Komersant: Svoju trasu Južnog toka Beograd gura - preko Sofije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2010, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komersant: Svoju trasu Južnog toka Beograd gura - preko Sofije

MOSKVA -

Srbija je dogovorom sa Bugarskom o ulasku gasovoda Južni tok u Srbiju kod Dimitrovgrada, odlučila da progura svoju ideju trase uz pomoć bugarskih vlasti, ocenio je današnji moskovski dnevnik Komersant.

List u članku pod nazivom "Južni tok, zaobilazeći Gasprom " piše da su se prošlog vikenda predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov dogovorili da Južni tok iz Bugarske uđe u Srbiju oko Dimitrovgrada, iako se tome do sada protivio Gasprom.

Tiče se svih učesnika

Dnevnik navodi da je Beograd od samog početka bio zainteresovan za takvu trasu, ali da nije mogao da ubedi Gasprom, te da je pokušao da izdejstvuje svoje preko Sofije, koja je donedavno ucenjivala Moskvu neulaskom u Južni tok.

Srpsko-bugarski dogovor oko Južnog toka se samo na prvi pogled tiče samo te dve zemlje.

U suštini, on se tiče interesa svih ključnih učesnika projekta, i pre svega Gasproma, ukazuje list.

Bugarski aduti

Dnevnik dodaje, pozivajući se na srpske izvore, da iako trasa gasovoda kroz Srbiju nije konačno utvrđena, između Moskve i Beograda postoji preliminarni dogovor da gasovod uđe u Srbiju oko Zaječara.

Na tome je, kako navodi Komersant, insistirao upravo Gasprom, smatrajući da je to jeftinija varijanta.

Beograd je bio zainteresovan za ulazak oko Dimitrovgrada, jer bi tada gasovod prolazio kroz celu teritoriju Srbije, dok bi "zaječarskom varijantom" bio "odsečen" ceo jug Srbije, zajedno sa Nišom.

Komersant piše da je Rusija jedva ubedila Bugarsku da učestvuje u Južnom toku i da je Moskva morala da pođe na značajne ustupke.

Šef Gasne asocijacije Srbije Vojislav Vuletić kazao je Komersant da "Bugarska ima adute koje Srbija nema".

Gasprom ima poslednju reč

Dnevnik navodi da u Gaspromu srpsko-bugarski dogovor "nije ostao neprimećen, ali da nije izazvao posebnu zabrinutost".

"Konačna trasa gasovoda Južni tok biće utvrđena tehničko-ekonomskim osnovama", rekli su Komersantu u Gaspromu, dodajući da te osnove razrađuje upravo Gasprom.

Time, u Gaspromu, po svemu sudeći, polaze od toga da ostali učesnici Južnog toka mogu da se dogovaraju između sebe o bilo čemu, ali da poslednja reč u izboru trase svejedno ostaje za ruskim monopolistom.

Gaspromu, međutim neće biti jednostavno da se bori sa usaglašenom pozicijom dva partnera, u ovom slučaju Srbije Bugarske. Zato, iako balkanski deo Južnog toka već počinje da se nadzire, borba oko njega još predstoji, zaključuje list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.