Tadić: Incidenti na KiM upozorenje

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Incidenti na KiM upozorenje

Smederevo -- Napad na delegaciju Vlade Srbije u Prištini je upozorenje institucijama sistema, Vladi i parlamentu da održe postojeći nivo bezbednosti, kaže Boris Tadić.

Predsednik Srbije kaže da su poslednji incidenti na Kosovu najočigledniji razlog zbog čega je tako dugo vagao odluku o predsedničkim izborima.

Tadić je, na pitanje novinara kako komentariše bezbednosnu situaciju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu, odgovorio:

"Šta sam vam rekao! Nema očiglednijeg razloga što sam tako dugo vagao šta činiti sa mandatom u ovom trenutku. Sve na svetu ima svoja dva lica - pozitivnu i negativnu, ništa nema samo pozitivnu stranu", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, već prvog dana kada je odluku doneo, na Kosovu se dogodio incident.

"Učinili smo maksimum kako bismo smanjili rizik od incidenata, ali nismo ni naivni pa da mislimo da incidenata neće biti. Još nekoliko sati sam predsedniik Srbije i svoj posao ću raditi maksimalno. Ali, sada je na institucijama Vlade, Parlamenta, da održe ovaj nivo bezbednosti", naglasio je Tadić.

On je podsetio da se sličan incident dogodio kada je i on boravio na Kosovu, kada je njegov automobil kamenovan.

"Ovo su incidenti, ali je važno da ne prerastu u sukob. Albanska strana na Kosovu i Metohiji ponovo je izvršila provokaciju", rekao je Tadić.

"Neću od svega ovoga praviti dramu. Ali, treba obavestiti svet kako bi se ljudi zaštitili", zaključio je on.

Na pitanje novinara da li će ostati na Andrićevom vencu i kakav je plan aktivnosti od kada je doneo odluku o skraćenju mandata, Tadić je rekao:

"Na Andrićevom vencu će sada biti neki drugi ljudi, a što se tiče plana aktivnosti - nema stajanja", zaključio je Tadić.

Vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je incident koji se juče dogodio u Prištini kada je kamenovan automobil sa zvaničnicima Srbije još jedan dokaz da Albanci na Kosovu i Metohiji ne žele bilo kakvo mirno rešenje.

"Kamenovana je delegacija Srbije koja je došla da pregovara o iznalaženju mirnih rešenja" rekao je Dačić u Novom Sadu dodajući da medjunarodne snage na Kosovu i Metohiji nisu adekvatno reagovale na taj incident.

"Čini se da je na snazi politika sile, ali svi treba da znaju da batina ima dva kraja" rekao je ministar policije ističući da kod njega ne može proći politika po kojoj Albanci nekažnjeno mogu da ugrožavaju Srbe na Kosovu i Metohiji.

Vlada Srbije saopštila je da su dva automobila u kojima su bili članovi njene delegacije kamenovana u centru Prištine, nedaleko od sedišta Euleksa.

U centru Gračanice grupa navijača albanske nacionalnosti nasrnula je na meštane koji su se juče oko 16.30 sati zatekli u centru i tom prilikom naneli telesne povrede dvojici srpskih mladića. Dan posle sukoba navijača fudbalskog kluba Priština i lokalnih Srba, dok jedan strana optužuje drugu za izazivanje incidenta.

U međuvremenu na ogradnom zidu jednog od četiri spomenika UNESKO na Kosovu, i najbolje očuvane srednjovekovne hrišćanske svetinje na Balkanu, manastira Visoki Dečani, na albanskom piše da je "Imovina UČK". Udaljenom dvestototinak metara od jednog od najjačih punktova KFORa, manastiru koji se nalazi u potpunom albanskom okruženju preti se još od 1999.

"Pošto smo četiri puta napadani već, 2000. minobacačem, 2004. osam granata je palo oko manastira, 2007. je čovek pucao zoljom na nas, posle je uhapšen i otiša je u zatvor. Mi smatramo da te pretnje nisu bez razloga, sigurno da imaju cilj jednu poruku, nama manastiru pre svega povodom čitavog sistema zaštite srpske kulturne baštine koja je sada pod velikim znakom pitanja s obzirom na politički razvoj pokazuje se na izvestan način veći stepen netrpeljivosti upravo prema crkvama koje su jedan od najvidljivijih simbola srpskog istorijskog i kulturnog prisustva na Kosovu i Metohiji", kaže otac Sava, iguman velikih Dečana.

Portparol policije u regionu Prizrena potvrdio je da je nekoliko metaka ispaljeno na pravoslavnu crkvu u selu Pećane.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.