Mimo Ustava Dačić  i „zlatni glas“

Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mimo Ustava Dačić i „zlatni glas“

BEOGRAD - Čedomir Jovanović već juče je demonstrirao da će se i te kako naći Borisu Tadiću i Ivici Dačiću kad god „zaškripi“, pošto su baš poslanici LDP-a dali većinu neophodnu za rad parlamenta, koji je raspravljao o predlogu izmena i dopuna Zakona o vladi i nacrtu zakona o ministarstvima. Pomenuti predlog koji daje velika ovlašćenja zameniku premijera, čitaj Dačiću, ali i „zlatni glas“ premijeru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << juče je žestoko kritikovala opozicija.

Skupština je tek posle pauze počela razmatranje predloženih izmena, pošto su pre podne, uglavnom radikali, reklamirali povrede poslovnika, javljaju agencije.

Predsednik Odbora za pravosuđe i upravu Boško Ristić, obrazlažući predlog, kazao je da su izmene i dopune Zakona o vladi neophodne kako bi se preciznije odredio položaj i ovlašćenja zamenika premijera, koga određuje čelnik vlade.

- On će u odsustvu premijera imati ovlašćenja da rukovodi vladom i koordiniše rad ministarstava - rekao je Ristić.

Ovim se, naveo je, definiše i način odlučivanja u slučaju parnog broja glasova članova vlade, što može da dovede do sprečavanja normalnog funkcionisanje vlade. To je takozvani zlatni glas. - Odluka vlade biće doneta ako je polovina ministara, među kojima i premijer, glasala za nju - istakao je.

Izmenama Zakona o vladi zamenik premijera jedino neće imati ovlašćenje predlaganja izbora ili razrešenja člana vlade. A sve ostalo ima kao i sam premijer.

IMOVINU JOŠ KRIJU

Republičkom odboru za rešavanje o sukobu interesa posle majskih izbora dostavljeno je 307 izveštaja funkcionera o imovini i prihodima, saopšteno je juče. Spiskove je dostavilo 30 skupština opština i sedam skupština gradova. Ukupno je oko 13.000 funkcionera, 122 opštine i 23 grada, te je to nezadovoljavajući odziv.

I PRI SUKOBU INTERESA - ODLUKA LEGITIMNA

Postojanje sukoba interesa poslanika ne utiče na pravnu snagu akata i odluka donetih u obavljanju takve funkcije, stav je Republičkog odbora za rešavanje sukoba interesa. Dragan Todorović iz SRS-a juče je ukazao da su neki poslanici u sukobu interesa jer su istovremeno predsednici opština ili gradonačelnici.

- Šta ćemo sa svim odlukama koje su donete, a za koje su glasali poslanici koji po Ustavu ne mogu biti poslanici? Onda se postavlja pitanje i vaše odgovornosti - poručio je Todorović predsednici parlamenta, koja je obećala da će Ustavnom sudu postaviti pitanje „duplih funkcija“.

Odbor je prošle sedmice saopštio da ne menja svoj pravni stav iz februara 2007. o tome da poslanik ne može biti funkcioner u organima republičke, pokrajinske ili lokalne izvršne vlasti.

Zakon o ministarstvima predviđa da vlada ima 24 resora i ministra bez portfelja, kao i četiri potpredsednika, od kojih će trojica biti i ministri. Biće i nova ministarstava - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za NIP.

Tomislav Nikolić iz SRS-a ustvrdio je da je ovim izmenama omogućeno usvajanje odluke iako za nju ne glasa više od polovine ministara.

- Drznuli su se da izmisle funkciju zamenika predsednika vlade iako Ustavom nije predviđena, a sve da bi opravdali učešće SPS-a u vladi - rekao je Nikolić i dodao da će svaka stranka imati svoje ministarstvo koje će kontrolisati njen predsednik, a što se vidi po opisu Ministarstva za ekonomiju, čije su nadležnosti veće nego svih ostalih delova vlade.

Čedomir Jovanović iz LDP-a ocenio je da je glomazna vladajuća koalicija, pa zato i sama vlada.

- Jasno je da do vlade dolazimo kompromisima radi zadovoljenja interesa partija, dok su u drugom planu interesi društva. Vlada će biti nefunkcionalna, u njoj će biti puno duplih ključeva - rekao on.

A povodom kvoruma, Jovanović je rekao da to ne znači podršku vladajućoj većini, jer LDP neće glasati za predložene zakone, ali neće ni koristiti svoj položaj za blokadu rada parlamenta iako smatra da je većina formirana na lošim principima.

Poslanici DSS-NS ne glasaju za predlog zakona o vladi jer je „rezultat političke trgovine“.

- U Zakonu o vladi jasno piše da se izmišlja funkcija zamenika predsednika, što je krajnje nepotrebno - rekao je Miloš Aligrudić iz DSS-a i dodao da će nova vlada „voditi politiku SAD, a ne politiku Srbije“.

Nije dobro definisan, dodao je, ni delokrug rada Ministarstva spoljnih poslova i da se na osnovu toga naslućuje da je buduća vlada proizvod političke trgovine.

