Ratifikacija pozitivan podstrek

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Jan.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikacija pozitivan podstrek

Beograd -- Usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU u prvim reakcijama u Srbiji se ocenjuje kao pozitivan podstrek za dalje evrointegracije.

Ratifikacija SSP-a je veoma važan korak u pridruživanju naše zemlje Uniji, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Srbije je dodao da niko ne treba da ima dilemu oko saradnje Srbije sa Haškim tribunalom jer "smo mi za to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpuno politički opredeljeni, a takođe i u operativnom smislu".

"Srpske bezbednosne snage i Tužilaštvo za ratne zločine daju maksimum da se preostali optuženi za ratne zločine pronađu, uhapse i privedu pravdi", rekao je predsednik Tadić.

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da očekuje da će ratifikacija SSP biti podstrek i ostalim zemljama EU koje nisu do sada ratifikovale SSP, da to i učine.

"Nama je potrebno da sve zemlje članice EU ratifikuju taj sporazum pre nego što formalno dobijemo status kandidata. Ovo je dobra vest i očekujem da će se to završiti do druge polovine godine, kada očekujemo status kandidata", izjavio je Cvetković.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je izjavila da današnja ratifikacija podstiče preostale članice EU da ratifikuju taj sporazum, ali i Srbiju - da ubrza reforme.

"Ovo je svakako značajan korak na našem putu ka Evropskoj uniji i tih koraka će biti puno, ali ovaj je značajan, jer ratifikacija SSP-a u EP i usvajanje Rezolucije o Srbiji podstiče zemlje koje još nisu ratifikovale, da to učine, ali i podstiče nas da nastavimo da radimo na ubrzanju unutrašnjih reformi", rekla je Delevićeva.

Milica Delević je ukazala na to da Srbija ubrzavanjem reformi i "dodatno stvara povoljniju atmosferu za ubrzavanje ovog procesa i kod kuće i prihvatanjem od strane zemalja članica EU".

Ratifikacija SSP-a, prema oceni predednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, predstavlja priznanje za posao koji je Srbija učinala na svom evropskom putu.

"Ratifikacija SSP je impuls izabranih predstavnika građana zemalja EU Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama. Očekivali smo da će se to dogoditi i to sigurno predstavlja priznanje parlamentaraca Evropskog parlamenta za sve napore koje Srbija čini na tom putu", rekla je Đukić-Dejanovićeva.

Prema njenim rečima, u rezoluciji koju je na osnovu izveštaja izvestioca EP Jelka Kacina podneo Odbor za spoljnopolitičke poslove EP, koja je takođe usvojena, ukazuje se i na sve najvažnije izazove koji trenutno stoje na putu Srbije ka dobijanju statusa kandidata za EU.

"Kacin je, obrazlažući tekst rezolucije i podnoseći izveštaj, govorio o svemu što karakteriše Srbiju u ovom momentu kao ozbiljnog pretendenta za kandidaturu u Evropskoj uniji i na taj način odato je priznanje svim tim naporima", naglasila je predsednica Skupštine.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da ratifikacija SSP-a predstavlja dokaz široke i duboke podrške Srbiji.

"To je dokaz izuzetno široke i duboke podrške koju Srbija uživa u EU i želje svih tih zemalja i organa EU da se što pre priključimo Uniji", izjavio je Đelić.

Pored ratifikacije SSP-a, Evropski parlament je danas izglasao i Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Đelić je rekao da je ta Rezolucija dobila "još širu podršku" u Evropskom parlamentu.

"Činjenica da su glasale sve političke grupacije, pokazuje da naš cilj - a to je da dobijemo status kandidata do kraja godine i mogućnost da počnemo pregovore neposredno posle toga, imaju jaku podršku u Evropskom parlamentu", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Đelić je rekao da se delegacija Srbije ove nedelje u Strazburu "borila protiv dva amandmana" na Rezoluciju.

Jedan amandman je osuđivao Srbiju zbog neprisustvovanja dodeli Nobelove nagrade za mir u Oslu i, kako je kazao Đelić, "u tome smo uspeli".

Drugim amandmanom se tražilo da se u dijalogu Beograda i Prištine ne govori o statusu.

"Uspeli smo da donekle ublažimo taj tekst i – što je bitno - da obezbedimo da taj amandman prođe sa tankom većinom", rekao je Đelić.

"Moramo biti svesni toga da EP često zna da glasa i mimo zvanične politike Evropske komisije, da je on od svih organa EU tradicionalno bio manje naklonjen prema nama, ali da je ovo glasanje pokazalo da rejting Srbije u EP raste", rekao je Đelić.

