IZBORIJADA: Deca cveća

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORIJADA: Deca cveća

Srbija je na dobrom putu, bez zaustavne trake. To je poručio predsednik Tadić, najavljujući početak gradnje autoputa Beograd–Čačak. Na ovu skupoću, biće to nešto uža autostrada, priznade Boris. Za sada, samo sa dve trake.

Sasvim logično. Šta će nam zaustavne, kad u srpskim predizbornim kampanjama nema kočenja. Zašto, dakle, da se bacaju pare na višak asfalta.

Opaka i kobna, Ibarska magistrala, koja je odnela više života nego jedan solidan, krvavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rat, putuje u istoriju, a Srbija se vozi ka svetloj budućnosti.

Juri ka njoj u novom „fijatu”, a kad se ka horizontu sreće grabi tako brzo, odlučno i dostojanstveno, a opet proevropski, ne može se, valjda, vozikati nekakvom tamo Ibarskom. I da se, pored onih silnih krajputaša, rizikuje sletanje sa magistrale vlasti, u jarak opozicije.

Predsednik se u Arilju nije izjasnio eksplicitno ko će biti upravnik radova na novom gradilištu. Imate pravo da pogađate samo jednom ko će graditi pre roka, a posle izbora.

Ministar Mrkonjić je, dakle, dobio još jedan koridor. Osim gradilišta, Mrka obilazi i noćne klubove. Mrka se viđa, pišu tabloidi, sa jednom uglednom estradnom umetnicom. Tabloidi, jednostavno, obožavaju Mrku. Mrka, opet, obožava gospođu pevačicu. Ali samo platonski. Dakle, njegova osećanja imaju zaustavnu traku. Opet sasvim logično, jer je ministar oženjen.

Mrkin koalicioni partner gradonačelnik Dragan Marković Palma, opet je heroj društvenih mreža, pa interkontinentalnim linkovima putuje njegov dijalog sa Jorgovankom Tabaković na B 92.

Ona je Tomina potencijalna kandidatkinja za srpsku Merkelovu, doktorirala je ekonomiju, ali su za Palmu, svi oni sa titulom „dr”, po automatizmu i kratkom postupku – lekari. Vlasnik jagodinske žirafe, po toj matrici, podrazumeva da se svi muzikanti koji su protutnjali Jagodinom, prezivaju Betoven.

Zato je Palma lepo pitao treću po snazi personu naprednjaka – koliko je ona uopšte ordinacija napravila. Jorgovanka je zanemela na Palminoj magnetnoj rezonanci.

Kao što su zanemeli kandidati za gradonačelnika Beograda kada je novi trkač, Koštuničin čovek Aleksandar Popović, bivši sprinter, reprezentativac i ministar energetike, nastupio sa sloganom: „Različak”. Kakvu god da je poruku Koštuničin perspektivni hipi potpredsednik želeo da odapne, sada smo u kampanji dobili i „cvećke”.

Prema botaničkim kriterijumima „dece cveća”, političkoj vrsti koja uspeva isključivo u ovom području, Dragan Đilas bi trebalo da se širi kao – ambrozija, Vučić da se zaliva kao cvetak-zanovetak, Milan Krkobabić-sin da se bere kao – visibaba, dok bi ministar zdravlja Zoran Stanković, kandidat URS-a, koji o tome još nije obavešten, mogao da prođe kao – kantarion.

Njegov šef Mlađa je, uzgred, endemska vrsta, koja rađa samo u regionima i na skijalištima.

Boris već ima Cvetkovića, a Toma Jorgovanku, čime je herbarijum kompletiran i u republičkim baštama. Kada bi zaista bili hipi, mogli bi da prođu na jedinstvenoj izbornoj listi Kokana Mladenovića. I da pevaju u predstavi „Kosa”, u Ateljeu 212.

Posle Đurđevdana, nedostajaće nam i ljutić. Dragan Todorović je, od 7. maja ujutru, opravdano odsutan.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 26/03/2012
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Ibarska magistrala,   Fiat

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.