Da nova vlada neće biti skupa za državu ocenio je lider JS Dragan Marković Palma, kao i da će svi njeni članovi raditi posao za koji su plaćeni i biti efikasni.

- Svi ministri u prošloj vladi bavili su se Kosovom, a ministar prosvete nikad svojim resorom. Dogovorili smo se da se svako bavi svojim poslom, a ne onim što će donositi političke poene. Ali, Srbija ima toliko problema da je i 40 ministara malo da ih rešava - rekao je on i i ponovio da će SPS-PUPS-JS imati ministre energetike, prosvete, infrastrukture, predsednika Skupštine, zamenika premijera i potpredsednika vlade.

- Premijer će imati odlučujući glas, ali vlada neće biti u situaciji da jedan čovek odluči i presudi ako se ne slažu ostali ministri i bude „pata karte“ - rekao je.

A predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da od dužine rasprave o izmenama ovih zakona zavisi da li će ove sedmice biti izabrana vlada. Ona ne očekuje da će predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o mandataru stići u parlament u naredna dva dana.

Inače, sednica je juče počela minutom ćutanja povodom smrti poslanika SRS-a Dragana Tasića.

Борис Тадић=Луј XIV=Роберт Мугабе!

Tadic = Mugabe

Srbija = Zimbabwe

tadicu sadame nije ovo Zimbabwe

Tako to izgleda kada dve frakcije Saveza komunista Srbije (Stambolicevci i Milosevicevci) prave vlast uz precutnu podrsku trece frakcije SKS ("liberali" Latinka Perovic´, Marko Nikezic) sada zvane LDP . Palmu nije bilo potrebno cak ni kupiti: tom je samo dopusteno da radi svoj posao kako hoce.

tacno u centar!

Palmi bi i 40 ministarstava bilo malo? Verovatno bi on za sebe hteo bar 3, plus funkciju gradonacelnika, plus ucesce u svim dilovima, plus 10% na lokalnom nivou. Blago nama dok nas ovakvi politicari vode. Bivsi komunisti, kriminalci i vojni dezerteri. Srbijo, svaka cast sta sve moze ovaj narod da podnese. I trebaju da nas gaze, jer sve stoicki trpimo kao mazge. Samo jos batinu da uzmu i da nas biju, da bi mogli jos vise da povucemo.

Zaboravio si Čedu i njegove drogiraše. Ko god pomene Čedu i ostale iz LDP-a odmah ga uhvati napad i automatski pada u trans. A,ovi, pravi drogiraši, začudo su mirni u skupštinskim klupama i čim nekome tene doza, javi se za diskusiju. Opet, začudo, sa svakom odmerenomrečju. Izgleda da se radi o pametnim drogama koje LDP-ovci konzumiraju.

Sve moj do mojega! Tadic-Mugabe napred, ostale sluge i posilni za njim. Nema od Srbije vise ni S, a od heroja ni slova.

Blago nama sa ovima. Odvesce Srbiju pravo u ponor.

Kada procitem izjave politicara, pogotovu Palme, (koji je u stvari obicno djubre) stomak mi se prevrce. Ako ovakvi treba da vode Srbiju, onda bzi narode dok mozes. Pokrasce sve sto mogu. Palma je vadio zlatne zube mrtvima, to ce nastaviti i u Srbiji.

Зашто?Палма је "проевропски" оријентисан политичар.Дојучерашњи Арканов гангстер је "давно рашчистио са Арканом"(јер Аркана више нема).Бар тако отприлике недавно рече амбасадор УК на гостовању у емисији Оље Бећковић на Б-92.Шта је 24 министрства,није довољно ни 40,тако рече дични Палма,следбеник "проевропских идеја" Тадића=Мугабеа.

Bas im hvala,sto su mi dali do znanja da su gori regim od Milosevica od koga sam pobegao u inostranstvo. Pocecu da citam novine i komentare tek kada padnu ovi zuti.

Sada kada imamo mericku vladu svi cemo dobiti mericko drzavljanstvo i samo cemo putovati po bijelom svijetu zahvaljujuci nasem velikom vodji Mugabeu. Samo merikani su napravili jednu sitnu gresku. Postavili su presednika koji nije ni Srbin ni rodjen u Srbiji ( Tale=Mugabe ) pa moze nekom zasmetati. Mogli su cedu=spricu postaviti jer narod je ko ovce, stavis malo slame u tor pa ih onda zatvoris i radi sta hoces.

Srbija do Cape Town-a.

Za Palmu novopecenog poslanika ili ni sam ne zna sto ce da bude poslanik ili gradonacelnik ,ali koliko vidim uzeo bi obe funkcije samo da pojaca mala svoja primanja ili kako da kazem obe plate su mu malene , ali kada sabere obe bilo bi dovoljno za njegove apetite . Malo je i 40 clanova vlade kaze za stanje u Srbiji , ko je doveo do toga stanja ko drugi nego njegovi koalicioni partneri zuti + crveni i sada pojacani sa velikim demokratom Palmom . Moze Srbija da ima i 100 clanova vlade kao sto su bili u proslosti ali nema napretka sve dok u Srbiji vlada zuto preduzece . Puno caca kilava deca tako ce da bude i sa buducom srpskom vladom. Orao.

