Neće biti izbora zbog Kosova

Izvor: S media, 28.Sep.2010, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti izbora zbog Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da danas da neće biti odlaganja dijaloga zbog ostavke Fatmira Sejdiua na mesto predsednika, ali da nema novih izbora zbog Kosova. On je naglasio da je uništavanje predajnika Telekoma Srbija novi vid provokacija.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da postoji mogućnost odlaganja dijaloga sa Prištinom, posle ostavke Fatmira Sejdiua >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i mogućih izbora za predsednika Kosova, ali je naglasio da u Srbiji neće biti izbora zbog Kosova i da niko ne treba da računa da će profitirati na toj temi.

"Svakom gradjaninu Srbije je jasno da nismo priznali nezavisnost Kosova, mada bi pojedini politički lideri želeli da se to desi da bi oni dobili sledeće izbore", ocenio je predsednik Srbije.

"Niti će biti izbora zbog Kosova, niti iko može profitirati na tu temu", poručio je Tadić u Somboru.

Ako bude izbora u Prištini, rekao je Tadić, "mislim da ćemo se suočiti sa odlaganjem dijaloga dok ne dodjemo u situaciju da znamo sa kim razgovaramo".

On je rekao da Beograd u dijalog sa Prištinom ulazi sa realnim optimizmom i da očekuje da će predmet razgovora biti sva otvorena pitanja.

Svi u svetu znaju, rekao je predsednik Tadić, da Beograd želi da sa predstavnicima Prištine razgovara o svim otvorenim pitanjima, i da će biti vrlo teško sprečiti Srbiju da, kada otpočne dijalog, na tome insistira.

"Uopšte ne insistiramo na definiciji dijaloga zato što to nije korisno za Srbiju, medjutim svi u svetu znaju da mi želimo da razgovaramo o svemu. Kada udjemo u dijalog biće mnogo teže da nas neko spreči da razgovaramo o svemu o čemu želimo da razgovaramo, nego što bi to bilo pre dijaloga", izjavio je Tadić.

On je objasnio da se u ovom trenutku razmatra format procesa dijaloga, i da bi Vlada Srbije trebalo da imenuje pregovarača.

"Nas ne čeka put posut ružama, nas čeka tegoba i muka. Medjutim nema ucene kako će se voditi razgovori, to su sve spekulacije", rekao je Tadić, i dodao da Beograd dijalog sa Prištinom može da očekuje sa optimizmom, ali ne sa nerealinim optimizmom.

"To neće biti kratki pregovori, jer ima mnogo problema koji treba da se rešavaju, ali sam po sebi dijalog je velika stvar i mi smo svih ovih godina želeli da ponovo krenemo u dijalog jer u suprotnom Srbija gubi", kazao je Tadić.

Iako je, prema njegovim rečima, savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bilo nepovoljno za Srbiju, pozitivno je to što je Srbija nakon njega odnose sa EU podigla na najviši nivo u istoriji, i da postoji i trend poboljšanja odnosa SAD.



Uništavanje opreme Telekoma nova provokacija


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je uništavanje opreme Telekoma Srbije na Kosovu "novi vid provokacije" i da neće doprineti dijalogu Beograda i Prištine koji treba da počne pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Mi danas pokušavamo sve da učinimo da sprečimo takve provokacije i da osposobimo telekomunikacioni sistem i da signal dobiju svi gradjani koji žive na Kosovu, nezavisno da li su Srbi ili Albanci. Uvereni smo da državni operater ima sva prava i sve licence za rad koje su uspostavljene u drugoj polovini devedesetih", rekao je Tadić novinarima tokom posete Somboru.

Prema njegovim rečima, Srbija će se boriti za svoja prava i svoje vlasništvo.

"Upravo pitanje prava vlasništva i imovine biće predmet razgovora i dijaloga koji nas čeka u najskorije vreme", dodao je on.

