I kandidatura i datum za početak pregovora

Izvor: TvojPortal.com, 28.Maj.2011, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I kandidatura i datum za početak pregovora

/dnevnik.rs/ Nakon jasno izrečenog stava predsednika Srbije Borisa Tadića u susretu s visokom predstavnicom EU da se Srbija neće zadovoljiti samo dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, već da hoće i datum pregovora, očito je da su srpski zvaničnici krenuli u ofanzivniju političko – diplomatsku kampanju.


Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je tako izjavio juče u obraćanju Veću članova međunarodnog evropskog pokreta u Domu narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Skupštine da očekuje da „Evropska unija odredi datum za početak pregovora o članstvu naše zemlje u EU, a ne samo status kandidata”.
- Hoćemo datum za početak pregovora, a ne samo kandidatski status kao Makedonija - rekao je vicepremijer za evropske integracije, aludirajući na činjenicu da je naš južni sused Srbije još 2005. godine postao kandidat, ali do danas nije dobio datum za početak pregovora.
- Očigledno da Srbija ispostavlja račune EU pošto je ispunila svoj deo obaveza u saradnji sa Hagom, jer bi dobijena kandidatura bila devalvirana ako se ne dobije i datum za početak pregovora o punopravnom članstvu, i to je sasvim opravdana politika Beograda u ovom momentu - komentariše za „Dnevnik“ nastup srpskih zvaničnika analitičar, profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić. Bivši ambasador Srbije u Parizu kaže da državni vrh sada nastupa da bi predupredio situaciju u kojoj se zemlja našla 2007. godine, kada je dobila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali je on odmah devalviran holandaskom blokadom zbog pitanja Haga, i „Srbija još do danas nema status pridruženog člana“.
- Scenario je dobar i to je pokušaj da se preupredi mogućnost novih uslovljavanja, a tu ne mislim samo za pitanje Kosova i pregovora između Beograda i Prištine, već i u celini, da se izbegne briselska „taktika salame“. S jedne strane se u tom nastupu EU postavljaju obaveze koje Srbija bez dileme treba da ispuni, i ona je to učinila ovaj put vezano za hapšenje Ratka Mladića, a da se nakon toga obaveze EU realizuju kroz male porcije - objašnjava Simić za naš list i naglašava da država mora brzo i odlučno delovati i isporučiti svoja očekivanja Briselu, što državni vrh trenutno radi, da se ne bi uskoro našao u problemu. Međutim, on ukazuje i na trenutni briselski položaj.
- EU bi devalvirala svoj kredibilitet kada na ovakve poteze koje čini Srbija ne bi adekvatno reagovala - zaključuje Simić.
Interesantno je da se u startu ukazuju kao opravdana upozorenja prof. Simića jer smo čuli o „jednoj nozi u EU“, a druga se izgleda vezala za Kosovo. Naime, na istom skupu obraćajući se članovima Evropskog pokreta, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer ocenio je da se Srbija kontinuirano kreće ka EU.
- Imamo dokaze snažne opredeljenosti i posvećenosti Srbije evropskim integracijama. Zahvaljujući viznoj liberalizaciji Srbija je već jednom nogom u EU - rekao je Dežer, ali je pritom dodao da je dijalog Beograda i Prištine „važan korak” za integraciju regiona, ali da nije dovoljno samo razgovarati, već i ostvariti rezultat.
- Očekujemo konkretne rezultate u narednim nedeljama - precizirao je Dežer tokom debate „Proces pristupanja Republike Srbije EU”.
Šta zapravo znači taj konkretan napredak, ili „konstruktivni prilaz“ koji EU očekuje od Srbije u dijalogu sa vlastima u Prištini?
- Status kandidata za članstvo u EU nije toliko bitan koliko se predstavlja, već je od presudnog značaja dobijanje datuma pregovora za članstvo u EU - objašnjava direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić.
- Mislim da će Srbija dobiti, ukoliko bude pozitivno ocenjen njen dijalog sa Prištinom, jer su nama politički kriterijumi primarni u odnosu na reformske, koje su samim građanima mnogo bitniji - objašnja Todorić za naš list, uz opasku da je taj „konstruktivni stav“ u dijalogu sa Prištinom, „ma šta to značilo“ bitniji od haškog uslova. Upitan da li će se tako kroz zahtev za „konstruktivan dijalog“ Kosovo naći kao uslov pred Beogradom, on objašnjava da se neće tražiti samo priznanje nezavisnosti KiM. Iza toga, po njemu, krije se otklanjanje blokade Srbije da KiM uđe u najvažnije međunarodne institucije.
- Tu je ipak cena mnogo veća, nego što je dobitak, status kandidata, bez početka pregovora - dodaje. On kaže da je teško komentarisati nedavni stav američkog ambasadora u Prištini da Srbiji ne treba omogućiti dalji put u EU bez priznavanja Kosova, i dodaje da je to američki „legitimni stav“.
- Ipak se ne može reći da postoji jedinstven stav svih zemalja EU povodom nezavisnosti Kosova, a Srbija je po meni još šest do osam godina udaljena od članstva u Uniji, i u tom periodu se još svašta može desiti, pre nego što se takav uslov ispostavi - kaže Todorić. On naglašava da „konstruktivni odnos“ u dijalogu sa Prištinom ne ni značio faktičko priznanje Kosova, a posebno ne de jure, ali upozorava da bi time Srbija praktično bila oslabljena u poziciji blokiranja daljeg priznanja nezavisnosti Kosova.
- Jer, najveći „uspeh“ Srbije povodom blokiranja priznanja nezavisnosti Kosova je onemogućavanje da uđe u međunarodne institucije, i sprečila je da zemlje SB UN priznaju Kosovo, čime mu je uskraćeno i mesto u UN - zaključuje naš sagovornik.
Dragan Milivojević

politikaeuSrbijaTadićkandidaturapocetak pregovora
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.