Tadić: Nije dobro da se kite tuđim perjem

Izvor: RTS, 08.Mar.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nije dobro da se kite tuđim perjem

U poslednje dve godine uglavnom su se završavali poslovi koji su započeti u mandatu Vlade od 2008. do 2012. godine, rekao je lider NDS Boris Tadić u Vranju.

Predsednik Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić rekao je u Vranju da su se u poslednje dve godine uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << završavali poslovi koji su započeti u mandatu Vlade od 2008-2012. godine, i da u poslednje dve godine praktično nije bilo novih investicija.

Na promotivnom skupu NDS ispred Narodnog muzeja u Vranju, Tadić je rekao da je premijer u ostavci Ivica Dačić pre neki dan počeo gradnju fabrike "Geoks" u Vranju "koju je dovela prethodna Vlada kada su i završeni pregovori sa ljudima koji vode "Geoks", a koja je trebalo da bude otvorena u mandatu ove Vlade mnogo ranije".

"Ono što nije dobro je da se ljudi kite tuđim perjem i da prisvajaju tuđa dela. Bilo bi dobro da smo imali mnogo više fabrika otvorenih u prethodne dve godine, nažalost praktično ih nije bilo", naveo je Tadić.

Centralno pitanje ovih izbora, po Tadiću su radna mesta i bolji životni standard.

Pitanje ekonomije je "pitanje koje rešava i sve ostale probleme, jer bez dobre ekonomije nema dobre borbe protiv korupcije, nema borbe protiv kriminala, nema ni zaštite penzionera koji su najugroženiji u ovakvim vremenima pored mladih koji nemaju posla", rekao je lider NDS.

Prema njegovim rečima, NDS se zalaže za Srbiju bez nasilja, i protiv nasilja muškaraca nad ženama, ali i protiv nasilja jačih političkih stranaka protiv slabijih političkih stranaka.

Na konvenciji u Leskovcu, Tadić je izjavio da mu mnogi zameraju pomirenje sa socijalistima ali da je to uradio kako bi sprečio da vladu formiraju Koštunica, Dačić, Šešelj i Nikolić.

Tadić je rekao da bi ta vlada urušila sve što je do tada urađeno, prestale bi investicije, privreda bi stala i pao bi kreditni rejting države. Tadić je objasnio da je do pomirenja sa Socijalističkom partijom Srbije došlo kako bi država nastavila da ide napred.

Predsednik NDS je ocenio da je pitanje ekonomije ključno pitanje koje treba rešavati sa dobrom investicionom vizijom. On je naveo podatak da je u poslednje dve godine Vlada Srbije uspela da dovede investitore koji su uložili 850 miliona evra a da je poslednjih nekoliko godina vlade DSa bilo 2,2 milijarde evra investicija. 

Nova vlada će biti pred teškim iskušenjima

Šef izbornog štaba Nove demokratske stranke Marko Đurišić rekao je da će se nova vlada naći pred teškim iskušenjima, jer, kako je naveo, u prethodne dve godine ništa nije urađeno.

"Partije na vlasti stalno upozoravaju da nas u narednom periodu očekuju dalja odricanja i žrtvovanja, ali su za protekle dve godine malo toga uradile da taj kurs preokrenu", kazao je Đurišić.

On je rekao da je od početka ove godine, javni spoljni dug porastao na više od 500 miliona evra.

"Otuda i ne čudi što je Narodna banka Srbije nedavno spustila svoju prognozu za rast bruto društvenog proizvoda u 2014. godine sa 1,5 na jedan odsto, a Fiskalni savet upozorava da će taj rast možda biti na nuli", dodao je on.

đurišić je rekao da se novac za koji se Srbija zadužuje ne koristi za investicije, već ga država umesto u poljoprivredu usmerava "za održavanje partijskih preduzeća kojima se bahato upravlja".

"Pored Srbijagasa za koga se iz budžeta godišnje daje 150 miliona evra, veoma je verovatno da će i svi dugovi Galenike od 120 milona evra na ovaj ili onaj način pasti na teret države odnosno poreskih obveznika", objasnio je Đurišić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.