Tadić: Neću podneti ostavku

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Neću podneti ostavku

Beograd -- Predsednik DS Boris Tadić kaže da neće podneti ostavku na tu funkciju, ali da će kao demokratski političar pažljivo i trezveno analizirati vlastitu odgovornost.

"Ranije su mi tražili da podnesem ostavku zbog pobede, a sada to isto traže zbog poraza. To je dovoljan razlog da ne podnesem ostavku", izjavio je Tadić u intervjuu "Novom magazinu". Organi DS će, kako je rekao, osim njegove, analizirati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sopstvenu odgovornost, jer je, prema njegovim rečima, u politici pored legaliteta najvažnije imati legitimitet.

"Na Predsedništvu DS i Glavnom odboru posle izbora ja sam taj legitimitet dobio, potrebno je taj legitimitet potvrditi još u nekoliko navrata, ali ja ostavku na mesto predsednika Demokratske stranke neću podnositi, i to je moja odluka”, kazao je Tadić.

Tadić: Koalicija SNS-SPS-URS ne može biti delotvorna i efikasna

On kaže da prvi zadatak nove vlade mora biti borba za nova radna mesta, koje nema bez redukcije budžetskog deficita i povlačenja bolnih poteza, a drugi zadatak bi morali biti pregovori sa MMF-om i privlačenje stranih investicija. "G17 plus ima određeno iskustvo koje treba uvažavati u dovlačenju stranih investicija, ali ima i značajno iskustvo u kreiranju budžetskog deficita. Videćemo koja će strana prevagnuti. A imaju još značajnije iskustvo u obaranju vlada", rekao je Tadić i upozorio da nestabilne vlade nisu baš povoljne za strane investicije

On je istakao da bi od njegovog povlačenja najviše koristi imali njegovi politički protivnici, zatim "tajkuni koji prvi put u istoriji Srbije nisu mogli da uđu na otvorena vrata u Predsedništvo Srbije" i organizovani kriminal kojem je u prethodne četiri godine zadat ozbiljan udarac.

Korist od njegovog povlačenja iz politike imale bi takođe, kako je dodao, zemlje koje nisu mogle da suspenduju ekonomski suverenitet Srbije, ali i pojedini strani faktori, jer oni koji su suspendovali nacionalne interese Srbije u međunarodnoj areni nisu previše zadovoljni načinom na koji je te interese branio.

Predsednik DS je odbacio spekulacije o raskolu unutar stranke, ali i najavio smenjivanje onih koji nisu postigli očekivane izborne rezultate.

"Ne postoji raskol sa kojim se suočava Demokratska stranka, ali nesumnjivo da ga priželjkuju svi koji bi želeli da izađem iz politike, koji bi želeli slabu DS i kreiraju ga u javnoj percepciji. Moraću da ih razočaram - toga nema u stvarnosti", kazao je Tadić.

Tadić navodi da je Izvršni odbor DS je napravio analizu izbornih rezultata i oni koji nisu postigli rezultat u skladu sa postavljenim kriterijumima biće promenjeni.

On naglašava i da DS ne beži od odgovornosti, ali i ne kalkuliše u politici, bavi se državnim i nacionalnim interesima, ne grupnim stranačkim i ne ličnim, "a oni koji se unutar DS bave grupnim i ličnim interesima - oni će snositi odgovornost".

Na pitanje da li će pregovori koje se trenutno vode za sastavljanje vlade biti uspešni, on je odgovorio "moguće".

"Koalicije su retko vođene filozofskim i stateškim koncepcijama razvoja, one su češće kreirane sa stanovišta neposrednih interesa grupacija koje predstavljaju", rekao je Tadić, a interes donedavnih partnera DS je trenutno da po bilo koju cenu naprave vladu sa SNS.

"Ako taj projekat ne uspe, moraće da usledi novi u kom će te stranke imati manji ulog. Srpska napredna stranka takođe ima interes da napravi takvu koaliciju, ali postavlja se pitanje ko će koga nadvladati, da li će SNS shodno svom procentu glasova imati ulogu u narednom periodu ili će, baš kao DS, plaćati cenu koalicije sa manjim strankama koje imaju ogromne zahteve", kazao je Tadić.

SNS, dodao je, ima iskustvo DS-a i zna da će na sledećim izborima platiti cenu takve koalicije i zato naprednjaci imaju uzdržanost, zazor i pažljivo prate zahteve sagovornika.

"Manje stranke imaju potrebu da dobiju što više vlasti zato što je njima političko preživljavanje dominantno, a ne politika strateškog razmišljanja i kreiranja budućnosti Srbije, što je svojstveno samo velikim strnkama", kazao je Tadić.

Upitan da li postoji mogućnost pravljenja velike koalicije Tadić je rekao da se trenutno radi na formiranju neke druge vlade i većine, ali da "promenjene političke okolnosti, medjutim, otvaraju mogućnost različitih koalicija posle novih izbora".

"Treba ostaviti ovim strankama da probaju da formiraju vladu jer to je prosto legitimno. Nakon sledećih izbora mislim da su moguće različite političke koalicije jer nastupa drugačije političko vreme", rekao je Tadić.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Neću da dam ostavku!

Izvor: Kurir, 03.Jul.2012

Tadić kaže da bi od njegovog povlačenja najveću korist imali politički protivnici i kriminalne strukture, kojima je zadao ozbiljan udarac u protekle četiri godine..BEOGRAD - Očistiće DS...Lider DS Boris Tadić rekao je da neće podneti ostavku na tu funkciju i da će u DS biti smenjeni oni koji...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Neću podnijeti ostavku

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2012

BEOGRAD - Predsjednik DS Boris Tadić kaže da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, ali da će kao demokratski političar pažljivo i trezveno analizirati vlastitu odgovornost.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.