RUSKI MEDIJI O POSETI TADIĆA VUKOVARU

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI MEDIJI O POSETI TADIĆA VUKOVARU

MOSKVA - Vodeće ruske televizije i agencije prenele su danas da je predsednik Srbije Boris Tadić prvi srpski lider koji je posle raspada bivše SFRJ i okončanja sukoba u Hrvatskoj posetio Vukovar i položio venac na mesto zločina nad hrvatskim

MOSKVA - Vodeće ruske televizije i agencije prenele su danas da je predsednik Srbije Boris Tadić prvi srpski lider koji je posle raspada >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bivše SFRJ i okončanja sukoba u Hrvatskoj posetio Vukovar i položio venac na mesto zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima u Ovčari.

Ruska državna agencija prenela je Tadićeve reči da se „priznanjem zločina stvaraju mogućnosti za oproštaj i pomirenje".

Agencija RIA Novosti prenela je da je predsednik Hrvatske Ivo Josipović nazvao Ovčaru mestom bola i stradanja žrtava besmislene politike, kao i da je većina hrvatskih političara pozdravila posetu Tadića Vukovaru, nazivajući je „istorijskim događajem".

Radio Sloboda/Slobodna Evropa prenela je izjavu eksperta za Balkan, saradnika Instituta ekonomije Ruske akademije nauka Sergeja Romanjenka da je za Srbe i Hrvate pomirenje „veoma važno".

„Dve zemlje ne mogu da postoje u večnom uzajamnom konfliktu", rekao je tom radiju Romanjenko, dodajući da „ako obe zemlje teže da stupe u Evropsku uniju (a to je potpuno očigledno) potrebno je da regulišu i svoje odnose".

Ističući da normalizacija odnosa može da dovede i do istrage o sudbini nestalih, ruski ekspert je na pitanje da li su Srbija i Hrvatska spremne na pomirenje rekao da „rane, nesumnjivo, još nisu zalečene", ali da politički proces „postepeno teče".

„Taj proces je veoma težak, jer će svaka zemlja na ovaj ili onaj način morati da priznaje svoju krivicu", rekao je Romanjenko i dodao da vreme, ipak, prolazi i „političke elite, hrvatsko i srpsko društvo shvataju da je potrebna normalizacija odnosa", šo je u interesu ne samo dve zemlje, već i regiona Zapadnog Balkana i evropske bezbednosti.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.