Srbija u EU najranije 2015.

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u EU najranije 2015.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu da bi Srbija mogla postati članica EU najranije krajem 2015, ukoliko do kraja 2012. počne pregovore o članstvu.

"Najkraće moguće vreme da Srbija udje u Evropsku uniju je kraj 2015. godine ili tokom 2016, pod uslovom da dobije status kandidata i počnepregovore do kraja 2012. godine", rekao je Tadić novinarima na marginama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << panel diskusije u hotelu Kontinental povodom 10 godina od petooktobarskih promena u Srbiji.

Navodeći da je "potrebno tehničko vreme da se završe pregovori o svim poglavljima o članstvu u EU", Tadić je podvukao da treba biti krajnje realističan u očekivanjima.

Istovremeno je ukazao da će put ka EU biti duži ukoliko reforme i primene zakona budu tekle sporije.

"Srbija ima specifične probleme sa kojima se suočava, nema nikakve dileme da problem Kosova i Metohije stoji nad nama i mi ne možemo uneti jedan istorijski konflikt u EU, jer je EU preplavljena istorijskim konfliktima poput Kipra i Severne Irske", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao da je prednost Beograda to što su neke zemlje već prošle evropski put tako da Srbija sada može da koristi njihova negativna i pozitivna iskustva.

Tadić je otvorio konferenciju pod nazivom "Srbija na putu ka Evropi - 10 godina kasnije" koju organizuju vladina Kancelarija za evropskeintegracije, Beogradski fond za političku izuzetnost i Balkanski fond za demokratiju.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.