Tadić: Imamo sistem koji daje rezultate

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Imamo sistem koji daje rezultate

U Srbiji je poslednjih godina napravljen politički i ekonomski sistem koji daje rezultate, ali koji može da stane ukoliko na narednim izborima ne bude obezbeđen kontinuitet državne politike, rekao je kandidat DS-a za predsednika Boris Tadić.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić poručio je da je u Srbiji poslednjih godina napravljen politički i ekonomski sistem koji daje rezultate, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali koji može da stane ukoliko na narednim izborima ne bude obezbeđen kontinuitet državne politike.

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac rekao je u Surdulici da građani 6. maja biraju između prošlosti i budućnosti.

"Građani biraju između koalicije koju predvodi DS i Boris Tadić i koalicije koju predvodi Tomislav Nikolić, okružen Velimirom Ilićem, Bogoljubom Karićem i Aleksandrom Vulinom", rekao je Šutanovac prilikom obilaska štanda DS u tom gradu.

Među onima koji čine koaliciju sa Tomislavom Nikolićem ima i onih koji su optuženi za krivična dela, rekao je Šutanovac i dodao da je to dokaz da oni neće biti u stanju da se bore protiv kriminala i korupcije.

Šutanovac je u okviru predizborne kampanje obišao fabriku obuće "Risbo" u Surdulici koja svoju celokupnu proizvodnju izvozi u Italiju.

Tadić je u obraćanju žiteljima Smederevske Palanke, Velike Plane i Paraćina, sa kojima je razgovarao u centru tih gradova, rekao da ne očekuje laku pobedu 6. maja, kako zbog grešaka koje su u poslednje četiri godine povremeno činjene, tako i zbog činjenice da deo građana ne razume prirodu reformi u kojima se Srbija nalazi.

"Sve teške i kompleksne reforme koje izvodimo su doprinos da se stvari poboljšaju. Bilo je grešaka, one se moraju ispravljati. Ne postoji čovek koji ne čini greške, a po tome se ni ja ne razlikujem od drugih ljudi", rekao je Tadić.

Gađani će 6. maja, kako je objasnio, imati priliku da se izjasne ne samo o budućnosti kakvu žele, već i o karakteru države u kojoj će živeti.

"Konačno smo izgradili sistem koji daje rezultat i to ne sme da prestane. Ako sada Srbija stane, mi ćemo ponovo da se nađemo u nedoumicama i problemima, ponovo će biti usporena gradnja infrastrukture, kao i političke, ekonomske i zdravstvene reforme i to će biti problem", objasnio je Tadić.

Srbija danas, kako je podsetio, uživa najviši međunarodni ugled u novijoj istoriji, a demokratski sistem u njoj je do te mere izgrađen da su iz politike proterane pretnje i nasilje.

"Svako ima pravo da se kandiduje, i danas imamo demokratiju i nivo slobode kakav nismo imali nikada u istoriji. Ovi izbori protiču u kudikamo mirnijoj atmoseri nego oni u prošlosti i to su velike stvari koje smo ostvarili sa građanima Srbije. Pre samo četiri godine bilo je strašnih pretnji nasiljem i toga više nema, tako da se Srbija menja u pozitivnom smislu", rekao je Tadić.

Iako ga je većina građana na ulicama dočekala sa oduševljenjem, bilo je i povremenih nepristojnih dobacivanja, međutim Tadić je istakao da se neslaganje ne sme shvatiti kao poziv na konflikt i da političari u modernoj Srbiji sebi ne smeju da dopuste da budu mrzitelji i da prete drugim ljudima, a da bi tako trebalo da se osećaju i građani.

Centralna tema tokom današnje Tadićeve posete Pomoravskom i Podunavskom okrugu bila je, međutim, poljoprivreda, i on je u razgovoru sa voćarima i ratarima najavio da će, ukoliko naredna vlada bude imala kontinuitet sa sadašnjom, poljoprivredi biti dato prioritetno mesto kada je reč o subvencijama i podsticajnim merama.

