Dačić: SPS ne može da živi od prošlosti

Izvor: S media, 16.Jul.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: SPS ne može da živi od prošlosti



Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da SPS ne može da živi od prošlosti i da, ukoliko želi da ima značajnu podršku, gradjanima mora da se predstavi kao nova politička snaga sa novim programom.


Dačić je, povodom sutrašnje proslave na svečanoj sednici Glavnog odbora (GO) povodom 20 godina osnivanja SPS, 17. jula 1990, rekao Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je godišnjica formiranja stranke vreme i mesto da se pogleda unazad, ali ne da bi se sa setom prisećalo prošlih vremena, nego da bi se iz njih izvukle pouke.

"Ne može se sa starim rešenjima, predizbornim prevarama, obmanama i lažnim obećanjima izlaziti pred gradjane, zato što političari možda zaboravljaju svoja obećanja, ali narod ne", naglasio je Dačić.

Lider socijalista rekao je da se ta stranka zalaže za koheziju u društvu, dogovaranje i da ime SPS više ne bude povezivano sa ratovima, sankcijama, sukobima, velikim raslojavanjima... nego da bude inicijator jedinstvenog pogleda u Srbiji povodom vitalnih nacionalnih i državnih pitanja.

Vitalna, državna i nacionalna pitanja, naglasio je Dačić, ne tiču se samo odbrane teritorijalnog integriteta, već otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja ekonomsko-socijalnog položaja ljudi.

Prema Dačiću, cilj socijalista nije i nikada neće biti da SPS bude stranka koja će samo odlučiti ko će biti na vlasti, već da se njeni partijski ciljevi i program ostvaruju.

"Sagledavanje naše politike kroz novi program, program socijaldemokratske i evropske orijentacije značiće da gradjani Srbije neće biti pozivani da glasaju za nas, nego za sebe, svoje interese, ljudske slobode i da će se mnogo više voditi računa o običnom čoveku, pravu na obrazovanje, besplatnu zdravstvenu zaštitu, rad, pravo radnika da se organizuju u sindikate, pravo nezaposlenih", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da SPS u tome traži savezništvo, pre svega, sa radničkim sindikatima i sa svim drugim udruženjima koja okupljaju one koji žive od svog rada.

Predsednik SPS smatra da u Srbiji postoje slojevi stanovništva pogodjeni socijalnom nepravdom, pa čak, kako je rekao, "gradjani prvog i drugog reda".

"Postoje oni koji poseduju odredjeno poreklo, status, a sa druge strane ogroman procenat stanovništva koji je pogodjen socijalnom nepravdom i u čije ime, nažalost, nema ko da govori. U ime bogatih, u ime biznismena, u ime moćnih interesnih krugova, govore mnogi. U ime onih koje pogadja socijalna nepravda, govori se samo u predizbornim kampanjama", primetio je Dačić.

Dačić je ocenio da se socijalisti nalaze na novom početku, "imajući u vidu da su prošli kroz veoma težak period, da je istorija SPS, na neki način, bila istorija Srbije u poslednjoj deceniji 20. veka i da je to za posledicu imalo da se stranka mnogo više bavila državnim i nacionalnim pitanjima".

"Socijalistička partija Srbije bila je ponekad povezivana sa svim teškoćama kroz koje je narod prolazio u poslednjoj deceniji 20. veka i mnogo više sa nacionalnim pitanjem, sa politikom Slobodana Miloševića, nego sa izvornim opredeljenjem našeg programa kao partije leve orijentacije", dodao je Dačić.

Prema Dačiću, na sednici GO biće izmenjena stranačka dokumenta, program, ali i najavljeni kongres koji će, kao istorijski važan za SPS, biti nastavak reformske politike i označiti velike programske, organizacione i kadrovske promene u stranci, kao i njen veći uticaj na biračko telo i na gradjane Srbije.

Dačić je precizirao kako je ideja i cilj SPS da okosnicu novog programa čine socijaldemokratske tradicije, osnovna opredeljenja socijaldemokratije definisana u strateškim dokumentima Socijalističke internacionale (SI), pre svega u ideji socijalne pravde, koja je večita.

"SPS želi da bude nastavljač svega onoga što je bilo pozitivno u socijalističkoj, socijaldemokratskoj, komunističkoj tradiciji, ne samo od 1990, nego i od polovine pretprošlog veka, od kada postoji socijalistički pokret u Srbiji, od kada postoji Socijaldemokratska partija u Srbiji, sa početka 19. veka, i, naravno, Komunistička partija, sećajući se antifašističkih tradicija", zaključio je Dačić.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Identifikovana osoba koja je pretila novinaru

Josipović u Srbiji

Dačić: Srbiji potrebni političari koji umeju da rade

Sutra glavni odbor socijalista

Policija i dalje čuva Nikolića

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Socijalisti sutra obeležavaju dve decenije postojanja

Izvor: Blic, 16.Jul.2010

Socijalistička partija Srbije sutra će obeležiti dve decenije postojanja, tokom kojih je prešla put od vladajuće stranke devedesetih godina, gubljenja vlasti nakon petooktobarskih promena 2000, do partije koja je sa Demokratskom strankom i G17 plus, formirala Vladu Srbije. ..Na svečanoj sednici...

Nastavak na Blic...

Dačić: SPS da se okrene budućnosti

Izvor: B92, 17.Jul.2010, 01:31

Beograd -- SPS, stranka pod čijom je vladavinom devedesetih Srbija ratovala i doživela finansijski krah i hiper inflaciju, obeležave dve decennije od osnivanja...Predsednik SPS-a Ivica Dačić kaže da ne može da se živi od prošlosti i da SPS građanima mora da se predstavi kao nova politička...

Nastavak na B92...

Dve decenije SPS-a

Izvor: RTS, 17.Jul.2010

Pokretačku snagu socijalisti neće naći zaranjajući u prošlost, već moraju da se okrenu Srbiji koja postoji danas, poručio lider SPS-a Ivica Dačić povodom dve decenije od osnivanja partije. Usvojen Nacrt novog programa stranke...Socijalistička partija Srbije (SPS) obeležava dve decenije postojanja,...

Nastavak na RTS...

"SPS moderna stranka"

Izvor: Studio B, 17.Jul.2010

Dačić je rekao da SPS želi da postane moderna stranka levice i članica Socijalističke internacionale. ..Ne želimo da se Socijalistička partija Srbije više vezuje za loš socijalni položaj ljudi, sankcije, ratove, politička ubistva i ratne zločine, izjavio je danas predsednik SPS Ivica Dačić...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.