Sve oči uprte u severni Kavkaz

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve oči uprte u severni Kavkaz

Ruska policija pokušava da identifikuje napadače na međunarodnom aerodromu "Domodedovo", na kojem je poginulo 35 ljudi. Prema nekim informacijama, napad izvelo dvoje terorista. Propusti u obezbeđenju aerodroma omogućili najmanje jednom bombašu-samoubici da aktivira eksploziv, rekao Dmitrij Medvedev. Vladimir Putin najavljuje neizbežnu odmazdu.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da su propusti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obezbeđenju moskovskog međunarodnog aerodroma "Domodedovo" omogućili najmanje jednom bombašu-samoubici da aktivira eksploziv i ubije najmanje 35, a rani 180 ljudi.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, povodom terorističkog napada na moskovski aerodrom ''Domodedovo''.

''Građane Srbije i mene lično duboko je potresla vest o gubitku velikog broja ljudskih života. Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Rusije prenesete da saosećamo sa njima u ovom teškom trenutku'', poručio je Tadić.

Premijer Srbije Mirko Cvetković uputio je telegram saučešća ruskom premijeru Vladimiru Putinu.

Predsedniku državne Dume Ruske Federacije Borisu Grizlovu telegram je uputila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Telegram saučešća je uputio i patrijarh Irinej.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao je da je zaprepašćen bombaškim napadom na aerodromu "Domodedovo", nazivajući ga "neopravdanim činom nasilja protiv nevinih", prenela je agencija Itar-Tas.

Napad su osudile i arapske zemlje. Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa rekao je da Arapi ne odstupaju od čvrstog stava da ne prihvataju i osuđuju terorizam.

Organizacija islamske konferencije je u saopštenju oštro osudila kriminalne i terorističke akcije u kojima stradaju nevini ljudi.

Predsednik Egipta Hosni Mubarak je, u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom, izrazio saučešće porodicama žrtava napada.

Ruski premijer Vladimir Putin kaže da ne sumnja da će istraga biti uspešna, ali i najavljuje odmazdu.

Podrška je stigla i iz Vašingtona. Američka državna sekretarka Hilari Klinton najoštrije osuđuje napad naglasivši da Amerika "saoseća sa ruskim narodom i nudi solidarnost u zajedničkoj borbi protiv te međunarodne pretnje".

Još nije jasno koliko je bilo napadača, jer ruski mediji različito izveštavaju o jučerašnjoj eksploziji, pozivajući se na izvore iz službe bezbednosti.

Prema nekima, napad je izvelo dvoje terorista. Oboje su stradali u eksploziji čija je snaga bila ekvivalentna količini od pet kilograma trinitrotoluena. Bomba je bila napunjena komadićima metalne žice, kako bi pričinila što veću štetu, izvestile su RIA Novosti.

"Eksplozija je odjeknula kada je žena terorista otvorila torbu. Zajedno s njom je bio muškarac, čija je glava otkinuta u eksploziji", rekao je neimenovani izvor, koji nije isključio mogućnost da su napadači želeli da ostave torbu u aerodromskom holu, ali da je bomba detonirana slučajno ili daljinskim upravljačem.

Na mestu eksplozije pronađeni su delovi tela i glava, ali su u tolikoj meri uništeni da još nije utvrđeno da li su stradale jedna ili dve osobe, kao ni kog su pola bile. Napadače je na aerodrom najverovatnije dovezao jedan saučesnik.

Niko nije preuzeo odgovornost

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali čin nosi obeležja ekstremista koji se bore za stvaranje islamske države u regionu severnog Kavkaza, na jugu Rusije, preneo je Rojters.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je nivo opasnosti od terorizma u Rusiji sada viši nego u SAD.

Broj terorističkih napada u Rusiji povećan je prošle godine, što treba da bude upozorenje za Federalnu službu bezbednosti, Nacionalni antiteroristički komitet i druge agencije zadužene za borbu protiv terorizma, rekao je Medvedev.

Ruski predsednik zatražio je od te službe da pojača delovanje na svim frontovima, uključujući uništavanje terorista, blokiranje njihove finansijske podrške i pomagača i identifikovanje saučesnika.

"Ne možemo da budemo blagi prema banditima. To je još jedan, ključni izazov našem društvu i državi", rekao je Medvedev.

