Tadić:  Ciljevi Srbije - EU i Kosovo

Izvor: S media, 26.Okt.2011, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Ciljevi Srbije - EU i Kosovo

Srbija ne dovodi u pitanje nijedan od dva svoja cilja: evrointegracije i rešavanje problema Kosova, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa nemačkim novinarima.

Predsednik Srbije Boris Tadić reako je Srbija ni rešavanje problema Kosova ni evrointegracijene dovodi u pitanje.

Tadić je takođe istakao da je rešenje za Kosovo moguće pronaći uz priznavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << legitimnih interesa i Srbije i kosovskih Albanaca.

Na pitanje čega bi se radije Srbija odrekla - Kosova ili EU - predsednik Tadić je odgovorio da se nijedan od ta dva cilja "ne može dovesti u pitanje".



Na opasku da "to radi" nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik je ocenio da je "to nesporazum". - Doduše, mi sa Albancima nemamo iste stavove po pitanju Kosova. Ali to ne znači da ne možemo da nađemo rešenje. I kancelarka tako to posmatra - dodao je Tadić.

On je istakao da se zalaže za pomirenje, ali da to ne znači da se odriče legitiminih interesa Srbije na Kosovu.

- Istovremeno priznajem legitimitet albanskih interesa - u ovom okviru možemo da nađemo rešenje. Da se tako može nešto postići, pokazuje naša politika pomirenja sa Hrvatskom i Bosnom - naveo je Tadić.

Tadić: Srbija ne može bez Nemačke

Fridrih: Posle Hrvatske, na redu Srbija

Trgovina organima: Tadić zatražio nezavisnu istragu

Predsednik Srbije je ponovio da za Srbiju članstvo u EU nema alternativu i da su Srbi Evropljani i po kulturi, identitetu i ekonomiji.



Srbija podržava spasavanje Grčke


On se osvrnuo i na krizu evrozone i izrazio uverenje da je najvažnije evropske zemlje reše, jer "bez rešavanja ovog problema Evropa će kao politički sistem biti dovedena u pitanje".

- Ona zavisi od ekonomije, a ekonomija zavisi od evra. Ja sada ne mogu da zamislim kako u budućnosti biti konkurentan bez EU - ukazao je Tadić i podsetio da i Srbija zavisi od ekonomskog razvoja EU i da "ako EU ne reši problem i mi ćemo to osetiti".

Srbija podržava spasavanje Grčke, dodao je on, napominjući da je naša zemlja "mnogo disciplinovanija od mnogih članica EU".

Na šaljivo podsećanje jedne novinarke da ga porede sa američkim glumcem Džordžom Klunijem, Tadić je naveo da mu smeta to poređenje i da ga nikako ne treba videti kao "glumca" jer bi "to bilo veoma opasno" u politici.

"Ja sam psiholog u politici koji veoma puno radi na pomirenju", zaključio je on.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.