Tadić: Bez jakih institucija nema efikasne borbe protiv korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez jakih institucija nema efikasne borbe protiv korupcije

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da bez snažnih institucija ne može biti efikasne borbe protiv korupcije i dodao da ta borba mora biti neprekidna.

Na skupu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Palati Srbija, Tadić je rekao da u toj borbi svoju ulogu nemaju isključivo državne institucije, već i nezavisna regulatorna tela ali i mediji.

Tadić je medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poručio da moraju da vode računa da svojim aktivnostima doprinose "osvetljavanju" slučajeva korupcije a ne da odmažu senzacionalističkim pristupom tom problemu. On je ocenio da je potrebno da i u sredstvima informisanja postoje ljudi koji su stručni i obrazovani za tu borbu.

Predsednik je rekao da podržava sve državne organe i regulatorna tela u naporima da suzbiju korupciju i pozvao sve činioce u društvu da odgovornim obavljanjem svojih dužnosti doprinesu da se korupcija suzbije.

On je ocenio da od efikasne borbe protiv korupcije ne zavisi isključivo proces evropskih integracija Srbije, već i od promena sistema vrednosti u društvu, koji nije moguć ukoliko je korupcija na visokom nivou.

Kako je ocenio, korupcija proističe iz same ljudske prirode i zato je zabluda da je nju moguće u potpunosti iskoreniti, kao i da bi svako takvo obećanje dovelo do smanjenja podrške građana borbi protiv tog društvenog zla.

"Nijedno društvo na svetu nije našlo rešenje u toj borbi. Ali sva uspešna društva taj problem neprestano rešavaju. Borba protiv korupcije nema kraja", rekao je Tadić.

U Srbiji povišen nivo korupcije

Nešto manje od polovine građana smatra da je nivo korupcije u Srbiji povećan u poslednje tri godine, većina misli da se Vlada protiv te pojave ne bori dovoljno efikasno, a da su političke stranke najkorumpiranije, pokazao je Globalni barometar korupcije za 2010. godinu koji je danas predstavila organizacija Transparentnost.

U Srbiji 49 odsto građana misli da je nivo korupcije u protekle tri godine povećan, 37 odsto građana smatra da je nivo korupcije ostao isti, a 14 odsto da je smanjen.

Predstavljajući istraživanje, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, predsednik organizacije Transparentnost Vladimir Goati je naveo da je prosečna ocena učinka Vlade Srbije u borbi protiv korupcije lošija u odnosu na prošlu godinu i da je pala sa 2,38 na 2,24.

Goati je dodao da samo 14 odsto građana smatra da se Vlada Srbije efikasno bori protiv korupcije, dok je taj procenat u Hrvatskoj duplo veći, u Bosni i Hercegovini 23 odsto, a u Makedoniji 53 odsto.

Globalnim barometrom korupcije obuhvaćene su i kosovske institucije, za koje 32 odsto ispitanika sa Kosova i Metohije smatra da efikasno rade na suzbijanju korupcije.

Učinkom izvršne vlasti u toj oblasti nije zadovoljno 61 odsto ispitanika sa Kosova i Metohije, kao i u Srbiji, dok u BiH 10 odsto više ispitanika ima takvo mišljenje.

Građani Srbije smatraju da su političke stranke najkorumpiranije, što se nije bitnije menjalo od 2007. godine dok za njima slede zaposleni u pravosuđu i javni službenici.

Zemlje u regionu imaju bolje mišljenje o političkim partijama, u čiju nekorumpiranost od građana Srbije više veruju i zemlje sa najmanjom, ali i države sa visokom stopom korupcije, poput Avganistana, Kenije i Iraka.

Istraživanje je pokazalo i da je čak 17 odsto građana imalo neposredno iskustvo sa korupcijom, nešto manje u odnosu na prošlu godinu, a rezultat se odnosi na devet sektora - obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, policiju, carinu, poreske i službe zadužene za izdavanje dozvola i registraciju.

U Makedoniji i BiH procenat građana koji su davali mito je veći za šest, odnosno četiri odsto nego u Srbiji, dok je on u Hrvatskoj svega pet odsto.

Ispitanici su naveli da su najčešće davali mito policiji (14,8 odsto slučajeva), pravosudnim organima (13,2), zdravstvenim institucijama (12,7), a značajan porast zabeležen je i u oblasti carina - 12,4 odsto slučajeva.

Na pitanje u koga imaju najviše poverenja u borbi protiv korupcije, 67,4 odsto ispitanika je odgovorilo da nema poverenja ni u koga, 8,5 odsto se opredelilo za predstavnike Vlade Srbije, 5,4 za nevladine organizacije, a 4,9 odsto za međunarodne organizacije.

Izjašnjavajući se o najčešćim razlozima davanja mita, 60,2 odsto građana je eksplicitno navelo da nije davalo mito u poslednjih 12 meseci, skoro četvrtina - 23,5 odsto da su mito davali da bi izbegli problem sa vlastima, a 6,2 odsto da bi dobili uslugu na koju imaju pravo.

Goati je ocenio da će borba protiv korupcije biti najveći problem na evropskom putu Srbije, ukazavši da je stvorena zakonska baza, ali da Vlada Srbije ne štiti kontrolne institucije, kao što je Agencija za borbu protiv korupcije, već u pojedinim situacijama blokira njihov rad.

Organizacija Transparensi internešenel je ove godine sprovela Globalni barometar paralelno u 86 država koji reflektuje odgovore 91.500 ljudi, a u Srbiji ga je obavila agencija Galup internešnel tokom jula na oko 1.000 ispitanika, koji predstavljaju reprezentativni uzorak.

U Srbiji se to istraživanje sprovodi od 2005. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.