Region u EU osnov mira

Izvor: RTS, 23.Jun.2010, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region u EU osnov mira

Evropska unija mora da, bez okolišanja, poruči da li je spremna da u svoje okrilje primi sve države regiona, rekao predsednik Boris Tadić u Istanbulu. Kada region bude integrisan u EU obećana era mira moći će zaista da otpočne, istakao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na samitu šefova država jugoistočne Evrope u Istanbulu, da Evropska unija mora da, bez okolišanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poruči da li je spremna da u svoje okrilje primi sve države regiona, i da iskreno pomogne da se taj cilj i ostvari.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je u Istanbulu da će sledećeg meseca prisustvovati u Srebrenici obeležavanju 15. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima u toj istočnobosanskoj opštini.

Tadić je podsetio da je Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom se osuđuje taj zločin i istakao da nijedan parlament nikada nije uradio nešto slično.

"Da bi proces pomirenja bio okončan, sve nacije se moraju osećati odgovorno zbog stvari koje su pojedinci činili u njihovo ime", istakao je Tadić.

"Neki još nisu rešili da naprave dovoljnu distancu između sadašnjosti i prošlosti. Kao neko ko je bio predvodnik u našem naporu da prevazidđemo tragično nasleđe devedesetih želim da poručim da svi to treba da učine. Bez obzira na nacionalnost, ratni zločinci ne mogu biti slavljeni kao heroji - to je osnovna vrednost savremene civilizacije", poručio je Tadić.

Lideri 11 zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi su na početku današnjeg samita u Istanbulu prihvatili Sloveniju za novu članicu tog Procesa.

Slovenački predsednik Danilo Tirk rekao je da se Slovenija raduje što će sarađivati sa ostalim zemaljama regiona.

Tadić je šefovima država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi predočio korake koje je Srbija proteklih meseci načinila na putu ka EU i poručio da je od vitalne važnosti da kandidatura za članstvo koju je Srbija podnela bude u najskorijoj budućnosti razmatrana pred Evropskom komisijom.

"Samo kada čitava Jugoistočna Evropa bude integrisana u EU obećana era mira koja je nagoveštena padom Berlinskog zida moći će zaista da otpočne. Samo tada će demokratski prosperitet, ekonomska sigurnost i socijalna jednakost biti utemeljeni u svakoj od nacija kojima je ovaj region dom", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao da samo na taj način može biti "zatvorena knjiga strašne dekade" koju su obeležili građanski ratovi, etničko čišćenje, izbeglice i raseljeni.

Evropska unija, prema Tadićevim rečima, mora iskreno i bez ustezanja da kaže da li želi da integriše čitav region Zapadnog Balkana i da li je spremna da na najpraktičnije načine pomogne da se ispune kriterijumi postavljeni pred države regiona.

"Svi imamo rezerve, ali se sa njima suočavamo, ne dopuštamo da one budu izgovor da ne činimo ništa. Dakle, Srbija očekuje da pozitivna atmosfera i poruke sa nedavno održanog samita u Sarajevu budu pretočene u delo", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da je politika Srbije prema BiH pozitivno uticala na pokretanje debate o tome kako da se obezbedi bolja i sigurnija budućnost te susedne zemlje, dok su istovremeno odnosi sa Hrvatskom "značajno poboljšani".

Regionalna borba protiv kriminala

Govoreći o značaju regionalne saradnje, Tadić je istakao da u njenom fokusu mora biti borba protiv organizovanog kriminala, čija transnacionalna mreža predstavlja najdirektniju opasnost prosperitetu regiona.

"Srbija je objavila rat organizovanom kriminalu i nećemo štedeti trud u nastojanju da otklonimo tu pretnju. Politika Srbije podrazumeva da niko neće ostati izvan domašaja zakona. Naša policija i pravosuđe nastaviće beskompromisni obračun sa kriminalnim bosovima i njihovim saradnicima", naglasio je Tadić.

Regionalna saradnja je, prema njegovim rečima, preduslov uspešne borbe protiv organizovanog kriminala, i zbog toga je od neobične važnosti da svim državama regiona to bude prioritet, ne samo na rečima, već i na delu.