"Moramo da učinimo sve da pronađemo i izvedemo pred sud bandite koji su počinili taj zločin, kao i da otkrijemo i uništimo njihova utočišta", poručio je Medvedev.

"Imajući u vidu lokaciju i druge posredne indikacije, to je očigledno bio teroristički akt, pažljivo isplaniran kako bi bilo ubijeno što više ljudi", rekao je Medvedev.

"Ono što se dogodilo pokazuje da je bilo vidljivih kršenja bezbednosnih propisa", dodao je ruski predsednik koji je naložio tužilaštvu da sprovede istragu i ustanovi da li su aerodromske vlasti poštovale propise.

Menadžment aerodroma odbacuje optužbe ruskog predsednika.

Rukovodstvo aerodroma "Domodedovo" saopštilo je da nije odgovorno za jučerašnji teroristički napad.

"Smatramo da ne treba da snosimo odgovornost za eksploziju, pošto su svi zahtevi bezbednosnih mera ispoštovani", izjavila je portparolka aerodroma Jelena Galanova.

Po njenim rečima, službe avio-bezbednosti odgovaraju za bezbednost u zoni gde se nalaze registrovani putnici.

Galanova je rekla da u sali za dolaske, gde se dogodila eksplozija, za bezbednost odgovara transportna policija, koja tesno sarađuje sa službom bezbednosti "Domodedova".

Medvedev, koji je sutra trebalo da otvori Svetski ekonomski forum u Davosu, odložio je odlazak i ostao u Moskvi, gde će se sastati sa predstavnicima službi bezbednosti.

Napadači su detaljno proučili bezbednosni sistem na aerodromu, pronašli mu slabe tačke i uspeli da izbegnu kontrolu i unesu eksploziv u aerodromsku zgradu, rekao je portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin.

Nacionalni antiteroristički odbor je, takođe, ukazao na propuste u bezbednosti, navodeći kao primer to što na terminalu za dolaske, gde je odjeknula eksplozija, nije bilo nikakvih detektora za metal, preneo je Itar-tas.

Služba bezbednosti znala za napad?

Jedan izvor iz policije rekao je da je služba bezbednosti znala da teroristi planiraju napad na aerodromu, ali da nije uspela da locira i privede troje osumnjičenih za kojima je tragala.

Među 35 poginulih u napadu na aerodrom ima osam stranih državljana, od kojih pet Evropljana, objavilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Poginuli Evropljani su stari između 30 i 45 godina, a među njima su dva Britanaca, Nemac, bugarski državljanin i Ukrajinka. Ostali poginuli stranci su poreklom iz centralne Azije.

Od 180 povređenih, 48 je u teškom stanju. Među ranjenima su tri državljana Tadžikistana, jedan Srbin, jedan državljanin Moldavije, jedna Britanka i jedan Bugarin. Prema prvim izveštajima, među poginulima ima građana Britanije, Italije, Tadžikistana i Slovačke.

Kragujevčanin Milorad Miljković, ranjen u napadu na aerodromu, u dobrom je psihičkom i fizičkom stanju, izjavio je agenciji Beta konzul Srbije u Moskvi Milan Milošević.

"Miljković je jutros operisan i dobro se oseća. Imao je otvoreni prelom ruke koja je sada u gipsu. Iz noge su mu izvađeni šrapneli i sanirane posekotine iznad i ispod oka. Oko nije povređeno", rekao je Milošević.

Građani Moskve počeli su da donose cveće i pale sveće na mestu napada, odajući poštu žrtvama.

Situacija na aerodromu se, u međuvremenu, normalizovala. Najveća moskovska vazdušna luka uglavnom radi prema planu, mada ima odlaganja letova.

Policajci sa psima tragačima i dalje patroliraju zgradom, a na ulazima su pojačane kontrole putnika i prtljaga.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Medvedev: Da se kazni odgovorno osoblje aerodroma

Izvor: Blic, 25.Jan.2011

Posle samoubilačkog napada na moskovskom aerodromu Domodedovo, u kome je poginulo 35 osoba, ruski predsednik je izneo kritike na račun ležernog odnosa prema merama bezbednosti...Zakoni nisu dovoljno dosledno poštovani, rekao je on. U intervjuu listu "Vjadomosti”, Medvedev je zatražio da se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.