Predsednik Tadić raspisao izbore za 6. maj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Mar.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tadić raspisao izbore za 6. maj

BEOGRAD -

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore za 6. maj 2012. godine. To će biti deveti izbori od ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine.

Parlament, koji je konstituisan 11. juna 2008. godine, drugi je saziv koji je imao pun četvorogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mandat od 1990. godine.

Prethodni izbori održani su 11. maja 2008. godine, na kojima su učestovale 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih.

Za manjinske liste ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, već prirodni prag koji zavisi od broja izašlih, a na prethodnim je bilo potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije održavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu s jednom izbornom jedinicom na teritoriji cele zemlje.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.

Prvi višestranački izbori za parlament Srbije održani su 1990. godine po većinskom izbornom sistemu.

Naredni izbori, 1992. i 1993. godine, održani su po proporcionalnom izbornom sistemu sa devet izbornih jedinica, dok je na izborima 1997. godine bilo 29 izbornih jedinica.

Izbori sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom, održani su 2000, 2003, 2007. i 2008. godine.

Kako je najavljeno iz republičkog parlamenta, Đukić Dejanović će odluku o raspisivanju lokalnih izbora potpisati u 14 sati u centralnom holu Doma Narodne skupštine Srbije.

Izbore za Skupštinu Vojvodine raspisaće predsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši.

Rok za raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora ističe danas, kada će biti poznat i termin njihovog održavanja.

Prema Ustavu Srbije, izbore za narodne poslanike raspisuje predsednik Republike 90 dana pre isteka mandata Skupštine Srbije, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, što znači da će građani na birališta izaći najkasnije 29. aprila ili 6. maja.

Kada su u pitanju lokalni izbori, zakon propisuje da izbori za odbornike moraju da budu sprovedeni najkasnije 30 dana pre isteka mandata aktuelnim odbornicima.

Izbore za lokalne odbornike raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a od raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60 dana.

Izbori za Skupštinu AP Vojvodine raspisuju se najkasnije 90 dana pre isteka mandata poslanicima i moraju da se okončaju u roku od 60 dana. Prema Statutu Vojvodine, izbore za poslanike u pokrajini raspisuje predsednik vojvođanske skupštine.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski izbor(i) 1990 - 2008.

Izvor: RTS, 13.Mar.2012

Od uvođenja višestranačkog sistema, parlamentarni izbori održani su osam puta. Za deveti po redu saziv republičkog parlamenta, građani Srbije glasaće 6. maja 2012. godine...Parlamentarni izbori raspisani za 6. maj, deveti su po redu u istoriji višestranačja u Srbiji. Redovni izbori održani...

Nastavak na RTS...

Tadić raspisao izbore za 6. maj

Izvor: Danas, 13.Mar.2012

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore za 6. maj 2012. godine. To će biti deveti izbori od ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine.

Nastavak na Danas...

Tadić raspisao izbore za 6. maj

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Mar.2012

BEOGRAD - Stranke koje se odluče da učestvuju na parlamentarnim izborima imaju rok do 21. aprila da predaju svoje izborne liste.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Izbori u Srbiji 6. maja

Izvor: Deutsche Welle, 13.Mar.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je parlamentarne izbore za 6. maj. „Pozivam građane da izađu na parlamentarne izbore 6. maja i da još potvrde demokratski i slobodarski karakter našeg društva“, rekao je Tadić.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.