Dve decenije SPS-a

Izvor: RTS, 17.Jul.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije SPS-a

Pokretačku snagu socijalisti neće naći zaranjajući u prošlost, već moraju da se okrenu Srbiji koja postoji danas, poručio lider SPS-a Ivica Dačić povodom dve decenije od osnivanja partije. Usvojen Nacrt novog programa stranke.

Socijalistička partija Srbije (SPS) obeležava dve decenije postojanja, tokom kojih je prešao put od vladajuće stranke devedesetih godina, gubljenja vlasti nakon petooktobarskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << promena 2000. godine, do ulaska u aktuelnu Vladu Srbije u julu 2008. godine.

Predsednik Boris Tadić rekao da istorijski kompromis Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije počiva na njegovoj saglasnosti sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem o članstvu u EU i očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta, kao centralnim strateškim prioritetima Srbije.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić čestitao je Socijalističkoj partiji Srbije "prvih 20 godina" i poželeo toj stranci neograničeno vreme postojanja.

Tadić je rekao da istorijski kompromis Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije počiva na njegovoj saglasnosti sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem o članstvu u Evropskoj uniji i očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta, kao centralnim strateškim prioritetima Srbije.

I u ovom teškom trenutku kada očekujemo odluku Međunarodnog suda pravde bićemo zajedno, rekao je Tadić, na koktelu posle svečane sednice Glavnog odbora SPS-a.

Predsednik je ocenio da ima "simpatične simbolike" što danas govori na proslavi 20. godina SPS-a, jer ga je upravo ova stranka, kao poslanika DS, izbacivala iz poslaničke klupe.

"Izbacivali ste me tada iz poslaničke klupe, nežno i sa aplauzom, kao što ste me danas dočekali", dodao je Tadić.

Moj prijatelj Ivica Dačić ima posebnu energiju, temeljnost i promišljenost, kojom vodi SPS ka stabilnoj politici, naglasio je Tadić.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da socijalisti pokretačku snagu neće naći zaranjajući u prošlost, već da moraju da se okrenu Srbiji koja danas postoji i onoj koja će biti sutra.

Dačić je na današnjoj sednici Glavnog odbora, rekao da reforma SPS-a znači jasnije isticanje osnove njenog političkog programa i istakao da se socijalisti zalažu da u Srbiji "vlada" sloboda i da postoji vladavina naroda.

Lider SPS-a je istakao da je lepo imati viziju i maštu, ali da ne mogu da budu socijalutopisti, već da SPS mora da ima realan politički program, koji će značiti da iza onog što rade ostaju dela.

Prema njegovim rečima, reforma SPS-a znači ponovno isticanje ključnih političkih prinicipa, koji su temelj njenog političkog programa i delovanja.

"Donji kamen se najteže miče. Kuća se ruši od temelja. Isto kao što ako se izgubi Kosovo i Metohija može da se sruši i Srbija, tako ako SPS izgubi svoje zalaganje za slobodu, jednakost i ravnopravnost, solidasrnost i socijalnu pravdu, izgubiće svoju politiku i identitet ", upozorio je Dačić.

Kongres SPS-a 11. decembra

Na svečanoj sednici Glavnog odbora odlučeno je da će Kongres te stranke biti održan 11. decembra ove godine u Centru "Sava" u Beogradu.

Glavni odbor je usvojio i Nacrt novog programa SPS-a, koji je time, kako je rečeno, ušao u predkongresnu raspravu i koji bi trebalo da bude usvojen 11. decembra na Kongresu stranke.

Dačić je rekao da sve aktivnosti do održavanja Kongresa i na samom Kongresu socijalisti treba da shvate kao odlučujući korak za stranku i da nemaju pravo na grešku.

SPS je formiran 17. jula 1990. godine ujedinjenjem društveno- političkih organizacija, Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije u političku stranku - Socijalističku partiju Srbije.

Prvi predsednik partije bio je Slobodan Milošević, a za dve decenije postojanja socijalisti su samostalno ili u koaliciji bili na vlasti od 1990. do oktobra 2000. godine.

Posle oktobarskih promena 2000. godine, socijalisti su izgubili vlast i prešli u opoziciju, a Milošević optužen za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije je izručen Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine, gde je preminuo, pet godina kasnije.

Sadašnji predsednik socijalista Dačić izabran je na tu funkciju u decembru 2006. godine.

Posle tri i po godine provedene u opoziciji, socijalisti su od marta 2004. godine u parlamentu podržavali manjinsku vladu Vojislava Koštunice, a posle parlamentarnih izbora, održanih u maju 2008. godine, ušli su u aktuelnu vladu.

Ivica Dačić je prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, a stranka u Vladi ima i tri ministra: za infrastrukturu, za rudarstvo i energetiku i za prosvetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.