Tadić je dodao da će Srbija sa "svim činiocima medjunarodne politike razgovorati o toj provokaciji".

"Na žalost, tu provokaciju nismo uspeli da sprečimo jer smo informaciju da će se to desiti dobili neposredno pre započinjanja demontaže naših relejnih uredjaja", rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je slična situacija bila i u aprilu ove godine, ali da je Srbija tada uspostavila svoj telekomunikacioni sistem, pa ni sada neće odustati.

Tadić je ocenio da su skandalozne šovinističke poruke koje su se pojavile na repetitorima Telekoma Srbija. Na pojedinoj opremi Telekoma napisane su poruke mržnje prema Srbima.

"Ja želim da ukažem i medjunarodnim činiocima i predstavnicima albanskih institucija na Kosovu da je to apsolutno neprihvatljivo i da stvara atmosferu nestabilnosti i nesigurnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Prestala uništavanja baznih stanica na Kosovu

Uništavanje baznih stanica Telekom Srbija na Kosovu prekinuto je i danas je situacija mirna, kaže za S media portal koordinator tehnike Telekoma za Kosovo Ilija Ivanović. Oko 80.000 Srba na Kosovu i dalje nema mobilnu, a nekoliko hiljada ni fiksnu telefoniju.

Koordinator tehnike u Telekom Srbija Ilija Ivanović kaže za da su kosovske vlasti prekinule uništavanje baznih stanica Telekoma Srbija u centralnom i južnom delu Kosova.

" Trenutno radnici Telekoma na severu Kosova imaju dežurstva kako bi sačuvali opremu i stanice ukoliko dođe do novih napada", objašnjava Ivanović.

Prema njegovim rečima, pregovora još nema, a na rešenju problema se radi.

Oko 80.000 Srba na Kosovu nema signal za mobilnu telefoniju, dok je nekoliko hiljada njih ostalo i bez fiksne mreže.

RAT:Završena akcija uklanjanja tehnike Telekoma Srbije

Regulatorna agencija za telekomunikacije Kosova (RAT) saopštila je da je završila akciju presecanja i uklanjanja tehnike koju je koristio Telekom Srbije na Kosovu.

Dvodnevnom akcijom, nije obuhvaćen sever Kosova, saopštio je kosovski RAT.

"Ispunjeni su svi uslovi i odsečeno je jezgro i glavni funkcionalni kapaciteti ilegalnih operatera za pružanje usluga telekomunikacija na teritoriji Republike Kosovo, izuzimajući severni deo, koji će ostati subjekt daljih procena tehničkog i bezbednosnog aspekta", kaže se u saopštenju RAT-a.

Navodi se da su monteri RAT-a , u nedelju i ponedeljak u saradnji sa organima reda, izveli operaciju u kojoj je neutralisano 23 radiosistema i neke antene za telekomunikacije, postavljene u 21-oj stanici širom Kosova.

RAT navodi da je "akcijom isključenja ilegalnih operatera prekinuto funkcionisanje usluga ilegalnog operatera "MTS" na 23 lokacije".

Kosovske vlasti su juče i preključe uništavale stanice Telekoma Srbije tvrdeći da to preduzeće nema licencu za rad na teritoriji Kosova.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uništavanje opreme Telekoma nova provokacija

Izvor: NaDlanu.com, 28.Sep.2010

SOMBOR, 28. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u utorak da je uništavanje opreme Telekoma Srbije na Kosovu "novi vid provokacije" i da neće doprineti dijalogu Beograda i Prištine koji treba da počne pod pokroviteljstvom Evropske unije. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Tadić: Nove provokacije na Kosovu

Izvor: Mondo, 28.Sep.2010

Boris Tadić rekao je da je uništavanje opreme Telekoma Srbije na Kosovu "novi vid provokacije" i da neće doprineti dijalogu Beograda i Prištine. General NATO kaže da je akcija Prištine "bila legitimna"

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.