ima tu medjunarodnih pitanja, ali Srbija šta god da učini neće odustati od vlastitog integriteta na Kosovu", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija neće odustati od pravne, mirotvorne borbe za očuvanje svog integriteta na Kosovu bilo da je u pitanju dijalog sa Prištinom, bilo da su u pitanju izbori.

"Sve što činimo biće u saglasnosti sa strategijskim ciljem očuvanja našeg integriteta", kazao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.