Fajnenšl tajms: Srbiju tek sad čeka težak posao

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2011, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšl tajms: Srbiju tek sad čeka težak posao

LONDON -

Sa hapšenjem poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića, Srbija je na međunarodnom planu jasno izašla iz ćoška; ona više ne preti miru i stabilnosti svojih suseda, i njeni ultranacionalistički demoni su obuzdani, ocenjuje danas Fajnenšl tajms (Financial Times).

Ugledni list iz Londona međutim dodaje da za Srbiju "u izvesnim aspektima sada počinje težak posao".

Fajnenšl tajms sa jedne strane navodi da Srbija u liku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Borisa Tadića "ima vođu s regionalnim ugledom koji umešno vodi zemlju u umerenom, prozapadnom smeru" i ukazuje da bi "Tadićeva vlada volela da Srbija postane zvanični kandidat za članstvo u Evropskoj uniji pre kraja ove godine".

Sa druge strane, list ocenjuje da Evropska unija "nažalost možda neće biti spremna da reaguje tako brzo" i argumentaciju nalazi u prijemu Bugarske i Rumunije u članstvo pre no što su one rešile neke svoje probleme.

"Neke zemlje, posebno u Zapadnoj Evropi, gorko žale što su dozvolile da se Bugarska i Rumunija pridruže Uniji 2007. godine, pre no što su se te zemlje izborile sa problemima kao što je razuzdani organizovani kriminal, korupcija među državnim zvaničnicima i nedovoljna nezavisnost sudstva", piše Fajnenšl tajms i dodaje: "Kao što se Hrvatska uverila, prag na ulasku u Uniju sada je postavljen više".

Britanski list ukazuje da to "samo po sebi nije loša stvar" i da su pristupni pregovori Hrvatske trajali gotovo šest godina, "ali kad Hrvatska u julu 2013. godine postane 28. članica Evropske unije, ona će ispuniti njene norme uspešnije nego što je to bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom".

"Srbija takođe mora da se razračuna sa korupcijom u javnom sektoru, da iskoreni organizovani kriminal i da se uhvati u koštac sa isuviše moćnim poslovnim tajkunima koji su se obogatili tokom 1990-ih, a ako to ne bude uspela, neće ući u Evropsku uniju", ocenjuje Fajnenšl tajms.

Ali, dodaje list, "to je drugačija stvar od omogućavanja Srbiji da dobije status kandidata".

"Perspektiva članstva u Evropskoj uniji moćan je podstrek za domaće reforme u zemljama Balkana. Nagrađivanjem Srbije statusom kandidata održaće se zamajac u pravcu promena koji je je stvoren hapšenjem optuženih za ratne zločine", ocenjuje Fajnenšl tajms.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić,   London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.