Tadić je u delu Srbije koji je, pre svega, tradicionalno poznat povoćarstvu, poruči da je ta grana poljoprivrede daleko ispod svojih potencijala, što se može promeniti u bliskoj budućnosti promišljenom agrarnom politikom.

"Apsolutno sam ubeđen da je Srbija jedno od najboljih mesta na svetu za proizvodnju voća, i dok god ova naša prostranstva ne budu preplavljena voćarskim kulturama mi ćemo znati da ne izvlacimo iz zemlje sve ono što možemo", rekao je Tadić prilikom posete imanju Slavoljuba Mijailovića u selu Selevac kod Smederevske Palanke.

Prema njegovim rečima, Demokratska stranka je poslednjih godina, pre svega u poslednjih godinu i po dana, potpuno posvećena poljoprivredi, jer prepoznaje da je ona temelj srpskog društva.

"Ne možete, međutim, danas da proizvodite kao što se proizvodilo nekad i nemoguće je izdržati da jedan poljoprivrednik istovremeno proizvodi više kultura. To mora da se izmeni i da specijalizujemo naše seljake i paore za pojedine proizvodnje", rekao je Tadić.

Značajnu pažnju Tadić je posvetio i oblastima poljoprivrede koje se graniče sa drugim industrijskim granama, kao što su proizvodnja semena i veštačkog đubriva.

On je, tako, posetio u Velikoj Plani kompaniju "Superior", koja gotovo dve decenije primenjuje najnaprednije naučne metode u proizvodnji semena i sadnog materijala.

Tadić je tom prilikom izolovao strateški najvažnije tačke razvoja srpske poljoprivrede: proizvodnju najkvalitetnijeg semena, kvalitetno zemljište, angažovanje poljoprivrednih savetnika, obuku poljoprivrednika, podsticajne mere države, izgradnju i čišćenje kanala, obezbeđivanje tržišta i revitalizaciju industrije veštačkih đubriva.

Trivan: Neodgovorne izjave su uvek opasne

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan izjavila je da su nedogovorne izjave uvek opasne, podsetivši na izjavu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića u kojoj je on pozivao na mobilizaciju i vojne manevre na adminsitrativnoj liniji.

Na pitanje novinara da pojasni zašto je nedavno na predizbornom skupu DS-a rekla da će građani na predstojećim izborima birati između rata i mira i da li smatra da bi SNS mogla da uvede Srbiju u neki novi rat, ona je navela da nije analitičar da bi govorila šta bi tačno moglo da bude, ali da zna da je rezultat neodgovornih politika i izjava uvek opasan.

Jelena Trivan je dodala da je u ranijoj izjavi govorila da su izbori pitanje odgovorne odluke od koje zavisi budućnost i da je u tom smislu podsetila na izjavu lidera naprednjaka Tomislava Nikolića od 1. februara ove godine "kada je on pozvao na mobilizaciju i vojne manevre na administrativnoj liniji".

Obnova dva dečija igrališta u Rakovici

Nosilac liste "Izbor za bolji Beograd" Dragan Đilas obećao je stanovnicima Rakovice da će razmotriti njihovu inicijativu za izgradnju novih parking mesta izmedju zgrada, saopšteno je iz Gradske uprave.

U razgovoru sa građanima u Borskoj ulici u Rakovici, Đilas je obećao da će biti razmotren i njihov zahtev za doterivanje nepristupačnih ulaza u garaže.

Gradonačelnik Beograda obišao je i izgradnju parka u Borskoj ulici, gde je u toku obnova dva dečija igrališta i sportskog terena koje će najmlađi Rakovičani moći da koriste krajem meseca.

Kako je navedeno u saopštenju, igralište je površine 130 kvadratnih metara, ima uređene ivičnjake, prilazne staze i stepenište, a unutar igrališta u toku je gradnja kružne staze od gume.

Đilas je sa predsednikom Socijaldemokratske partije Srbije  Rasimom Ljajićem obišao i nedavno obnovljeni Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Rakovici, čiji je kapacitet 21 korisnika.  Đilas je posetio i novoizgrađeni vrtić "Čarobna šuma" u kojem boravi 90 mališana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.