Susret Tadić i Ketrin Ešton u utorak uveče u Briselu

Izvor: Politika, 04.Sep.2010, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Tadić i Ketrin Ešton u utorak uveče u Briselu

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u utorak uveče će u Briselu sagledati u kojoj meri su uspeli napori da se usaglase stavovi Srbije i EU uoči rasprave o Kosovu u UN, preneli su agenciji Beta zvaničnici u EU.

Zvaničnici u EU su potvrdili da su u toku kontakti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << između članica EU koje imaju različite stavove prema nezavisnosti Kosova i njihove konsultacije sa Srbijom.

Srbija, procena je ovih izvora, ne želi da doživi neuspeh svog predloga rezolucije u Generalnoj skupštini UN 9. septembra, a EU želi da obezbedi što više sopstvenog upliva na sadržinu tema za raspravu koju u UN traži Beograd.

Prema tumačenju krugova EU, najnovije izjave srpskog predsednika Borisa Tadića ukazuju na spremnost Beograda da uz posredovanje i „preko” EU i, verovatno, predstavnika UN, razgovara s Prištinom o raznim pitanjima.

Zvaničnici EU su naglasili da za evropsku dvadesetsedmoricu osnova za dogovor o dopunama rezolucije o Kosovu za raspravu u Generalnoj skupštini UN ostaje usaglašeni stav članica EU, koji je i stav onih članica koje nisu priznale nezavisnost Prištine, da je nužan dijalog Beograda i Prištine, koji bi „pomogla” Unija.

Takođe, mora se imati na umu julska ocena Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova i da se sad „mora gledati u budućnost”, a to je prevashodno ugrađivanje i Srbije i Kosova u EU.

Diplomatski izvori u Briselu su podvukli da se vodi snažna diplomatska aktivnost unutar članica EU da bi se došlo do približavanja stavova između zemalja koje su priznale i onih koje nisu priznale samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

Na pitanje da li je reč o tome da se izradi nova rezolucija ili unesu usaglašene dopune u već predloženu srpsku rezoluciju, odgovoreno je da je bitno da se stavovi usaglase, a ne da se baš napiše nova rezolucija.

Agenciji Beta je u ministarstvu inostranih poslova u Madridu potvrđeno da Španija posreduje u naporima da se između članica EU i Srbije dođe do prihvatljivog rešenja za raspravu o Kosovu na Generalnoj skupštini UN.

Reč je, kako je objašnjeno, o tome da se sačini „jedan novi tekst” kroz dopune srpske rezolucije.

Španija, podvukli su zvaničnici u Madridu, ostaje čvrsto pri stavu da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Beta

objavljeno: 04/09/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Eštonova u utorak u Briselu

Izvor: B92, 04.Sep.2010

Brisel -- Boris Tadić i predstavnica EU Ketrin Ešton u utorak će sagledati u kojoj meri su uspeli napori da se usaglase stavovi Srbije i EU uoči rasprave o Kosovu u UN...Zvaničnici u EU su potvrdili da su u toku kontakti između članica U koje imaju različite stavove prema nezavisnosti Kosova...

Nastavak na B92...

RAZGOVOR SA EŠTONOVOM JE FINALE

Izvor: Kurir, 05.Sep.2010, 08:27

BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, zakazan za utorak..BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, zakazan...

Nastavak na Kurir...

Poziv na podršku Tadiću za razgovore sa EU

Izvor: Beta, 05.Sep.2010

BEOGRAD, 5. septembra 2010. (Beta) - Centar za evroatlantske studije pozdravio je u nedelju spremnost predsednika Srbije Borisa Tadića da zajedno s Evropskom unijom usaglasi stavove uoči rasprave o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija...Izražavajući nadu "da ta spremnost odražava...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.