Tadić: EU da kaže da li želi Balkan

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 23.Jun.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EU da kaže da li želi Balkan

Istanbul -- Mora biti održano obećanje da će sve zemlje jugoistočne Evrope, što je pre moguće, postati članice EU, rekao je u Istanbulu Boris Tadić.

Tadić kaže da se Srbije nada da će biti sprovedeni u delo pozitivna atmosfera i poruke nedavnog sarajevskog sastanka predstavnika zemalja Zapadnog Balkana i Unije.

U govoru na Samitu predsednika država ili vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropi (SEECP), predsednik Srbije je poručio da "EU mora da nam kaže da li želi i da li je spremna da radi sa nama na praktičan način".

"Svi mi imamo ograničenja, ali ne dopuštamo da to bude izgovor da se ne radi ništa", rekao je Tadić.

On je naglasio da je važno održati pozitivan zamah u procesu pridruživanja Srbije EU i ocenio da jedino prijem svih zemalja jugoistočne Evrope u Uniju može osigurati mir.

Tek tada će demokratski prosperitet, ekonomska sigurnost i socijalna jednakost biti ukorenjeni u svakoj naciji koja deli ovaj region. I tek tada ćemo biti u mogućnosti da zatvorimo knjigu ružne decenije koju su karakterisali građanski rat, etničko čišćenje, izbeglice i interno raseljena lica", kazao je Tadić.

On je podsetio da je Srbija nedavno preduzela više važnih koraka na putu članstva u EU, što je njen centralni strateški prioritet.

U tom procesu je, prema njegovim rečima, 2009. godina bila najbolja za Srbiju, jer je liberalizacija viznog režima postala realnost, dok je Prelazni sporazum deblokiran.

Tadić je naglasio da je Srbija ove godine nastavila približavanje Uniji i podsetio da je prošle nedelje Savet EU omogućio početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On je ponovio da Srbija nikada, ni pod kavim okolnostima, implicitno ili eksplicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i založio se za nastavak pregovora o statusu Kosova.

Tadić je ocenio da će se prilika za nove pregovore otvoriti posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.