Tadić razgovarao samo sa Srbima

Izvor: S media, 23.Jun.2009, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić razgovarao samo sa Srbima

Potpredsednik Narodne skupštine RS Šefket Hafizović smatra neprihvatljivim potez srpskog predsednika Borisa Tadića da se prilikom posete Banja Luci sastane samo sa predstavnicima srpskog naroda.

"Tadić je napravio izlet koji je neprihvatljiv za jednog predsednika države. U Banja Luci je obavio razgovore sa predstavnicima stranaka samo jednog naroda, kao da druga dva konstitutivna naroda u RS i ne postoje. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << To je neprihvatljivo", rekao je Hafizović novinarima u Banja Luci.

Razgovor Tadića sa predstavnicima srpskih stranaka o skupštinskim zaključcima koje je ukinuo visoki predstavnik u BiH, smatra Hafizović, predstavlja "direktno mešanje u

pitanja druge države".

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da bošnjačke političare niko nije zvao na razgovore sa predsednikom Srbije, niti su bili obavešteni o sastanku.

"Razočarao me Tadić, jer je došao u Banju Luku da razgovara sa Srbima iz RS, a to je predstavljano kao da razgovara sa političkim partijama iz RS", rekao je Murselović.

On je dodao da se "može samo nagađati" o čemu je razgovarano na sastanku, ali da je to "verovatno bio apel da se spuste tenzije i da se vidi šta se može napraviti".

"Evidentno je da je donošenje skupštinskih zaključaka, koje je poništio visoki predstavnik, uzbudilo celu međunarodnu javnost", kaže Murselović.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić osudio izjave predsednika Srbije Borisa Tadića "kojima je u Banja Luci, na teritoriji BiH, grubo narušio suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

Silajdzic je saopstio da je "Tadić otišao tako daleko da tvrdi da je 'Srbija garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH', iako su isti potvrdjeni još 1992. godine".

"Taj suverenitet i teritorijalni integritet su, kao u slučaju svake druge države, garantovani Poveljom UN-a i drugim normama medjunarodnog prava, koje Srbija u slučaju BiH kontinuirano krši, od agresije na našu zemlju do jučerašnjih izjava Borisa Tadića", saopštio je Silajdzic.

On je ocenio da je takva tvrdnja predsednika Srbije "samo nastavak nelegitimnih stavova Srbije" i dodao da je "Srbija samo jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma i to upravo zbog činjenice da je bila agresor na Bosnu i Hercegovinu izmedju 1992. i 1995. godine".

"Prema Dejtonskom sporazumu, Srbija ima samo obaveze ali nikakva prava naspram Bosne i Hercegovine koja neprestano pokušava prisvojiti", zaključio je Silajdzić.

On je dodao da je jedna od tih obaveza i puno poštovanje Dejtonskog sporazuma, uključujući i ovlaštenja visokog predstavnika.

"Prisustvo visokog predstavnika i njegova ovlaštenja su pitanja koja se tiču isključivo BiH i OHR-a, i ni u kom slučaju se ne tiču Srbije. Ovakva politika Srbije prema BiH nije nova - ona u većoj ili manjoj mjeri traje od 1992. godine", naveo je bošnjacki član Predsedništva BiH.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.