Izvor: B92, 09.Sep.2009, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo o Tadićevoj poseti

Sarajevo, Banjaluka -- Predsedništvo BiH danas je na predlog bošnjačkog člana Harisa Silajdžića razmatralo jučerašnji boravak predsednika Srbije Borisa Tadića u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski član Željko Komšić i Haris Silajdžić podržali su odluku da se zbog načina organizacije i realizacije te posete uputi protestna nota Srbiji. Sa ovom odlukom se nije složio srpski član Nebojša Radmanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odluka o upućivanju protetsne note biće donesena na narednoj sednici tog tela, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Tokom sednice, članovi Predsedništva su razmotrili podatak Ministarstva spoljnih poslova BiH o Tadićevoj poseti, "iz koje je vidljivo da je Republika Srbija svesno ignorisala sve uobičajene diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH".

"Pored činjenice da je zamenica srbijanskog ambasadora samo obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH o Tadićevom boravku u Bosni i Hercegovini, uz komentar da će celokupnu organizaciju ove posete vrši Protokol Vlade Republike Srpske, o čemu je javnost u BiH juče obaveštena, konstatovane se dodatne ozbiljne povrede suvereniteta naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Kaže se da je diplomatski protokol MSP BiH primio 7. septembra notu Ambasade Srbije o dolasku naoružane bezbedonosne prethodnice na granični prelaz Karakaj, ali da je Ambasada Srbije već ranije poslala direktnu najavu Graničnoj policiji BiH "što je u diplomatskoj praksi nedopušten način komuniciranja".

"Zbog ovakvog odnosa, naoružana prethodnica srbijanskog predsednika je ušla na teritoriju Bosne i Hercegovine više od tri sata pre no što je o tome obavešten MSP BiH", navodi se u saopštenju.

Takođe, navodi se da "takvi potezi Srbije prema BiH, ozbiljno ugrožavaju dobrosusedske odnose, ali i prete da ugroze stabilnost čitavog regiona".

"Srbijanski predsednik je posebno imao obavezu da uzme u obzir činjenicu da je poseta Palama osetljivo pitanje s obzirom na zločine koje je paljanski režim, uz direktnu podršku Srbije, počinio u BiH, a što je potvrđeno nizom međunarodnih presuda, uključujući presudu Međunarodnog suda pravde za genocid", navodi Predsedništvo BiH.

Kaže se da će BiH nastaviti da insistira i na poštovanju njenog suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta i da će preduzeti sve mere da se zaštiti.

"Takođe će biti neophodno istražiti sve okolnosti pod kojim je Granična policija BiH dopustila ulazak naoružane srbijanske prethodnice bez prethodne najave Ministarstvu spoljnih poslova BiH", navodi se u saopštenju Predsedništva BiH.

Incko: Korektne izjave Tadića

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je u Sarajevu korektnim izjave predsednika Srbije Borisa Tadića na Palama, gde je juče boravio povodom otvaranja osnovne škole "Srbija".

"Predsednik Tadić je rekao da podržava integritet i suverenitet BiH i da BiH samo kao integralna i celovita zemlja može ući u EU i NATO savez", rekao je Incko novinarima u Sarajevu.

"Izjava predsednika Tadića je korektna i u njoj nema ništa antidejtonsko", kazao je Incko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.