Kolika je cena socijalista da bi ušli u novu vladu?

Izvor: Glas javnosti, 25.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolika je cena socijalista da bi ušli u novu vladu?

BEOGRAD - Razgovor potpredsednika SPS-a Žarka Obradovića i njegovog pašenoga Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ, vođen u Lilićevom stanu u subotu 21. juna u popodnevnim časovima, kulminirao je telefonskim pozivom koji je Obradović primio od Branka Radujka, bivšeg savetnika predsednika Srbije Borisa Tadića i sadašnjeg direktora „Telekoma“.

Iako se iz audio-snimka koji Kurir poseduje, a koji možete poslušati na sajtu Kurira (njnjnj. kurir-info. co. yu), ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << do kraja shvatiti o čemu su njih dvojica razgovarali, jasno je da je reč o parama i ceni koja se mora platiti socijalistima da bi podržali novu vladu oko DS-a.

Obradović: Juče je bilo u Novostima... (telefon zvoni, Obradović se javlja). Zdravo, Branko. Evo sedim sa pašenogom, on je došao ranije s puta... Nego, što sam ja mislio... I sad sam mu pričao i on je apsolutno saglasan da se vidite tokom sledeće nedelje.

Lilić: Pozdravi ga, pozdravi ga...

Obradović: Evo, pozdravlja te. Samo mi reci da li sam ja dobro shvatio? Reč je o ovoj arapskoj zemlji ili... Dobro, dobro, dobro... Ne, ne, nema problema, samo da ti kažem. Slušaj ovako, u odnosu na onaj razgovor koji će biti večeras, ovaj i sutra... Nezavisno od toga ja ću ti se javiti za ovaj sastanak u toku nedelje, jer bih voleo da i ja budem prisutan, a to onda podrazumeva da, ovaj, to bude neko doba dana kada je Skupština u pauzi ili vodi neku opštu raspravu. E, i da ručamo, može, može... Zamoliću Zokija i to... Važi...

Lilić: Samo neka javi malo ranije.

Obradović: Dobro, dobro, u petak... Pa ja ne mogu u petak! Ako ceo scenario bude u toku, ja u petak moram da budem prisutan ceo dan tamo... Da, da... Pa znam da znaš, zato ti i govorim... Ali kaže mi Zoki da je bolje da smo se ranije čuli, nije ni ovako kasno, jer bi on pre šest-sedam dana došao s puta... Ali dobro... Ej, važi, važi, u svakom slučaju ću ti se ja javiti u ponedeljak pa ćemo se dogovoriti, važi... Ćao, ćao...

Obradović Liliću: Branko. Branko Radujko. Znači, apropo naših... Ja ću sad čekati, ja sam mu dao ponudu, 45, i sad neću prstom da mrdnem...

Ženski glas: I šta ti je rekao?

Obradović: On je jedno jutro zvao LJilju i svašta joj rekao. Šta Žarko meni nudi, ja za njega treba da glasam, mi pravimo koaliciju, ovo, ono... Potpuno... Ona njemu kaže - o čemu pričaš, izvini i onda se on malo smirio... Ali nema veze šta je tema. Tema je aneksi. Neka kaže sto... Neka kaže šta hoće...

(Opet zvoni telefon)

Obradović (umilnim glasom): Ej, ćao, Jasmina... Važi, Jasmina, baš mi je drago. Je l’ sve u redu? Hvala, Jasmina... (prekida vezu)... Jer ako on ne kaže šta hoće... Ne vredi ništa. Jer šta god da uradi...

Lilić: Da li ako on...

Obradović: Teže bi bilo. Prošli smo tu školu. Jer sad postoji mnogo jača mogućnost. Bez obzira na tvoj odnos s Draškom Petrovićem, ovo je sad mnogo jače...

Lilić: Ja još nisam živeo tamo jebote!

Obradović: Ja ću njega povesti na razgovor, da više ne bude nedoumica šta je ko rekao. Ja Branka dugo znam...

Potvrđen koalicioni sporazum SRS-DSS-SPS

Predstavnici Koalicije za Beograd koju čine SRS, koalicija SPS-PUPS i koalicija DSS-NS razmatrali su juče aktivnosti povodom konstitutivne sednice zakazane za 14. juli, saopšteno je iz DSS-a. Tokom sastanka održanog u prostorijama ove partije, još jednom su potvrdili potpisani koalicioni sporazum. Na sastanku je uz prisustvo pravnih eksperata koalicije razmatran tok konstitutivne sednice i procedura izbora novih organa Grada Beograda. Sastanku koalicije su prisustvovali Aleksandar Vučić (SRS), Aleksandar Antić (SPS), Dubravka Filipovski (NS) i Andreja Mladenović (DSS).

Međutim, sudeći prema izjavama čelnika DSS-a i SPS-a, postoje velike šanse da uprkos potpisanom i potvrđenom trojnom sporazumu za Beograd gradska vlast izmakne samo radikalima! Predsednik beogradskog odbora DSS-a Nenad Komatina ponovio je ono što je rekao pre dve nedelje - da bi moglo da se dogodi da gradsku vladu zajedno sa demokratama i socijalistima formira DSS! Doduše, Komatina ističe da je više govorio načelno o mogućnostima „jer taj stav ne predstavlja nikakvu najavu“.

