Tadić pomilovao Makija

Izvor: Vesti-online.com, 14.Sep.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pomilovao Makija

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je večeras Odluku o pomilovanju kojom se valjevski slikar Bogoljub Arsenijević Maki oslobađa krivičnog gonjenja, rečeno je Tanjugu u Pres službi predsedništva.

Odluka je, shodno proceduri, prosleđena upravi okružnog zatvora u Valjevu i očekuje se da će Arsenijević u toku večeri biti pušten na slobodu.

Slikar i ikonopisac, Arsenijević je 1999. osuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na tri godine zatvora pred Okružnim sudom u Valjevu zbog krivičnog dela ometanje službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti na mitingu organizovanom protiv vlasti Slobodana Miloševićeva u julu 1999. godine u tom gradu.

Vrhovni sud Srbije je tu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje sa rekonstrukcijom događaja, a kako je najavljeno, početak novog suđenja zakazan je za 23. septembar.

On je pre dva dana uhapšen zbog neodazivanja pozivima za novo suđenje, a danas je počeo štrajk glađu u Okružnom zatvoru u Valjevu, pošto mu je određen pritvor.

Arsenijević je s velikom grupom istomišljenika iz Valjeva učestvovao u protestima i napadu na zgradu opštine Valjevo i tom prilikom naneta je velika materijalna šteta, a nekoliko lica, među kojima i policajaca, bilo je povređeno.

Prethodno je državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen najavio da će takvu proceduru pokrenuti ministarstvo po službenoj dužnosti.

"Smatramo da je ovo pravi put, jer treba razdvojiti nosioce borbe za demokratske promene od klasičnih učinilaca krivičnih dela", rekao je Homen i napomenuo da će predlog biti upućen predsedniku Republike Borisu Tadiću, koji shodno svojim ustavnim i zakonskim ovlašećenjima, donosi konačnu odluku o oslobađanju od krivične odgovornosti.

Homen je ocenio da su ispunjeni svi uslovi da Arsenijević bude oslobođen i izrazio očekivanje da će predsednik Republike o tome odlučiti u najkraćem roku.

"Arsenijević je bio nosilac borbe za demokratizaciju Srbije i jedan od hiljade učesnika protesta 1999. i 2000. koji su se borili protiv nedemokratskog režima Slobodana Miloševića", rekao je Homen.

Ukoliko bi Arsenijević odgovarao za to krivično delo, onda bi i mnogi drugi trebalo da budu pozvani na odgovornost, smatra Homen i podseća da se veliki broj tih ljudi danas nalazi u vlasti.

Na žalost, zbog sporosti pravosuđa taj postupak je trajao toliko godina - od 1999. godine, napomenuo je državni sekretar.

"Mi smatramo da je ovo najbolji način da se pošalje jasna poruka da se nosioci demokratskih promena ne mogu smatrati učiniocima krivičnih dela, jer smo se tada svi borili protiv nečega što je bila nedemokratska država i protiv nedemokratskog režima koji je zloupotrevaljavao poluge vlasti, a o tome govori veoma oštra kazna na koju je bio osuđen Aresenijević", naglasio je Homen.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Pomilovanje za valjevskog slikara

Izvor: Radio 021, 15.Sep.2010, 09:29

Predsednik Srbije Boris Tadić je potpisao večeras odluku o pomilovanju, kojom se valjevski slikar Bogoljub Arsenijević Maki oslobađa krivičnog gonjenja.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.