Gruevski: Neka Tadić proba, ali...

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski: Neka Tadić proba, ali...

Makedonija rezervisana prema ponudi predsednika Srbije da posreduje u sporu koji ta država, već dve decenije, vodi sa Grčkom oko imena. Pomoć dobrodošla, ali prethodne inicijative nisu dale rezultate, rekao premijer Nikola Gruevski. Bivši zvaničnici, mahom, šire teoriju zavere protiv Makedonije.

Makedonski premijer Nikola Gruevski nije ni prihvatio, ali ni odbacio ponudu predsednika Srbije Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da posreduje u gotovo dvadeset godina dugom sporu Atine i Skoplja oko imena nekadašnje jugoslovenske republike, rekavši da je takvih ponuda bilo i ranije, ali da nisu dale rezultate.

"Nije ni prvi ni poslednji od političara koji su želeli da se na neki način uključe, da pomognu, tako da sam ja već rekao da je svako ko želi da pomogne dobrodošao. Mnogi su do sada pokušali, neki su samo želeli, i u budućnosti, ako neko želi da pomogne, odgovor je isti za sve", rekao je Gruevski.

Diplomatski odgovor makedonskog premijera, na čijoj se listi mogućih budućih posrednika, osim diplomate koji već više od 15 godina vodi taj spor, Amerikanca Metjua Nimica, nalaze i Havijer Solana, Danilo Turk i Boris Tadić, suštinski, predstavlja još jedan signal da su pregovori Atine i Skoplja ušli u ključnu fazu, tokom koje će Makedonija morati da prihvati kompromisno rešenje, ili se suoči sa daljim i bolnim odlaganjem približavanju Evropskoj uniji i NATO.

Nasuprot Gruevskom, dvojica bivših makedonskih diplomata, Slobodan Čašule i Viktor Dimovski skloni su ocenama da Tadićeva inicijativa predstavlja pokušaj da se Srbija predstavi kao izvor stabilnosti na Balkanu,

"Indikativa ne ova, najblaže rečeno, provokacija... Pružena ruka Beograda nije iskrena. Očigledno se radi o proceni Beograda da može da pomogne, kao i da, istovremeno, pomogne i sopstvenim interesima da bude aktivan akter na regionalnom planu", rekao je Dimovski, bivši makedonski ambasador u Beogradu.

Bivši ministar spoljnih poslova, Slobodan Čašule je Tadićev predlog nazvao "nepristojnom ponudom".

"I pored dobrih odnosa sa Srbijom imamo polje zategnutosti koje se zove Kosovo. Sa Grčkom imamo neracionalan problem koji ugrožava postojanje države. U takvom kontekstu, kako možete da od Beograda i Atine, a posebno Beograda očekujete pomoć", rekao je Čašule, koji je ministrovao u vreme vlade Ljubča Georgievskog, koji je otvoreno zastupao podelu Makedonije između tamošnjih Makedonaca i Albanaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.