- Živimo u zemlji gde su obrti mogući u poslednjem času. Izgleda da socijalisti dogovaraju neku drugu vlast, mimo potpisanog sporazuma s nama i SRS, pa je očigledno da ili nisu bili iskreni ili pregovarači ispred SPS-a nisu bili dovoljno koordinisani s centralom stranke. Neko nije bio iskren i pošten - uveren je Komatina.

Čak ni eventualna odluka SPS-a da svojim opštinskim odborima da odrešene ruke prilikom formiranja lokalne vlasti za Komatinu nije garant da potpisani koalicioni sporazum za Beograd neće biti narušen.

- Ako bi imali tu slobodu, to znači da bi mogli da odluče i ovako i onako. Međutim, ne treba zaboraviti da DS, sadašnji i budući koalicioni partner SPS-a, može da postavlja uslove. Prema tome, nije SPS tu samostalan u odlučivanju, jer nisu sami - ističe predsednik beogradskih „deesesovaca“.

Mogućnost da DSS u poslednjem trenu uskoči u novu gradsku vlast, istiskajući radikale, ne isključuje ni član Glavnog odbora SPS-a Zoran Anđelković. Baki tvrdi da odluka da SPS formira republičku vladu s demokratama ne ugrožava koalicioni sporazum SRS-DSS-SPS o formiranju vlasti u Beogradu.

- Odluka GO partije je da lokalni organi vlasti mogu da prave vladu po svom nahođenju. U tom smislu su im potpuno odrešene ruke - kaže Anđelković, koji u toj varijanti i DSS vidi kao potencijalnog igrača. Prema njegovom mišljenju, Koštuničina stranka bi mogla da, pored SPS-a i DS-a, postane član trojne gradske vlade.

- Ako bi se raspala koalicija o kojoj su se već dogovorili SPS, DSS i SRS, zašto da ne, treba razmisliti i o toj opciji - rekao je Anđelković.

G 17: Ista vlast u Beogradu i republici

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je juče da će proces formiranja nove srpske vlade početi sutra.

- U četvrtak bi trebalo da otpočne izbor vlade usvajanjem zakona o vladi i ministarstvima. Dobio sam garancije od DS-a da će u Beogradu biti formirana ista većina kao na republičkom nivou i mi već razgovaramo o podeli odgovornosti u glavnom gradu. To je čvrst stav od kog nećemo odustati, jer jedna partija ne može da sedi na dve stolice - rekao je lider G17 plus.

Ova stranka će u budućoj srpskoj vladi imati šest ministara i jedno potpredsedničko mesto. Dinkić će biti potpredsednik vlade za privredni razvoj i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, Snežana Marković-Samardžić ministarka za omladinu i sport, dok će Tomica Milosavljević četvrti put zaredom biti ministar zdravlja. Za ministra za Nacionalni investicioni plan određena je Verica Kalanović, u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo sedeće Jasna Matić, a novi ministar kulture postaće pozorišni reditelj Nebojša Bradić. Predsednik G17 plus predložio je juče da član Predsedništva te stranke Suzana Grubješić bude šef zajedničkog poslaničkog kluba koalicije „Za evropsku Srbiju“, dok bi DS-u pripala oba mesta potpredsednika parlamenta.

ivica Dačić traŽio od Vuka da se izvini!

Kako Kurir saznaje, poslednji pokušaj da i SPO bude deo nove vlade Srbije propao je juče u prepodnevnim časovima, posle sastanka kome su prisustvovali lideri DS-a, SPS-a i SPO-a Boris Tadić, Ivica Dačić i Vuk Drašković. Tadić je, naime, Draškoviću ponudio jedno ministarstvo (za dijasporu ili za Kosovo), baš kao i funkciju potpredsednika vlade.

Međutim, protiv toga je bio Dačić, koji je poručio da od dogovora SPS-a i DS-a nema ništa ukoliko se Vuk Drašković ne izvini socijalistima za sve što je u prošlosti izjavljivao o njima. Kako do toga nije došlo, lider SPO-a je konačno odustao od učešća u novoj vladi, ali je obećao da će poslanici njegove partije omogućiti njeno izglasavanje u Skupštini.

Radujko: Bez komentara!

Branko Radujko, generalni direktor „Telekoma Srbije“, juče nije želeo da komentariše saznanja Kurira.

- Bez komentara, molim vas, hvala! - bilo je sve što smo juče čuli od Radujka.

Pisanje našeg lista već drugi dan zaredom nisu hteli da komentarišu ni Žarko Obradović ni Zoran Lilić.

ko kome treba da se izvini?

ako ovo tadic dozvoljava, tj. bude jedan od uslova, onda ta vada i ne treba da postoji. Rodio se izgleda novi "mali Sloba" koga su svi zaboravili konstatujuci nekakvo "opste dobro'.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Prodaja Telekoma

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko ima pravo da prisluškuje

Izvor: Politika, 25.Jun.2008

Tonski snimak razgovora Zorana Lilića i Žarka Obradovića o pravljenju vlade vratio na dnevni red ulogu tajnih centara moći u srpskoj politici ..Još je neizvesno da li će tužilaštvo reagovati povodom objavljenog transkripta razgovora Žarka Obradovića, zamenika predsednika SPS-a, i Zorana Lilića,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.