Dačić: SPS da se okrene budućnosti

Socijalistička partija Srbije mora da se okrene budućnosti, poručio Ivica Dačić povodom 20-godišnjice stranke.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

00:11

Default images

SPS, stranka pod čijom je vladavinom devedesetih Srbija ratovala i doživela finansijski krah i hiper inflaciju, obeležava dve decennije od osnivanja.

Predsednik socijalista Ivica Dačić izjavio je da socijalisti pokretačku snagu neće naći zaranjajući u prošlost, već da moraju da se okrenu Srbiji koja danas postoji i onoj koja će biti sutra.

Predsednik stranke, predsedavajući GO Ivica Dačić, najpre je pozvao stranačke kolege da se sete da je "SPS ostavio ogroman pečat na istorijskoj sceni Srbije", a potom je dodao da je svestan da vreme koje su obeležili socijalisti mnogi ne pamte po dobrom.

"Imati viziju, maštu je lepo. Ali mi ne možemo da budemo socijalisti utopisti. Moramo da imamo realan politički program koji će značiti da iza naših funkcija ostanu dela", rekao je Dačić.

Nekoliko puta u govoru pomenuo je osnivača stranke Slobodana Miloševića i poručio da treba da prestanu rasprave o tome "gde je (Miloševićeva) slika".

On je naveo da SPS-u nisu potrebne slike, nego pokretačka snaga koju ta stranka neće naći "zaranjanjući u prošlosti".

Dačić je poručio da će socijalisti biti moderna stranka levice koja će biti saveznik sindikatima, boračkim organizacijama i udruženjima koja se bore za demokratiju i socijalnu pravdu. Bez socijalista nema izgradnje infrastrukture, konstatovao je Dačić.

Dačić je kazao da mu je drago što su infrastrukturni programi u vrhu prioriteta Vlade i podsetio da se u vreme kada je Milutin Mrkonjić gradio po Srbiji govorilo "da Mrkonjić pravi mostove od stiropora".

Na proslavi i koalicioni partneri

Boris Tadiæ i Ivica Daèiæ (Beta)
Koalicioni partneri, predvođeni predsednikom države Borisom Tadićem, pojavili su se na koktelu upriličenom posle svečane sednice GO.

Najpre ujedinjeni zvucima državne himne i internacionale, Tadić i Dačić počeli su zajednički nastup sećanjima na prošlost.

Predsednici Demokratske stranke i Socijalističke partije ponovili su da je evropski put najbolja opcija za Srbiju, ali su brojne diplomate koje su prisustvovale proslavi mogle da čuju i poruke dva lidera da integritet Srbije ne može biti dovođen u pitanje.

U ovom teškom trenutku kada očekujemo odluku Međunarodnog suda pravde bićemo zajedno, rekao je Tadić na koktelu.

Niko ne može prejudicirati rezulate, kaže Tadić i poručuje da je Srbija spremna pregovorima da dođe do kompromisnog rešenja za status Kosova, ali da nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati njegovu nezavisnost.

Proslavi dvadeset godina SPS-a prisustvovali su i premijer Mirko Cvetković, članovi Vlade, lideri stranaka koje su u koaliciji sa socijalistima.

U beogradskom Sava Centru pojavili su se i zaboravljeni stranački asovi - Dragan Tomić, nekada predsednik Skupštine i Milan Milutinović, predsednik Srbije, koga je haški tribunal oslobodio odgovornosti za zločine na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: