Tadić: Dijalog mora da se nastavi 28. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2011, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Dijalog mora da se nastavi 28. septembra

NJUJORK -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen 28. septembra, za kada je najavljena nova runda razgovora u Briselu, ali da je još važnije kakve će biti posledice tog dijaloga.

"Dijalog mora da bude nastavljen 28. septembra, ali od toga je još važnije kakve su posledice tog dijaloga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dijalog može da donese suštinska rešenja za pitanje celog regiona", rekao je sinoć Tadić.

"Kada govorimo o tom konkretnom danu od odlučujuće je važnosti da se konačno reši pitanje carinske službe u toj posebnoj carinskoj oblasti što Kosovo jeste u međunarodnim aktima i u odlukama dve prethodne vlade Srbije, a ne vlade (Mirka) Cvetkovića".

Za moguća rešenja

On je podsetio da je tokom dijaloga postignut dogovor o izgledu carinskog pečata.

"Ali moramo da rešimo pitanje carina - gde idu sredstava od carina. O tome uopšte nismo razgovarali. Neki evropski poslanici u javnosti pokušavaju da predstave da je to pitanje rešeno, ali ono nije rešeno i to naprosto nije istina", istakao je Tadić u izjavi za RTS.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom sa kojim se složio da se mirnim putem, kroz dijalog, dođe do rešenja za Kosovo.

Tadić je uoči razgovora sa Ban Ki-munom rekao da će glavna tema njegovog razgovora biti Banov plan u šest tačaka na osnovu kojeg je Srbija prihvatila dolazak Euleksa na Kosovo.

"To je sada već jasno definisani okvir za razgovor", rekao je predsednik Srbije, navodeći da Banov plan podrazumeva statusnu neutralnost Kfora i Euleksa, kao i traganje kroz dijalog za rešenjima za sva krizna pitanja na KiM.

"Srbija je odlučna da se pronađu rešenja koja su moguća, koja su rezultat dobro osmišljenog kompromisa. Ali, Srbija mora da vodi računa i o tome da ne štiti samo svoje nacionalne interese, već i interese albanskog naroda. To podrazumeva mirotvornu politiku i političku arhitekturu koja može doneti dugogodišnju stabilnost Kosovu", istakao je predsednik Srbije.

Povodom predstojećeg susreta sa Hilari Klinton, državnim sekretarom SAD, koje ne odustaju od svog stava i podrške Kosovu, Tadić je rekao:

"Svako treba da zastupa svoje interese. Amerika je jasno stavila do znanja da podržava nezavisnost Kosova, a Srbija je Americi i čitavoj međunarodnoj zajednici stavila do znanja da ne prihvata nezavisnost Kosova".

Kako je rekao, Srbija je, takođe, svima stavila do znanja da želi kompromisno rešenje.

Spremni za težak razgovor

On je rekao da će taj razgovor biti težak, ali da je za njega pripravan.

Tadić je naveo da je sa Ketrin Ešton u Njujorku, pored Kosova, razgovarao i evropskim integracijama Srbije.

"Rekao sam vrlo jasno da Srbija želi status kandidata i datum za početak pregovora, jer smo praktično ispunili sve uslove ili ćemo to uskoro učiniti", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, odgovor EU na to trebalo bi da bude pozitivno mišljenje EK i odluka šefova država o statusu kandidata i datumu pregovora, ali ovo pitanje je sada uslovljeno situacijom na severu Kosova.

U razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, Tadić je insistirao na tome da Kfor ostane statusno neutralan.

On je rekao da je od Rasmusena dobio uverevanja da će tako biti u budućnosti.

Tadić je dodao da to isto važi i za Euleks i da je od visoke predstavnice EU takođe tražio da ta misija ostane statusno neutralna.

"Ako oni izađu iz statusne neutralnosti mi ćemo istog trenutka zvoniti na uzbunu međuanrodnim institucijama", zaključio je Tadić.

Tadić će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Dijalog mora da se nastavi u sredu

Izvor: Mondo, 23.Sep.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen 28. septembra, u sredu, za kada je najavljena nova runda razgovora u Briselu

Nastavak na Mondo...

TADIĆ: DIJALOG SE MORA NASTAVITI 28. SEPTEMBRA

Izvor: Kurir, 23.Sep.2011

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen 28. septembra, za kada je najavljena nova runda razgovora u Briselu, ali da je još važnije kakve će biti posledice tog dijaloga..."Dijalog mora da bude nastavljen 28. septembra, ali od toga...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Dijalog mora da se nastavi 28. septembra

Izvor: Politika, 23.Sep.2011

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da dijalog Beograda i Prištine mora da bude nastavljen 28. septembra, za kada je najavljena nova runda razgovora u Briselu, ali da je još važnije kakve će biti posledice tog dijaloga...„Dijalog mora da bude nastavljen 28. septembra, ali od toga...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.