Izvor: B92, 23.Jun.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike Tadićeve posete Banjaluci

Sarajevo, Beograd -- Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić osudio je izjave predsednika Srbije Borisa Tadića "kojima je grubo narušio suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Silajdžić je saopštio da je "Tadić otišao tako daleko da tvrdi da je 'Srbija garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH', iako su isti potvrđeni još 1992. godine".

"Taj suverenitet i teritorijalni integritet su, kao u slučaju svake druge države, garantovani Poveljom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN-a i drugim normama međunarodnog prava, koje Srbija u slučaju BiH kontinuirano krši, od agresije na našu zemlju do jučerašnjih izjava Borisa Tadića", saopštio je Silajdžić.

On je ocenio da je takva tvrdnja predsednika Srbije "samo nastavak nelegitimnih stavova Srbije" i naveo da je "Srbija samo jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i to upravo zbog činjenice da je bila agresor na Bosnu i Hercegovinu između 1992. i 1995. godine".

"Prema Dejtonskom sporazumu, Srbija ima samo obaveze ali nikakva prava naspram Bosne i Hercegovine koja neprestano pokušava prisvojiti", zaključio je Silajdzić.

Potpredsednik Skupštine RS Šefket Hafizović kritikovao je predsednika Srbije zbog toga što se sastao samo sa predstavnicima srpskih stranaka.

"RS nije kolonija Srbije, u koju njen predsednik može da dolazi kako hoće i da diskriminiše koga hoće", izjavio je Hafizović za "Dnevni avaz".

On je postavio pitanje "odakle Tadiću pravo da traži da o unutrašnjim pitanjima uređenja entiteta, a time i države BiH, razgovara samo s predstavnicima jednog naroda i tako diskriminiše predstavnike Bošnjaka i Hrvata koji ovde žive".

O jučerašnjoj poseti predsednika Srbije Banjaluci možete pročitati u posebnoj vesti.

SDA: Antidejtonsko delovanje

Stranka demokratske akcije BiH ocenila je danas da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Banjaluci bila "u funkciji podrške samo jednoj politici – srpskih političkih stranaka iz Republike Srpske".

"Izjave predsednika Tadića o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine nisu dosledne njegovom ponašanju i izjavama koje je dao nakon tom prilikom održanih sastanaka", saopšteno je iz SDA povodom jučerašnje Tadićeve posete Banjaluci.

Ta bošnjačka stranka ocenjuje da je Tadić podržao antidejtonsko delovanje RS time što je osudio odluke visokog predstavnika koje su donete u skladu sa ankesom 10 Dejtonskog sporazuma.

Takođe, iz te stranke su osudili Tadićevo pozivanje na poštovanje svakog dogovora konstitutivnih naroda koje vredi samo na nivou države BiH, "ali ne i na području entiteta RS".

"Sastancima i razgovorima isključivo sa političkim predstavnicima srpskog naroda i srpskih političkih stranaka, iako su u institucijama vlasti i Narodnoj skupštini RS zastupljeni predstavnici hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika, Boris Tadić je jasno pokazao cilj i namere svog iznenadnog dolaska u Banjaluku", navode u SDA.

U toj stranci su ocenili da "ovakve posete nisu u svojstvu ispunjavanja međunarodne obaveze garanta Dejtonskog sporazuma, uspostave i razvijanja dobrosusedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije".

SDP: Nastavak Miloševićeve politike

Socijaldemokratska partija BiH optužila je danas predsednika Srbije Borisa Tadića da nastavlja politiku Slobodana Miloševića pošto je tokom posete Banjaluci osporio odluke visokog predstavnika u BiH pozivajući se na princip legitimiteta.

Povodom jučerašnje Tadićeve posete Banjaluci, SDP ocenjuje da je Tadić time pribegao "istom onom principu koji je Slobodan Milošević koristio kao osnov za rušenje Jugoslavije, etničko čišćenje i genocid".

"Tadić, koji tvrdi da nije sledbenik Miloševićeve politike, vrlo dobro zna da u 21. veku legitimitet bez legaliteta ne postoji", navodi ta stranka.

SDP je kritikovala zvaničan stav Srbije koji je Tadić juče izneo u Banjaluci "okružen samo srpskim političkim predstavnicima iz BiH", a prema kojem Srbija ne prihvata odluku visokog predstavnika Valentina Incka da poništi sporne zaključke i tako zaštiti Dejtonski sporazum.

"Uprkos tome, Tadić inisitira na branjenju nelegalnih i protivustavnih zaključka Narodne skupštine RS i time dovodi u pitanje Dejtonski sporazum", smatraju u toj partiji.

SDP je još navela da se Dejtonski sporazum pogrešno interpretira "i u netačnoj tvrdnji da je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ujedno i garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Ta stranka navodi da "suverenitet i teritorijalni integritet BiH nemaju nikakve veze sa Dejtonskim sporazumom, pošto su izboreni pre njega, a pogotovo nisu nikako povezani sa bilo čime što Srbija hoće, želi ili radi".

"Dakle, BiH je bila suverena i nezavisna i onda kada je Srbija radila sve da to silom spreči kao što je to i sada", saopštila je SDP, stranka čiji je predsednik Zlatko Lagumdžija.

Tadić protiv "verbalnog patriotizma"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je tokom jučerašnje posete Banjaluci još jednom preneo da Beograd insistira na integritetu BiH i doslednom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Tadić je novinarima u Beogradu izjavio da se u BiH može uvek tragati za rešenjima koji proizlaze iz dogovora sva tri konstitutivna naroda, a to znači da se mora očuvati i Republika Srpska i Federaciju BiH.

"Važno je da na neki način racionalizujemo političku situaciju, a ne da kao u protekle dve decenije imamo nadmetanje u verbalnom patriotizmu a da srpski narod, Srbija i Republika Srpska doživljavaju političke poraze", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, politički lideri u regionu su se u prošlosti više orijentisali na političku retoriku nego na dela, što bi u budućnosti svakako trebalo promeniti.

Predsednik Tadić je naveo da održava redovne kontakte sa svim relevantnim strankama sva tri naroda u BiH, a da se Banjaluci sastao sa svima koji su želeli susret sa njim.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tadić razgovarao samo sa Srbima

Izvor: S media, 23.Jun.2009

Potpredsednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović smatra neprihvatljivim potez srpskog predsednika Borisa Tadića da se prilikom posete Banja Luci sastane samo sa predstavnicima srpskog naroda. .."Tadić je napravio izlet koji je neprihvatljiv za jednog predsednika države. U Banja Luci je obavio...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.