Palmali Baba i 40 ministara, spasavaju Srbiju.

Ostavite LDP i SRS na miru! Ako nekoga kritikujete, to mora da bude vlast, a ne opozicija. Što se tiče ostale opozicije (DSS-NS) to ti je samo gubljenje vremena njih pominjati, jer su oni i tako "pukli" kao zvečka (kako je nekada ova reč pre 5.oktobra 2000.god.bila popularna kod vrhuške DSS-a?!?!?!).

Konkretno vezano za LDP: Tvrdnja da je davanje kvoruma "Podrška" Tadiću, nema veze sa zdravim razumom, tj. to odražava ozbiljnost poslanika LDP-a da se, što je brže moguće, učini nešto za ovu našu jadnu Srbiju i našu decu,Jer, vreme leti. A,oni, koji već skoro 2 decenije tavore u skupštinskim klupama i "izgravaju" inventar, sebe su i svoju užu i širu rodbinu već obezbedili tako da i nadalje polako krckaju skupštinsko vreme uz poneko, sve više nevoljnije ubacivanje kartica u svoje jedinice.

Hvala je Bogu, što će se uskoro sve saznati.....

Neznam da li da vse smejem ili jednostavno iskljucim racunar.Ovo , sto se desava kod nas je nevidjeno u svetu.Lice mi na ljude , koji su zabavistu i daju jednom drugom igracke.Svi drugi , nemaju ni pristup obdanistu."Zlatan glas" cija je ta GLUPA ideja .Sve vise i vise licimo na neku Africku koloniju.Ovo je nevidjeno i nije cudon da smo predmet ismejavanja u svetu.Nij eni cudo , svi na vrhu su NeSrbi a podcinjeni su Srbi .Narod vise nema snage za bilo sta.Kamo srece da posoje tenkovi i srusiti sve ovo sto se naslo u vladi.Nema osobe za koju bih mogla reci " nije los , posten je ".Kada se vlada ne drzi Ustava , zasto bi narod.?Za Milosevica su govorili da se ne vracamo unazad a sa ovima cemo , pravo u kameno doba.Jos ne mogu da verujem , sta citam i da se to , upravo desava u Srbiji.Kada ce vec jednom na vrh doci Srbin i to normalan Srbin.Zamislite Hrvatsku na cijoj je vlasti Polu Hrvat polu Jevrej a pored njega narkomani.E takvu drzavu mi imamo.Sve dok nam Amerika bude uredjivala politiku , bicemo gori od Afrike .Hoce da nas ponize u svetu na svaki nacin i nazalost , to su uspeli.Amerikanci me sada podsecaju na nekadasnju Tursku .POmalo imaju isti mentalitet.Uostalom , Turska j euvek bila prijatelj sa Anglosaksoncima.Dobro su im dosli , za dolazenja do zelejnih ciljeva .Ne mogu da verujem da narod cuti i trpi.Zbog Tadica , necete imati hleba uskoro da jedete.Pre godinu dana sam bila u poseti sestri , ono sto sam cula na racun Tadica , smucilo mi se .A i nas narod je cudan .Tadic je u pocetku bio ugladjen i nas narod je samo gledao na to a sada cute.Bolje da nas predvodi i neki seljak sa sajkacom , ego ovo cudo od coveka.Tadic je tip coveka , da nas neko napadne , prvi bi "HRABRO" pobegao.Pisem svasta , jer ne mogu da nadjem reci za ovo sto se desava.Sporost i neefikasnost je druga briga.Zasto im toliko treba vremena da sstave vladu?.Mozda da budu vise od 5 godina.Pa treba im jedna godina da se skupe i organizuju.Tesko Srbiji sa ovima .Da li ce posle njih Srbija uopste postojati ?Tadicevu vladu sam odavno nazvala CRKUS VLADA sada je to nesto groznije.Tadic postaje POGLAVICA jedne moderne drzave ali , izgleda , da nema pojma sta je moderan drzavnik.Prvi put sam ga videla uz Djindjica i imala cudan hladan i veoma neprijatan osecaj.Nisam se prevaril aa nisam ni znala da ce nam bas on zacrniti zivot.Posvesno covek mnogo toga zna.Da li je Djindjic morao biti uklonjen da bi Tadic dosoa do izrazaja.Amerika obicno bira ljude sa labilnim karakterima , da budu predsednici njihovih kolonija.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Podneto skoro 100 amandmana

Izvor: Kurir, 01.Jul.2008

BEOGRAD, 1. jula (Tanjug) - Na predlog izmena zakona o vladi i predlog zakona o ministarstvima uloženo je skoro 100 amandamana, od kojih su najveći broj podnele opozicione stranke SRS, D S S i LDP. Ukoliko svaka poslanička grupa iskoristi svojih 15 minuta, koliko ima pravo na raspravu po svakom amandmanu,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.