Tadić: Infrastruktura u rukama države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Infrastruktura u rukama države

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je listu Nedeljnik da ne može da zamisli budućnost srpske ekonomije bez Elektroprivrede "koja bi uvek bila većinsko državno vlasništvo, kao što i infrastruktura mora da bude u rukama srpske države".

Tadić je ocenio da je nezaposlenost najveći problem Srbije, kao i ne postojanje kvalitetne socijalne karte, nedovoljna efikasnost u izgradnji infrastrukture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i niz nepotrebnih zakona i agencija.

Prema rečima Tadića, Srbija bi trebalo da smanji unutrašnje izdatke, racionalizuje državnu upravu i koristi unutrašnje resurse.

"Ništa od toga ne možemo da uradimo ukoliko ne obezbedimo ekonomsku stabilnost i ne rešimo problem koji se zove prekomerno zaduženje. To je dvosekli mač", ocenio je Tadić.

Bez zaduženja nije moguće investirati, a prekomerno zaduženje može da dovede do stanja šoka, kao u Grčkoj, izjavio je Tadić, uz podatak da je Srbija zadužena 45 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Tadić je rekao da je Srbija najveća investiciona destinacija u Jugoistočnoj Evropi i da bi trebalo da iskoristi nepovoljne uslove u drugim državama, kao što su one činile kada je Srbija devedesetih godina bila u blokadi i krizi.

"To su jednostavni zakoni tržišne utakmice", izjavio je Tadić, uz ocenu da je Koridor 10 najveća šansa Srbije.

Pokušavamo da u Istočnoj Evropi pridobijemo partnere koji bi pokrenuli izgradnju pruge od Beča do Istanbula. To bi bio projekat od evropsko-azijskog interesa i samo kroz Srbiju bi vredeo pet milijardi evra, rekao je Tadić.

On je izjavio da bi voleo kada bi posle vremena u kojem je bio predsednik ostali mostovi, putevi, železnica, termoelektrane i velika strane kompanije koje su pristale da budu srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.