Održana sednica SNB

Izvor: B92, 26.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana sednica SNB

Beograd -- Savet za nacionalnu bezbednost danas raspravljao o nedavnim neredima koji su usledili posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Savet za nacionalnu bezbednost raspravljao je, u zgradi BIA, gotovo pet sati o neredima u Beogradu, posle mitinga koji je u četvrtak održan ispred Doma Narodne skupštine. Kako saznaje B92, odlučeno je da nijedna sledeća diplomatska aktivnost ne sme da proizvede dalekosežne posledice po Srbiju, bilo politički, bilo ekonomski.

Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo kakve diplomatske aktivnosti, moraju biti konsultovane stručne službe, koje će sagledati da li će se bilo kojim potezom naneti posledice po Srbiju i život njenih građana.

Odlučeno je da sve službe moraju da spreče svako nasilje u budućnosti i da spreče da se ponovi nasilje koje se desilo u Beogradu.

Odlučeno je i da se moraju identifikovati i procesuirati svi koji su pravili nerede u Beogradu i da se preispita odgovornost svih koji su prouzrokovali da dođe do tih nereda.

Takođe je odlučeno da se zabranjuje nošenje vojnih uniformi na bilo kojim protestnim skupovima.

"Unazađeni kapaciteti"

Gostujući u Poligrafu B92, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da su događaji sa beogradskih ulica apsolutno nedopustivi i da su unazadili srpske diplomatske kapacitete.

On je naglasio da će Srbija nastaviti diplomatsku borbu, kako bi bila poništena jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Na sednici je pomenut i slučaj pogibije Zorana Vujovića u Ambasadi SAD u Beogradu. Savet je dobio informaciju da nije u pitanju nasilna smrt, a toksikološka analiza još nije završena.

Ova sednica sazvana je na zahtev predsednika Srbije Boris Tadića, koji je tražio izveštaj svih nadležnih institucija o neredima u Beogradu.

Osim predsednika Srbije, koji je predsedavajući, Savet čine premijer Srbije, ministri pravde, odbrane i policije, načelnik Generalštaba, direktor BIA i šefovi Vojno-bezbednosne i Vojno-obaveštajne službe. Ne zna se ko je u odsustvu Dragana Jočića zastupao Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kabinet premijera: Izdati zvanično saopštenje

Kabinet predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice ocenio je večeras da je, zbog "brojnih dezinformacija" koje su dospele u javnost, važno objaviti zvanično saopštenje o zaključcima koje je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže za B92 da je važno da se vinovnici nereda pohapse i da se vidi da li iza njih stoji neka organizacija.

Više o reakcijama na zasedanje SNB čitajte u jutarnjem izdanju vesti na B92.net.

Kako je rečeno u kabinetu premijera, bilo bi "veoma važno da se izda zvanično saopštenje zbog brojnih dezinformacija o tome šta je raspravljano na sednici Saveta i šta je to telo zaključilo".

"S obzirom na značaj pitanja kojima se Savet bavi, izuzetno je loše što je javnost dezinformisana o današnjoj sednici Saveta", rečeno je u Koštuničinom kabinetu.

Orašanin: Savet za bezbednost pohvalio rad policije

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Mirjana Orašanin izjavila je večeras da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost pohvaljen rad policije.

"Posebno je važno što je Savet za nacionalnu bezbednost pohvalio rad policije tokom demonstracije koje su izazvane posle protivpravnog proglašenja lažne države Kosovo na tlu Srbije", izjavila je Orašanin Tanjugu.

Ona je kazala da je sednici Saveta prisustvovala kao državni sekretar i zamenik odsutnog ministra Dragana Jočića.

"Naročito je pohvaljen rad direktora policije Milorada Veljovića i reagovanje policije na suzbijanju nereda koji su izbili 21.februara. Ministarstvo i policija su zadovoljni današnjim zaključkom Saveta nacionalne bezbednosti", rekla je Orašanin.

"Predložiti odgovarajuće aktivnosti"

Ranije danas, predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da Savet za nacionalnu bezbednost treba da da svoj sud o neredima na ulicama posle mitinga protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da predloži odgovarajuće aktivnosti kako se to više ne bi ponovilo.

Upitan da li će neredi, i utvrđivanje odgovornosti što nisu sprečeni, biti tema i sednice Vlade Srbije, Dinkić je rekao da svi koji su nadležni za tu oblast sede u Savetu za nacionalnu bezbednost, telu koje treba o tome da raspravlja i koje danas treba da se sastane.

"Savet je pravo mesto gde to pitanje treba da se raspravi, da se na njega stavi tačka, i da se to više nikad ne ponovi. Nema nikakvog izgovora kojim se može opravdati to što se desilo na ulicama", rekao je Dinkić i upozorio da ne postoje izgovori za pljačku.

Upitan ko rukovodi policijom, Dinkić je rekao da je to pitanje za premijera i MUP.

Sahranjen Vujović

Na novosadskom Novom groblju danas je sahranjen Zoran Vujović, koji je poginuo 21. februara u zgradi Ambasade SAD u Beogradu u neredima koji su izbili posle mitinga protiv nezavisnosti Kosova.

Od Vujovića su se oprostili profesori i kolege sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i porodica i prijatelji. Sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi, među kojima i funkcioneri SRS i DSS. Sahrani je prisustvovao i bivši fudbaler Partizana Albert Nađ, kao i navijači tog kluba.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Savet za bezbednost pohvalio rad policije tokom protesta

Izvor: Blic, 26.Feb.2008

Mirjana Orašanin, državni sekretar u MUP-u, trenutno rukovodi ovim ministarstvom, konstatovano je na jučerašnjoj sednici Saveta za bezbednost, ali, kako „Blic" saznaje, na sednici nije dat odgovor na pitanje ko je izdavao naređenja o obezbeđivanju ambasada u Beogradu tokom noći 21. februara,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.