Poseta Medvedeva dobra za ekonomske odnose

Izvor: S media, 19.Okt.2009, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Medvedeva dobra za ekonomske odnose

Poseta predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji, u utorak, 20. oktobra, dogodiće se u pravo vreme ne samo zbog najavljenih obimnih ruskih investicija u srpsku infrastrukturu, već i mogućnosti da se tokom razgovora ruskog lidera i njegovog srpskog kolege Borisa Tadića stvori dobra osnova za nove i dugoročne poslovne aranžmane izmedju Beograda i Moskve. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Visoki ruski zvaničnici, uključujući vicepremijera i ministra finansija Alekseja Kudrina, više puta su uoči posete Medevedeva ponovili spremnost Moskve da odobri našoj zemlji zajam u vrednosti od oko milijardu dolara, od kojih bi se 350 miliona dolara iskoristilo za finansiranje budžetskog deficita, a ostatak za realizaciju infrastrukturnih projekata uz učešće ruskih kompanija .

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ukazao je, osim toga, za vreme razgovora sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem 5. oktobra u Moskvi, na značaj koji njegova zemlja pridaje ekonomskim vezama sa Srbijom.

Lavrov je Srbiju tada označio kao jednog od vodećih ekonomskih partnera Rusije, uz napomenu da je robna razmena dve strane lani dostigla rekordnih četiri milijarde dolara.

Opšti nepovoljni trendovi u svetskoj ekonomiji odrazili su se, medjutim, negativno ove godine i na srpsko - rusku robnu razmenu koja je, prema podacima analitičke službe Privredne Komore Srbije (PKS), za sedam meseci 2009. osetno smanjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Srbija i Rusija ostvarile su, naime, od početka januara do kraja jula robnu razmenu u vrednosti 1.312,1 milion dolara. To je oko 45 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rusija je u tom periodu prodala Srbiji proizvoda, uglavnom naftu, naftne preradjevine i prirodni gas, u vrednosti 1.129,4 miliona dolara, a istovremeno u Srbiji kupila robu za 182,7 miliona dolara.

Osnovna karakteristika srpsko - ruske trgovine u proteklom delu ove godine je i dalje veoma visok deficit na strani naše zemlje koji je u posmatranom razdoblju iznosio 946,7 miliona dolara.

Rusija je u analiziranom periodu bila sedmi partner Srbije kad je reč o ispourukama srpskih proizvoda, a drugi u ukupnom uvozu sa učešćem od bezmalo 13 odsto.

Prošle godine je, medjutim, Rusija bila glavni trgovinski partner Srbije, a dvostrana robna razmena je tada iznosila 4.041,7 miliona dolara, ili 31 odsto više nego tokom 2007, ali je pokrivenost srpskog uvoza izvozom bila vrlo niska.

Obimne ruske investicije u energetrski sektor naše zemlje i značajniji rast isporuka naših poljoprivrednih proizvoda, kao i razne industrijske robe na rusko tržište predstavljaju najbrži put da se sadašnji pad u dvostranoj trgovini brzo prevazidje, a ukupna vrednost razmene podigne i na veći nivo od onog koji je beležen pre izbijanja tekuće globalne privredne krize, ističu stručnjaci PKS.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin je početkom oktobra izjavio, prilikom posete hedroelektrani "Djerdap 1", da energetika predstavlja osnovu buduće srpsko -ruske privredne saradnje.

Konuzin je tada najavio da će ruske firme, osim revitalizacije hidroelektrane "Djerdap", obnove rafinerijskih pogona u Naftnoj industriji Srbije čiji većinski vlasnik je kompanija "Gaspromnjeft", učestvovati i u izgradnji toplana u našoj zemlji sa pogonom na gas koji bi trebalo da se transportuje gasovodom "Južni tok", o čijoj gradnji su dve strane ranije potpisale sporazum.

Agencija Itar - Tas je 16. oktobra najavila da će tokom posete Medvedeva dve strane potpisati niz sporazuma, izmedju ostalog i ugovor izmedju "Gasproma" i "Srbijagasa" o osnivanju zajedničke kompanije za modernizaciju podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor". Taj dokument je, inače, parafran 15. oktobra u Beču.

Srpski ministar energetike Petar Škundrić je ranije ovog meseca izjavio da je naša zemlja zadovoljna dosadašnjoj realizacijom naftno - gasnog sporazuma jer se, kako je naglasio, sve odvija prema važećem kupo - prodajnom ugovoru.

Ruska naftna kompanija "Lukoil" je takodje veoma aktivna u Srbiji, nakon što je ranije preuzela kapacitete preduzeća "Beopterol", sada najavljuje dalje širenje svoje mreže u našoj i nekim susednim zemljama.

Srbija bi, prema oceni ruskih energetskih strucnjaka, zahvaljujući već dugovorenim i planiranim sporazumima sa Rusijom, mogla u relativno bliskoj budućnosti da postane energetski lider regiona.

Očekuje se da saradnja u energetici, imajući u vidu značaj svih navedenih aranžmana, bude i jedna od najvažnijih tema za vreme razgovora koje će Medvedev voditi sa svojim domaćinima u Beogradu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.