Jovanović: Učestvovaćemo u vladi totalnog preokreta

Izvor: Politika, 24.Jun.2012, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Učestvovaćemo u vladi totalnog preokreta

BEOGRAD – Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović poručio je danas da totalni preokret i stvaranje moderne države moraju biti suština politike vlade koja ima ambiciju da traži podršku LDP-a, a da vlada mora biti zasnovana na racionalnom dogovoru a ne na ucenjivanju i prevrtljivosti.

Jovanović je poručio da je spreman da još ovaj put uvaži predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića i izdrži još jedan rok koji mu je lider socijalista Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Dačić postavio kako bi se u međuvremenu konsultovao sa strankom i predsednikom države Tomislavom Nikolićem koji se vraća iz Brazila.

„To znači da će do kraja nedelje, Srbija bar znati da li će u vladu promene uneti LDP sa svojom politikom, ili će naše nepristajanje na situaciju i odnose koje smo i do sada sa distance posmatrali zapravo biti uvod u politiku kontinuiteta, nesposobnu da odgovori na bilo koji problem Srbije. Ne postavljamo nikakve ultimatume, ali došli smo do kraja ovakvih odnosa”, izjavio je Jovanović agenciji Tanjug.

Prema njegovim rečima, Srbija je izmorena sporošću pregovora o vladi, ali odgovorni političari ne smeju zbog toga da okreću glavu pred očiglednim problemima društva i da izbegavaju da progovore o onome što se mora sa zemljom uraditi.

„Mi ne možemo da ćutimo pred tim problemima, niti je javnost spremna da to više trpi. Sa velikom zabrinutošću i distancom gledamo na ono u šta se pretvorilo mučenje sa formiranjem vlade. Ne želimo svojim reakcijama da dodatno podgrevamo nestabilnost, atmosferu tihog propadanja i neprihvatljivo ignorisanje velikih problema kojima se niko ne bavi dok traje agonija među pregovaračima oko vlade”, objasnio je Jovanović.

Poručivši da je LDP speman na racionalan dogovor, Jovanović je istakao da ne može biti kompromisa oko suštine i ćutanja pred jedinim putem koji Srbiju može da sačuva od potpunog sloma.

Srbiji je, kako je precizirao, potrebna: efikasnost u evropskim integracijama, umesto dosadašnjeg tumaranja koje nas je iznutra podelilo, a spolja razapelo, zatim nova regionalna politika sa vizijom interesa dovoljno širokih da uz nas i svako oko nas u njima vidi korist za sebe, unutrašnje političke i ekonomske reforme, afirmisanje građanskog društva.

Jovanović je konstatovao da je od pitanja kada i kako će biti sastavljena vladajuća koalicija mnogo ozbiljnija dilema šta će ona sa sobom i Srbijom, tako da su u ovom trenutku najmanje važne pojedinačne ambicije i šanse koje se ostvaruju i stvaraju kroz konstatno ucenjivanje i „perverznu prevrtljivost”.

„Nije tačno da vlada zavisi od Tadićevih ili mojih ustupaka Dačiću ili Dinkiću baš kao što je pogrešno verovati da je ključ za vladu pozitivan odgovor na zajedničku listu želja SPS-a i URS-a, koji navodno o svemu odlučuju”, rekao je Jovanović.

Ukoliko se, kako je rekao, pristane na ponižavanja kroz beskrajne ucene i lekcije Dačića i Dinkića, Srbija će dobiti vladu sitih političara koji misle stomakom, a ne glavom.

„To ne znači da ne želim LDP u vladi, i da bežim od odgovornosti tražeći izgovore, baš naprotiv. Za mene su i Dačić i Dinkić realnost i ne pada mi na pamet da ih šminkam ili osporavam. Baš kao što mi ista ta realnost ne dopušta da se usaglasim sa njihovim diktatima i lažnom slikom koju o sebi stvaraju”, zaključio je Jovanović.

Tanjug

objavljeno: 24/06/2012
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.