Čvrst stav Srbije o Kosovu

Predsednik Srbije se osvrnuo i na pitanje statusa Kosova i Metohije, poručujući još jednom da Srbija nikada, i ni pod kojim okolnostima, neće ni implicitno ni eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i da je po tom pitanju srpski narod "potpuno jednodušan".

Tadić je ocenio da će prilika za nove pregovore nastupiti pošto Međunarodni sud pravde prosledi Generalnoj skupštini UN savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Verujemo da je dijalog jedini način da osiguramo dugoročnu stabilnost u regionu", rekao je predsednik i zaključio da je Srbija 21. veka upravo država koja traga za mirom, stabilnošću, ekonomskim prosperitetom, socijalnom pravdom, regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima.

O Kosovu, Tadić je govorio i na "Forumu o kulturnim koridorima u regonima, održanom u okviru samita, pod pokroviteljstvom UNESKO-a.

Predsednik je upozorio na ugroženost srpskih svetinja na Kosovu i na pokušaje vlasti u Prištini da veštački odvoje suštinski deo srpskog nasleđa i politizuju ga.

"Sva četiri naša spomenika kulture koja su označena kao deo svetske kulturne baštine u našoj pokrajini Kosovo stavljena su na listu ugrožene kulturne baštine UNESKO-a i tamo nažalost moraju ostati," rekao je Tadić.

Tadić je, istovremeno, naglasio da Srbija izuzetno ceni doslednu politiku statusne neutralnosti UNSKO-a i senzitivnost koju ova organizacija pokazuje u tom suštinskom području saradnje.

Tadić sa Gulom i Vujanovićem

Na marginama samita predsednik Srbije sastao se sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem.

Tadić je najavio posetu Crnoj Gori početkom jula što će, kako je rekao, biti prilika da "na crnogorskom tlu iznese zvanične stavove Srbije o svim bitnim pitanjima".

"Važna je ekonomska i regionalna saradnja i da se veze među ljudima ne prekidaju zbog političkih nesporazuma koje ponekad imamo", rekao je Tadić i dodao da Crna Gora ostvaruje odlične rezultate u procesu evropskih integracija i da se nada da će u najskorije vreme dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Predsednik Vujanović izjavio je posle razgovora da je Crna Gora zainteresovana za produbljivanje svih oblika saradnje sa Srbijom, posebno na ekonomskom planu i u oblasti infrastrukture,

Današnjem samitu prethodila su dva pripremna skupa - sastanak političkih direktora i ministara spoljnih poslova, na kojem je učestvovao i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Pred toga što su radili na pripremi deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena na Samitu, ministri su razgovarali o regionalnim pitanjim i saradnji.

Saradnja i jačanje mira i stabilnosti u regionu bili su tema i trilateralnog sastanka šefova diplomatija Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, Ahmeta Davutoglua, Svena Alkalaja i Vuka Jeremića, kao i ministara Turske, BiH i Hrvatske.

Na današnjem Samitu Turska će predsedavanje predati Crnoj Gori. Srbija je na čelu Procesa bila od aprila 2002. do aprila 2003. godine. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: EU da kaže da li želi Balkan

Izvor: B92, 23.Jun.2010

Istanbul -- Mora biti održano obećanje da će sve zemlje jugoistočne Evrope, što je pre moguće, postati članice EU, rekao je u Istanbulu Boris Tadić...Tadić kaže da se Srbije nada da će biti sprovedeni u delo pozitivna atmosfera i poruke nedavnog sarajevskog sastanka predstavnika zemalja Zapadnog...

Nastavak na B92...

Tadić: Visoko cenimo neutralnost UNESKA

Izvor: Glas javnosti, 24.Jun.2010, 07:11

ISTANBUL - Srbija visoko ceni striktnu statusnu neutralnost Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), izjavio je u Istanbulu predsednik Srbije Boris Tadić i upozorio da su kosovski Albanci pokušali da politizuju i unište kulturno nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji...Od...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.