Đelić je dodao da će Srbija u narednom periodu raditi kako bi obezbedila "još širu podršku za sve svoje ciljeve".

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je ratifikacija SSP-a, "još jedna je u nizu potvrda da Evropa želi brze integracije Srbije u EU".

On je dodao da ova odluka još jednom pokazuje daje Srbija napredovala u procesu evropskih integracija u kojima su je "više podržavali predstavnici Evrope nego oni koji su bili dužni da taj posao rade u ime Srbije, a to je vlast".

"Ratifikacija SSP i usvajanje rezolucije koju je predložio Jelko Kacin govori o trajnom opredeljenju Evrope da naša zemlja postane deo Unije. Evropa nas ohrabruje u efikasnom obavljanju onih poslova koji se moraju uraditi u Srbiji kao što urađeni u svakoj drugoj zemlji koja je želela da postane članica Evropske unije", rekao je Jovanović.

Ratifikaciju SSP-a je u ime Ujedinjenih regiona Srbije pozdravila članica Predsedništva URS-a Suzana Grubješić.

"Ogromna većina poslanika Evropskog parlamenta glasala je za ratifikaciju SSP-a, što predstavlja dokaz da se prepoznaju napori, ali i napredak koji je Srbija učinila u procesu evropskih integracija", navodi se u pisanoj izjavi Grubješićeve.

Ona je ocenila da ova odluka predstavlja i podsticaj državama koje još nisu ratifikovale Sporazum da to učine u dogledno vreme.

Šef poslaničkog kluba SPS-JS Branko Ružić izjavio je da je današnja odluka Evropskog parlamenta još jedna potvrda da je Srbija na pravom putu kada je reč o evropskim integracijama.

"Najvažnije je da i građani Srbije i politička elita shvate da je u našem najboljem interesu da, pre svega, vrednosni sistem uskladimo sa sistemom EU", naveo je Ružić u izjavi Tanjugu.

Ratifikacija SSP u Evropskom parlamentu jedna je od najboljih vesti na početku 2011. godine, koja treba da bude podstrek državnim organima Srbije da ostvare još bolje rezultate na putu zemlje ka Uniji, izjavio je danas šef poslaničke grupe Partije ujedinjneih penzionera Srbije Momo Čolaković.

"To jeste priznanje, ali i velika obaveza i odgovornost da se započete reforme i završe, kao i da realizujemo sve ono što Evropa i građani Srbije očekuju od nas sa mnogo više upseha", rekao je Čolaković.

On je izrazio očekivanje da će Srbija, ukoliko bude ostvarivali sve što se od nje očekuje na putu evrointegracija, do kraje godine dobiti status kandidata i otpočeti pregovore o članstvu u EU.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je da je današnja ratifikacija Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom parlamentu krupan korak i značajan datum za evro-integraciju Srbije.

"To je značajan datum u istoriji pridruživanja Srbije EU. Ratifikacija široko otvara vrata evropske politike Srbije, ali posao još uvek nije završen", kazao je Simić agenciji Beta.

Evropski pokret u Srbiji pozdravio je danas ratifikaciju SSP i istakao da je to važan signal za Srbiju i njene građane.

"Od ovog momenta, Srbija kao pridružena članica će i zvanično biti korak bliže članstvu u EU. Naravno, dotle je neophodno da Vlada Srbije i državna administracija iskreno i u celosti odgovore na sva postavljena pitanja u Upitniku Evropske komisije, a građani nastave da budu istrajni u podržavanju procesa evropske integracije", piše u saopštenju Evropskog pokreta u Srbiji.

Pokret je istakao i da je potrebno ubrzati dinamiku reformi neophodnih za zadovoljenje uslova za punopravno članstvo u EU, podjednako važnih i za građane Srbije da bi uvideli korist tog procesa za poboljšanje uslova života.

Evropski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

DSS osudio amandman u Rezoluciji

Demokratska stranka Srbije osudila je usvajanje amandmana na Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji u kome se od nje traži da započne dijalog sa Kosovom i da u dijalogu odustane od pokretanja pitanja statusa te pokrajine.

Potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović smatra da usvajanje navedenog amandmana baca ozbiljnu senku na ratifikaciju SSP-a i predstavlja još jedan poraz politike "i Kosovo i Evropa".

"On (amandman) takođe pokazuje svu bezumnost i beskičmenost aktuelne vlade koja je najosnovnije državne interese podredila evropskim integracijama", rekao je Jovanović, piše u saopštenju DSS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.