Predsednici opština sa Tadićem

Izvor: RTS, 07.Avg.2011, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici opština sa Tadićem

U toku sastanak čelnika srpskih opština sa severa Kosova i predsednika Srbije Borisa Tadića o rešenju krize u Pokrajini. Srbi čekaju odluku lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada, koja bi trebalo da bude donesena u utorak na zajedničkoj sednici. Lekovi stigli na Kosovo.

18.26 - Sastanak predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Borisa Tadića i predsednika opština sa severa Kosova počeo oko 18.20 časova u zgradi Predsedništva. Sastanku prisustvuju i Borislav Stefanović i Goran Bogdanović.

13.28 - Predsednici opština sa severa Kosova otputovali su u Beograd, gde će se danas popodne sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednici opština sa severa Kosova razgovaraju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o sporazumu za rešenje krize na severu Kosova.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je Kosovo njegova lična i velika rana i dodao da se na severu pokrajine Srbi bore, i kako veruje izboriće se za neku nezavisnst, ali to je ipak mali, simbolični deo Kosova i Metohije.

"Mora se mnogo više učiniti da Kosovo u celosti uvek bude deo Srbije. Nikada nisam bio za podelu Kosova, jer je Kosovo srpsko i bilo kakva podela značila bi da naša država diže ruke od Kosova. To bi značilo i otuđenje", naveo je u intervjuu Politici patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, narod na Kosovu očekuje pomoć i ono podizanje velikog metalnog krsta, iako bez znanja Crkve, "govori da se nada svakoj, pa i božanskoj i duhovnoj pomoći".

Tadić razgovara sa predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem i predsednicima skupština opština.

Sastanku, koji je oko 18.20 časova počeo u zgradi Predsedništva, prisustvuju i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je ranije za RTS da će od predsednika Tadića zatražiti odgovor na pitanje kako misli da zaštiti Srbe ako eventualno budu ponovo napadnuti. 

Prema njegovim rečima, Srbi strahuju da međunarodna zajednica ne prekrši dogovor.

Građani na severu Kosova i dalje su na barikadama u iščekivanju odluke lokalnih vlasti o daljoj sudbini blokada puteva.

U Leposaviću je manje građana na barikadama nego ranije, a u Rudaru je stanje nepromenjeno.

U Pokrajinu je stigla pomoć u neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Direkcijom za robne rezerve.

Ministarstvo zdravlja će nastaviti da obezbeđuje sve potrebne lekove i medicinska sredstva svim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak putnički saobraćaj se danas odvija bez problema i sa minimalnim zastojima zbog kontrole identiteta putnika, a na barikadama se propuštaju vozila Kfora.

Sinoć su građane na barikadama u Rudaru posetili predsednici skupština opština severa Kosova, koji su pozvali Srbe na jedinstvo i istakli da treba da budu uz svoju državu, ali i država uz njih.

Odluka o daljoj sudbini barikada biće doneta u utorak, kada će se održati zajednička sednica četiri skupštine opština severa Kosova.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenio je juče da je postizanje pune saglasnosti o sporazumu sa Kforom blizu, dodajući da se to može desiti već u utorak.

Na konsultacijama predstavnika Vlade Srbije sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova, održanim sinoć u Leposaviću, dogovoreni su zaključci koji bi trebalo da budu potvrđeni na toj sednici.

Uklanjanje barikada je uslov dogovora koji su ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović postigli sa Kforom o rešenju krize, nastale nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.