TADIĆ: NATO BOMBARDOVANJE ZLOČIN PROTIV NAŠEG NARODA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2012, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: NATO BOMBARDOVANJE ZLOČIN PROTIV NAŠEG NARODA

Predsednik Srbije je citirao stih pesme pročitane u okviru komemorativnog programa da se rat vodio „od Milice do Grdelice“

ALEKSINAC - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je napad NATO na SR Jugoslaviju bio zločin protiv jedne zemlje i naroda, i da je, čuvajući sećanje na nevino postradale, potrebno učiniti sve kako Srbija u budućnosti ne bi ponovo bila uvučena u neki rat.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />„Naša je zemlja previše bila uronjena u ratove u čitavom 20. veku i sve što činimo u budućnosti treba da bude sazdano na taj način da više nikada ne budemo uključeni u bilo kakav rat, čuvajući iznad svega ljudske živote i našu zemlju“, rekao je Tadić novinarima posle polaganja venaca na spomenik poginulima u napadu NATO na Aleksinac.

Srbija će, kako je istakao, godišnjicu početka vazdušnih udara NATO uvek obeležavati sećajući se postradalih, ali i iskazujući veru da se država Srbija može postavimo na noge.

„Nažalost, ne možemo da vratimo poginule, ali sećanjem možemo da produžimo na neki način njihovo postojanje među nama“, rekao je Tadić, i podsetio da je u Srbiji mnogo mesta poput Aleksinca, u kojima su civili ginuli pod NATO bombama.

„Taj rat je bio zločin protiv naše zemlje i našeg naroda, i tome nemam šta da dodam“, naglasio je Tadić, citirajući stih poeme pročitane u okviru komemorativnog programa, da se rat vodio „od Milice do Grdelice“.

Tadić je u Aleksincu, povodom Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, položio venac na spomen-obeležje žrtvama napada na taj grad, u kojem je, u više vazdušnih udara, poginuo veliki broj civila.

Pored Tadića, vence su u Aleksincu položili ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj građana Aleksinca, kao i Vojske Srbije, garde i kadeta Vojne akademije.

Aleksinac, gradić sa 17.000 stanovnika u dolini Južne Morave, 5. aprila 1999. u 21.35 avijacija NATO gađala je sa šest projektila velike razorne moći, koji su pogodili sam centar mesta, i u tom napadu poginulo je 11, a ranjeno 50 građana.

Deo centra grada je te večeri pretvoren u ruševine, teško je oštećeno 35 porodičnih kuća, 125 stanova, više privrednih objekata, među kojima i konfekcija "Morava" i "Betonjerka", dom zdravlja, autobuska stanica, niz privrednih i poslovnih objekata.

Jedna bomba je sa lica zemlje zbrisala Ulicu Dušana Trivunca sa šest porodičnih kuća, a deset je uništeno u Ulici Vuka Karadžića.

Bio je to trinaesti dan od početka vojne intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.

Predstavnici NATO u Briselu su svetskoj javnosti ovaj zločin pravdali "tehničkom greškom", tvrdeći da je meta bila kasarna nadomak grada.

Kanadski general Luis Mekenzi je tada po obilasku ruševina izjavio: "Zločin je počinjen nad civilnim stanovništvom, nad mirnim građanima, u njihovim porodičnim domovima, na prostorima gde nema apsolutno nijednog vojnog objekta".

Aleksinac je u proleće 1999. godine bombardovan u više navrata.

U bombardovanju 28. marta poginulo je četvoro ljudi. Grad je sa desetak bombi gađan i odmah posle ponoći 28. maja kada je poginulo troje građana, a 20 ranjeno. Srušeno je deset kuća i zgrada, a oko 30 oštećeno.

U toj varošici poginule su u NATO bombardovanjima 1999. godine ukupno 24 osobe.

Na mestu pada projektila podignute su dve stambene zgrade sa 140 stanova a u gradu i toj opštini, uprkos brojnim finasijskim problemima, obnovljeno je oko 600 objekata.

Tokom bombardovanja SRJ, koje je počelo 24. marta 1999. i trajalo 78 dana ubijeno je, prema dostupnim podacima, oko 2.500 civila, od čega 89 dece.

Trinaesta godišnjica bombardovanja obeležena na Kosovu
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.