Josipović: Sebičnost se ne isplati

Izvor: B92, 14.Okt.2011, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Sebičnost se ne isplati

Beograd -- Na sastanku Igmanske inicijative Boris Tadić poručio da prema ratnim zločincima treba imati nulti nivo tolerancije. Josipović: Sebičnost se ne isplati.

"Srbija je izručila svih 46 optuženih haškom Tribunalu i osudila zločin u Srebrenici skupštinskom rezolucijom", rekao je Tadić.

On je ocenio da su njegova poseta Srebrenici, osuda zločina u Vukovaru i Paulinom Dvoru, kao i njegova saradnja sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem doprinos stabilizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i miru.

Kada je u pitanju Kosovo, Tadić je istakao da bi svaka jednostrana akcija na severu Kosova podrazumevala upotrebu sile i nepoštovanje dogovorenog bila opasna.

"Srbija rešenje za pitanje Kosova traži kroz dijalog sa Prištinom - isključivo mirnim sredstvima, primereno demokratskim sredstvima", rekao je Tadić.

On je takođe rekao da je zadovoljan što su Srbija, Hrvatska i Crna Gora napredovale ka Evropskoj uniji, i ukazao da otvorena pitanja među državama ne smeju da budu zloupotrebljena u procesu evrointegracija.

Josipović: Ne izvoziti krizu susedima

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavo je danas da u rešavanju otvorenih pitanja u regionu kompromis ne znači poraz, niti pobedu, već dobitak za sve i poručio da su zemlje regiona odgovorne da "ne izvoze krizu" susedima.

On je podsetio da je Evropska komisija ove nedelje poslala "niz dobrih vesti" za region, dajući mišljenje Hrvatskoj, koja će za dva meseca potpisati pretpristupni ugovor, Srbiji za kandidaturu i datum za Crnu Goru.

"Ovo su važne vesti za ceo region, a i samu EU, jer Evropa bez ovog dela Evrope nije potpuna", ocenio je Josipović i dodao da je pred zemljama regiona još dosta posla i da "nema i ne može biti prečica".

"Imamo odgovornost i prema susedima da ne izvozimo krizu, ne izazivamo neprijatelje. istina nije lagana ni jednostavna, ali to je partenerstvo koje je nužno, uvek, a ne samo kada rešavamo goruća piutanja prošlosti", naveo je Josipović. On je među otvorenim pitanjima u reigonu naveo probleme izbeglica, nestalih, sukcesije, i ratnih zločina.

"Druga važna poruka jeste poverenje. Nijedan pravi posao se ne može naprvaiti bez poverenja među stranama. Prijateljstvo i partnerstvo nisu mogući bez poverenja, a nemoguće je ostavriti saradnju ni u politici, ni u privredi", poručio je Josipović. On je naveo da EU pokazuje koliko je poverenje važno.

"Sebičnost se ne isplati. Solidarnost se potvrdila kao mehanizam potrebna za sve. Hrvatska Srbija i CG dobili dobre vesti iz Brisela, ali bilo bi još blje da je i BiH dobila dobre vesti. Siguran da političari u BiH neće dopustiti da se ona previše udalji od svih prvih suseda i ide presporo. Uspeh BiH biće i naš uspeh", istakao je Josipović.

Vujanović: Nestabilnost loše utiče na region

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da je regionalna stabilnost uslov razvoja svake države pojedinačno i ukupnog regiona, odnosno da nestabilnost bilo koje države u regionu smanjuje stabilnost čitavog regiona.

Crnogorski lider je takođe ukazao da u nestabilne države ne pristižu investicije i da "duga nestabilnost distancira i izoluje državu".

"Regionalna stabilnost mora biti rgeionalna briga i obaveza svake države rgeiona, koje treba da doprinose takvoj stabinlst regiona", naveo je Vujanović i ukazao na značaj koji u tom procesu ima nevladin sektor, mediji, ali i svi subjekti društva.

Vujanović je pozdravio odluku evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da uzme učešće na skupu, dodajući da je tema skupa "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regiona" aktuelna jer je Evropska komisija pre dva dana razmatrala iztveštaj o napretku predlažući za Crnu Goru datum, za Sbriju status kandidata uz mogućnost otvaranja pregovora "što iskreno želim", a Hrvatska je ponovo dobila potvrdu potpisivanja pristupnog ugovora.

File: Pomirenje nije samo formalno pitanje

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je na 22. sesiji Igmanske inicijative da je u regionu Zapadnog Balkana učinjeno mnogo na uspostavljanju trajnog pomirenja i jačanju regionalne saradnje, što su ključni elementi u usvojenoj strategiji proširenja Evropske unije za 2011. godinu.

