Peti oktobar - trenutak uspostavljanja demokratije

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti oktobar - trenutak uspostavljanja demokratije

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je 5. oktobar je trenutak uspostavljanja demokratije i demokratskih institucija u Srbiji. Ključnu ulogu u dogadjajima 5. oktobra imao je Zoran Djindjić.

Tadić je, otvarajući skup "Srbija na putu ka Evropi, 10 godina kasnije", istakao da je veliki domet 5.oktobra to što nije bilo ljudskih žrtava i dodao da je razlika izmedju današnje i Srbije pre >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 5. oktobra ogromna.

"Politička ubistva u Srbiji su bila redovna pojava, društvo je bilo kriminalizovano u svojoj osnovi pre 5. oktobra, i dometi tog datuma su ogromni u promenama u Srbiji", istakao je Tadić, napominjući da je ipak moglo i više da se postigne.

Konferencija je posvećena evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, a završnu reč na skupu daće grčki premijer Jorgos Papandreu.

Na skupu učestvuju i potpredsednik Vlade Srbije za evrointegracije Božidar Djelić, direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Milica Delević, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda i drugi.

Skup se održava u organizaciji Kancelarije za evropske integracije, Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Balkanskog fonda za demokratiju.

Predsednik Tadić rekao da je ključnu ulogu u dogadjajima 5. oktobra imao Zoran Djindjić.

"Zoran Djindjić nije tu, a on je imao ključnu ulogu u 5.oktobru. Njegova uloga je nemerljiva", istakao je Tadić na skupu "Srbija na putu ka EU - 10 godina posle".

Prema Tadićevim rečima, važna je bila i uloga Vojislava Koštunice, koji je mogao da obezbedi dovoljan broj glasova da se na izborima pobedi Slobodan Milošević, kao i uloga Vuka Draškovića, koji je 9. marta pokrenuo masivan otpor Miloševićevoj vlasti.

"Treba da se setimo i Otpora i nevladinih organizacija, kao i radnika Kolubare. I bez svih njih ne bi bio moguć 5.oktobar", rekao je Tadić.

Govoreći o tome zašto se nije dogodio 6.oktobar, Tadić je rekao da je u DOS postojala diskusija koja nikada nije davala da se krene svom snagu u pravom pravcu.

"Da je bilo promena u institucijama bezbednosti nikada se ne bi dogodilo ubistvo Djindjića", zaključio je Tadić.

(Tanjug)

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.