Hoće li Tadić na izbore?

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2012, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Tadić na izbore?

Predsednik stranke Boris Tadić, koji je pre nekoliko dana o tome razgovarao s liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem dok su bili u Briselu, nije doneo odluku u vezi sa predsedničkim izborima, a mnogi u Demokratskoj stranci smatraju da bi, uprkos svim stranačkim rizicima, država u tom slučaju izbegla da celu godinu izgubi u predizbornim kampanjama.

Na jučerašnjoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za novinare povodom dobijanja statusa kandidata, Tadić je izjavio da zbog poslova vezanih za dobijanje kandidature nije stigao da razmišlja o istovremenom održavanju predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora, ali da ''nema ništa protiv da se i time bavi“, te da ostaje pri stavu da izbori treba da budu održani na vreme.

O opciji da se sada raspišu i predsednički izbori raspravljao je sinoć izborni štab stranke, a za nedelju je zakazano predsedništvo, saznaje "Blic". Iz razgovora s jednim brojem visokih funkcionera DS stiče se utisak da ovu opciju mnogi podržavaju.

U DS, međutim, ističu i da ih brine kako će na to reagovati njihovi koalicioni partneri, manje stranke koje bi izgubile neminovnim polarizovanjem političke borbe na DS i SNS. Visoki funkcioner SPS rekao je nezvanično za beogradski list da bi ''istovremeno raspisivanje izbora na svim nivoima odgovaralo SPS, jer bi omogućilo veći koalicioni i pregovarački potencijal“.

"Odluka o istovremenim izborima ima mnogo pozitivnih strana, ali povlači i rizike. To bi nateralo lidera SNS Tomislava Nikolića da se opredeli za predsedničku kampanju i onda bi se otvorilo pitanje njihovog kandidata za premijera. Bilo bi jasno da imaju samo Aleksandra Vučića za to mesto. Svakako bi bila ušteda i izbeglo bi se gubljenje vremena, jer u kampanji ne mogu da se donose važne odluke," kaže za ''Blic“ jedan funkcioner DS.

Da bi bili raspisani vanredni predsednički izbori, Tadić bi morao da podnese ostavku i da skrati sebi mandat za skoro sedam meseci, što je i najveća mana te odluke. Redovni predsednički izbori trebalo bi da budu raspisani do kraja novembra i da se održe do 15. januara.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.