"U tom smislu, pada mi na pamet najpre saradnja sa Hagom i izručenje svih begunaca, ratnih zločinaca tom sudu. Posebno želim da zahvalim predsedniku Tadiću zbog uloženih napora da se ovo poglavlje zatvori", rekao je File.

File je ukazao da pomirenje nije samo formalno pitanje, već se radi o suštinskom pomirenju čemu su svi u regionu doprineli. "Vaše posete

Vukovaru, Srebrenici i Paulin Dvoru doprinele su pomirenju i veoma značile porodicama žrtava", poručio je File Tadiću.

On je kao odlične inicijative za promovisanje saradnje u regionu označio Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi, kao i Sporazum o slobodnoj trgovini preko kojih se takodje, kako je naveo, neguje regionalna saradnja i inicijativa.

Evropski komesar pozdravio je i inicijativu predsednika država regiona da čuju pozive izbeglica.

"Zajednička deklaracija koju ćete danas potpisati, pružiće snažan signal svima u svetu da su vaše zemlje uspele da se izbore s tim problemom", rekao je File i dodao da treba omogućiti porodicama žrtava da posete grobove svojih najmilijih kao i da ih identifikuju.

On je takođe istakao da Evropska komisija očekuje da zemlje regiona kroz dijalog reše sva otvorena pitanja, pomenuvši posebno pitanje

granica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisana zajednička izjava predsednika četiri države (VIDEO)

Izvor: S media, 14.Okt.2011

Izjavu su u okviru 22. sesije Igmanske inicijative na temu "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regiona", potpisali predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore - Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić. ..Predsednici Srbije, Hrvatske,...

Nastavak na S media...

Sastanak lidera Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Okt.2011

Predsednici četiri zemlje regiona okupiće se danas u Beogradu na sastanku Igmanske inicijative.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Igmanska inicijatica u Beogradu

Izvor: RTS, 14.Okt.2011

Pod nazivom "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regiona" u Beogradu se održava 22. sesija Igmanske inicijative. Skupu će prisustvovati i Boris Tadić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Željko Komšić...Sastanaku Igmanske inicijative u Beogradu prisustvovaće predsednici Srbije, Hrvatske...

Nastavak na RTS...

Lideri Srbije, BiH, CG i Hrvatske danas u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 14.Okt.2011

Igmanska inicijativa održaće u petak u Beogradu 22. sesiju kojoj će, pored srpskog predsednika Borisa Tadića, prisustvovati i njegove kolege iz Hrvatske, Crne Gore i BiH - Ivo Josipović, Filip Vujanović i Željko Komšić...Kako je agenciji Beta rekao kopredsednik te koalicije nevladinih organizacija...

Nastavak na NaDlanu.com...

Igmanska inicijativa okuplja lidere regiona

Izvor: Studio B, 14.Okt.2011

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajući Predsedništva BiH potpisali zajedničku izjavu u kojoj pozivaju EU da, uprkos krizi, "ne ispusti iz vida važnost procesa proširenja ..Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajući Predsedništva BiH potpisali su danas u Beogradu...

Nastavak na Studio B...

Predsjednici država regije o važnosti evropske perspektive

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2011

Predsjednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsjedavajući Predsjedništva BiH usvojiti će  danas u Beogradu zajedničku Izjavu u kojoj pozivaju EU da, uprkos krizi, "ne ispusti iz vida važnost procesa proširenja" kao instrumenta u stabilizaciji mira. Izjavu će u okviru 22. sesije Igmanske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: Srbija neće priznati Kosovo

Izvor: Večernje novosti, 14.Okt.2011

Učesnici Igmanske inicijative Boris Tadić, Ivo Josipović , Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić potpisali zajedničku izjavu o evropskoj perspektivi i saradnji u regionu

Nastavak na Večernje novosti...

IGMANSKA INICIJATIVA: ČLANSTVO U EU GARANT MIRA

Izvor: Kurir, 14.Okt.2011

BEOGRAD - Čvrsto smo uvereni da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope, kao i posrednik sve boljih međusobnih odnosa, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajućeg Predsedništva...

Nastavak na Kurir...

Vujanović: Regionalna stabilnost uslov razvoja (VIDEO)

Izvor: S media, 14.Okt.2011

- Regionalna stabilnost mora biti briga i obaveza svake države regiona, jer je ona uslov razvoja zemalja u okruženju - naveo je Filip Vujanović, predsednik Crne Gore, na sastanku Igmanske inicijative. ..Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je danas da je regionalna stabilnost uslov razvoja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.